Türkiye ve Atatürk aşığı Kırım Türk'ü öğretmen

05.04.2020 12:41

Kırım Türk’ü Müzik Öğretmeni, ZeraVareldzhy 20 yıl önce 19 Mayıs etkinlikleri çerçevesinde Uluslararası bir Festival için geldiği Mersin-Silifke de Türkiye de ki yaşam ve insanların samimiyetine hayran kaldı

Türkiye ve Atatürk aşığı Kırım Türk'ü öğretmen

Türkiye'de yaşam fırsatını araştıran Kırım Türk’ü öğretmen 6 yıl önce yerleştiği Antalya Konyaaltı ilçesinde hayatını sürdürüyor. Vareldzhy, Muratpaşa Belediyesi’nde kurulan Yabancılar Meclisi’ne Genel Sekreterliği görevine seçildi. ZeraVareldzhyAntalya'daki  Türk Sanat Müziği Koroları'nda görev aldı ve seslendirdiği solo eserleri ile herkesi kendine hayran bıraktı. ZeraVareldzhy 100’e yakın TSM eserini ezbere biliyor ve okuyor. ZeeraVareldzhy, “Türkiye de yaşamak isteyen Türk Toplulukları ve Türkçe konuşan ülke vatandaşları öncelikle Atatürk’ün kim olduğunu öğrenmeli. Ve mutlaka onun biyografi okumalı. Atatürk, güçlü bir lider, bu  muhteşem insan bütün dünyadaki halklara örnek olsun” diye konuştu

 

Türkiye ye ne zaman geldiniz? Geliş Nedeniniz nedir? Hangi ülkeden ve şehirden geldiniz?

20 yıl önce 19 mayıs Uluslararası FestivaleMersinSilifke’yegeldim. O zamandan bu yana Türkiye’ye, insanlara, kültüre, doğaya,denize aşık oldum. Uzun yıllar içimde bir özlem,  bir umut taşıyordum.Eğergörmesem o Güzelmemleketi, orda yasamasam hayatım bir anlamı olmayacakmış. 
14 nisan 2014 yılında kızım ve oğlumla Türkiye’ye geldik. Benim doğum günüydü ve astrolojik uzmanı olduğum için bu günübizim ailemin hayırlı bir yerleşim için özellikle seçtim.
Kırım Türk’ü olduğum için Türkiye’de kendime ve aileme özlediği bir yaşam hayal ediyordum. Yüzyıllardır ezilmiş, sürgün görmüş milletimin bir kısmı Türkiye’de hayatların düzeni yaptılar ve Türk toplumu nönemli bir parçası olmuşlar. Türk dünyasının yetiştirdiği en büyük isimlerden Kırımlı gazeteci, eğitimci, büyük düşünce adamlarından ve reformistlerinden biri olan Gaspıralı İsmail Bey Gaspıralı diyordu.  “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” Kırımlı yazarımızla aynı fikirdeyim ve bugüne kadar Türkiye’de hiç yabancılık çekmedim.
Kırımın Başkenti Simferopol şehrinden geldik. 2014 Mart ayından önce Ukrayna’ya bağlı olan Kırım sonradan Rusya sınırları içerisinde oldu. 
 

Kaç yıldır Antalya da yaşıyorsunuz ?

Türkiye’de-Antalya’da 6 yıldan beri yaşıyorum.

Neden Başka bir şehirim seçmedeniz, neden Antalya?

Neden Antalya? Yabancı dili bildiğimiz için benim ve ailemin iş imkânları daha çok olur. Bizim gibi göçmenleri topluma entegrasyonu Antalya daha hızlı olabildiğini gördüm ve Türkiye’nin de bizlerden faydalanabileceğini düşündüm. 

İki ülke arasında benzerlikler ve farklılar? Size burada en çok zor gelen ne oldu?

Kırım Karadeniz Bölgesi'nin doğa güzellikler taşıyor. Türkiye’nin doğası ayrı bir güzel. Bu zor günlerde hepimiz hep birlikte bu doğa güzellikler sahip çıkmak gerekiyor. Ortak noktalarımız sadece doğa kuruması, ekoloji ve kültür bağlantıları olmalı. Farklılık her şeyde her düşüncede. En önemli bu durumda iyi niyetli insan olmaya, kalbinde bir güzellik yaratmaya... Sonra her kapılar açılır... Sen yeterince gönlünü ferah tut.

Kendi ülkenizde yaşayan arkadaşlarınız dostlarınız siz geldikten sonra Antalya ya gelmeyi düşünüyor mu?

Arkadaşlarım ve alemlerden çoğu tatile gelmeye düşünüyorlar, fakat  gelip Antalya’da yerleşmek bir göçmen olmak cesaret ister, hiç kimse kendi hayatınını düzeni bozup başka bir ülkede yabancılık çekmek istemiyorlar. Ayrıca başka bir dilde kendini anlatmak ve anlaşabilmek gerçekten zordur. Ben Türkiye’ye gelmeden önce 4 yıldır Türkçeyi öğreniyordum. Yaşamak istediği mülkenin kültürü, kanunlar ve geleneklerini yakından inceledim ve gözlemledim ve hala öğreniyorum. Bunu nasıl başardığı sorarsanız sabır, çalışkanlık, ilham.... Türkiye’ye sevda olsun yeter...

Kendi ülkenizde hangi sanat dalıyla ilgiliydiniz? Enstürman çalıyor musunuz, sahne çalışmalarınız var mıydı?

Benim mesleğim koro şefliği ve müzik öğretmenliği. Piyano çalıyorum. Birkaç sene operada çalıştım. Uzun zamandır çocuk ve öğretmenler çok sesli korosunda şeflik yaptım. Çocuk krosumuz birkaç sefer ödüllendirildi. TV'de ‘Uley’ isimli bir çocuk programda senaryo yazıyordum. Böyle bir sanatçı ruhum var müziksiz hayat geçmiyor, mutlu olmanım nedeni ise sanat.

Türk Sanat Müziği'ne girmeniz tercih etmeniz nasıl oldu?

İlk adımlar Konyaltı Belediyesi Korusu'nda başladı. 2016 yılında Konsem Kursları'na başvuru yaptım ve sınavlar geçip koroya seçildim. İlk solom “ Erişti Nevbahar eyyamı” benim opera sesime uygun bir eser oldu. Bahar konserden sonra 6 Nisan 2017'den Antalya’da sanat sevenler tanışmış oldular.

Türkiye de örnek aldığınız sanatçı var mı? Antalya'daki Türk Sanat Müziği koroları ve konserleri hakkında neler söylemek istersiniz ?

Türkiye de Emel Sayın, Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Çiğdem Gürdal gibi ünlü sanatçılar benim için örnek oldul. Antalya’daki Türk Sanat Müziği Koro çalışmaların yüksek derecede profesyonel çalışmaları oluyor ve her koronun kendi güzelliği ve ozanlığı var. Konyaaltı Belediye Koro şefi Zehra Özçelik, Muratpaşa Belediye TSM Şefi İsmet Aydın, Konyaaltı Belediyesi THM korosu şefi Yiğit Aktı, Antalya Çağdaş Türk Müziği Topluluğu şef Arzu Dede ve Isabel Ergül Türk Dostluk Koro şefi. Hepsi ayrı ayrı güzel insanlar ve profesyonel çalışmaları var. Konserler çok güzel geçiyor, salonlar ful dolu ve sanatseverler, mutluluklarını bize yansıtıyorlar. Konserden sonra heyecan uzun zaman geçmiyor, böyle güzel geçiyor günlerim. Benim ve arkadaşlarım için müzik bu bir nefestir. Bu korolarda böyle eserler seslendirdim: “Erişti Nevbahar eyami”, “Değdi saçlarıma bahar gülleri”, “Söyle naz mı bu kaş çatış, “Papatya gibisin”, “Eski dostlar”, “Göçmen kızı” v.s. 

Yabancılar  Meclisi Genel Sekreteri olarak kaç yıldır bu görevdesiniz?

15 Ocak'ta 2020 tarihinde Antalya’nın en kalabalık ilçelerinden Muratpaşa’da yaşayan yerleşik yabancılar, Muratpaşa Belediyesi’nin desteğiyle Yabancılar Meclisi’ni bu sene kuruldu. Başkan Beate Goktekin oldu. Toplantıda meclisin Genel Sekreter olarak seçildim. Planımızda çok güzel projeler olacak. Yabancılar mecliste İlk projem Fotoğraf Sergisi, “Her Kadın Eşsizdir” 9 Mart 2020 tarihte gerçekleştirildi. Antalya’da yasayan 25 yabancı kökenli kadınların portre ve hayat hikayesini yazıldı. Kadınların hangi burun, dudak ve kaşlara sahip olması gerektiğine karar veren güzellik endüstrisinin aksine, milletlerimize özgü benzersiz güzelliklere sahibiz. Her kadın güzeldir. Türkiye’de yaşayan yabancı kökenli kadınlara karşı önyargılı davranış "Duvarlar” çok önemli bir projeydi.

Antalyadaki yabancılar için neler söylemek istersiniz? Hangi konularda daha çok sizlere öneri ve istekler gelmekte

Antalya’daki yaşayan ve yeni gelen yabancılar için söylemek istediğim çok şey vardır, ama en önemli olan bu güzeldili öğrenin. Türkçe dünyanın en melodik dilinden biridir, edebiyatı, sanat eserleri  sevin şarkıları, şiirleri okuyun. Burada yasayan halkın kültürü merak edin. Doğaya saygı duyun! Atatürk kim olduğunu öğrenin ve mutlaka onun biyografi okuyun, güçlü bir lider muhteşem insan bütün dünyadaki halklara örnek olsun!

Türkiye’nin içinde bulunduğu konum itibariyle diğer ülkeler arasında ki gelişmeleri nasıl yorumlarsınız?

Bütün dünyada Türkiye ve Türk Milleti Yardımsever ve Misafirperver olarak tanıyor. Ve gerçekten öyle. Antalya’da gördüğüm farklı sosyal ve kültürel projelerde vatandaşlar ve yabancılar arasında ayırımcılıkyapmıyorlar, Sosyal ve kültürel projeler her daim insanlar için. Özellikle belediyeden ücretsiz kurslar dikkat çekiyor. Benim bildiğim ve yaşadığım ülkelerde öyle sosyal hizmeti görmedik. Türkiye’nin kültürü çok zengin ve çoğu insanların sosyal hayatı bir düzeni var. 

Hedefleriniz, yapnak istedikleriniz, Antalya ve Türkiye den beklentileriniz neler?

En önemli hedefim Türkiye dünyaya, dünyayı Türkiye tanıtmak. Uluslararası Kültür ve Sanatla alakalı daha güçlü çalışmalar planlıyorum. İlk baştan Türkiye’de yabancılar ve göçmenler platformunu oluşturmak istiyorum. Hep birlikte Türkiye’nin ve dünyanın güzel gelecek için birlikte çok şeyleri başarırız.

Sizlere sunulan fırsatlar ve imkanlar konusunda neler düşünüyorsunuz? Yeterli mi? Size insanların yaklaşımı nasıl?

Bizim için kurulmuş Yabancılar Masası en büyük fırsatımız ve Muratpaşa Belediyesi Başkanımız Ümit Uysal her konuda bizi destekliyor ve imkânlar yaratılıyor. Bu sunulan imkan ve olanaklar karşısında bizlerin çok daha fazla çalışmamız gerekmektedir. Bunun farkındayız. İnsanlarla iletişim konusunda her zaman aynı frekansta olmaya çalışıyorum, her insanın özelliği ve güzel, güçlü, farklı yönleri vardır.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Victor Hugo'nun sözleri ile bitirmek isterim: “Barış her şeyi hazmeden mutluluktur”

RÖPORTAJ: OKAN DİLEK
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto