TÜLAY ERSOY: KADINLAR YALNIZ DEĞİL

19.09.2016 14:00

Türk Kadınlar Konseyi Antalya Şube Başkanı Tülay Ersoy, mygazete.com’dan Ferhan Bozkaya’ya konuştu. Tamamen gönüllülük esasına dayalı 50 üyeye sahip Türk Kadınlar Konseyi…

TÜLAY ERSOY: KADINLAR YALNIZ DEĞİL

Türk Kadınlar Konseyi Antalya Şube Başkanı Tülay Ersoy, mygazete.com’dan Ferhan Bozkaya’ya konuştu.

Tamamen gönüllülük esasına dayalı 50 üyeye sahip Türk Kadınlar Konseyi Antalya Şubesi, kurulduğu günden bu yana, gözardı edilen konularla ilgilenip kadınların sorunlarına yönelik çalışmalar yapıyor.  Antalya’da Nisan 2015’ten beri faaliyet gösteren derneğin şube Başkanı Tülay Ersoy ile Antalya özelinde yaptıkları çalışmalar hakkında konuştuk.

Antalya’da neden böyle bir konsey açmaya karar verdiniz?    

Türk Kadınlar Konseyi Antalya  Şubesi olarak mağdurun yanında olmak ve kadınlarımızı eğitim, istihdam ve siyasete hazırlamak ilk amacımız. Derneğimiz 1959 yılında Işılay Saygın tarafından Ankara’da kuruldu. Dünyada 165 ülkede şubemiz var. UNESCO’da Türkiye’den ilk ve tek derneğiz. Ayrıca Bakanlar Kurulu kararı ile Türk adını alan ilk derneğiz. Derneğimiz tamamen kamu yararına fayda sağlayan bir dernektir. 

Dernek kurucumuz Işılay Saygın bana derneğin Antalya şubesini açılmayı teklif etti, ben de bu tekliften çok mutlu oldum ve 29 Nisan 2015’te derneğimizi açtık.     

Antalya’da yalnız, mesleksiz, istihdam bekleyen ya da mağdur edilmiş kadınlar bize gelebilirler, biz kamu yararına hizmet eden bir oluşumuz, onlar için kapımız her zaman açıktır.                      

Kadına yönelik şiddet, tecavüz ve istihdam gibi konularda Antalya’nın durumu nedir?

2016’nın ilk 6 ayı Türkiye’de 135 kadın öldürülmüş, 41 kadına tecavüz edilmiş, 290 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulmuş, 183 kadına şiddet uygulanmış. Antalya’da ise 2016 Haziranında 2 kadın öldürülmüş. Kadına şiddet konusunda Antalya da ön sıralarda ama turizm kenti olduğu için bu yansıtılmıyor.

Kadına şiddetin bir şekli de aileiçi kadına şiddettir ve bu genelde resmiyete intikal etmeyen olaylardır. Asıl bilinmesi gereken ve önemli olan budur. Gizli kalan bu tür olaylar aileyi ve toplumu olumsuz etkilemektedir. Kadına şiddetin sadece resmiyete intikal eden boyutunu değil, resmiyete intikal etmeyen yönünü da değerlendirmek lazım. Bunun için özellikle Valilik, Belediyeler, kamu ve özel sektörlerle elbirliği çalışmalarımız var.

Konseyinizin asıl amaçlarından biri olan, kadınların kalkınmasına yönelik Antalya’da neler yapıyorsunuz? Bugüne kadar kaç kadına ne gibi yardımlar yaptınız?

Denetimli serbestlik yasasından faydalanan 3 kadınımıza sigortalı iş sağladık, hala çalışıyorlar.

L tipi cezaevinde bulunan kadınlara takı tasarım, manikür pedikür kursu ve ahşap atölyesi kursu verdik. Ayrıca ihtiyaçları olan malzemeler tarafımızdan karşılandı.

Cezaevindeki mahkum kadınlara kişisel bakım ürünleri götürüyoruz ve bunu yılda iki kez olmak üzere devam ettirmeyi düşünüyoruz. Yine cezaevindeki kadınlara moral günü düzenledik.

Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, Türkiye Kadınlar Konseyi adına Döşemealtı’ndan Kadınlar Hatıra Ormanı yapabilmemiz için yer tahsil etti. Antalya Orman Bölge Müdürlüğünün verdiği bin çam fidanını bu hatıra ormanı için toprakla buluşturduk.

İstemeden hamile kalıp doğurmak zorunda kalmış ya da cinsel istismara maruz kalmış kadınlara yönelik bir projeniz  var, bahseder misiniz?

Sağlık İl Müdürlüğü sosyal güvencesiz  kadınlar konusunda gebelik için her türlü çabayı gösteriyor. Biz de kendi çalışmalarımızı yapıyoruz, kadının olduğu her yerde varız. Kadınlarımız toplumun mayasıdır, özüdür, yüreğidir. Derneğimiz sadece sorun odaklı değil, güzellikler ve geleceği inşa konusunda da duyarlıdır.

Antalya Çocuk Esirgeme Kurumu ile yapacağımız yeni bir projemiz var. Burdaki 13 – 18 yaş arası genç kızları meslek edindirme, eğitim öğretimlerini sağlamak ve onları hayata hazırlamak için çalışmalarımız olacak. Burdaki genç kızlarımıza psikolojik destek, meslek kursları verilecek ve kültür gezileri düzenlenecek.  Bu çalışmaları alanında uzman kişiler yapacak.  Madde bağımlıları ve cinsel istismara maruz kalmış iki grupla çalışılacak. Tabi kesinlikle zorlama olmadan, kendi rızalarıyla, onların istediği yönde yapılacak bu çalışma.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel gibi, şehrin yöneticilerinden kadınlar için talepleriniz neler?

Onlarla birlikte çalışmak ortak projeler yapmak istiyoruz, desteklerini bekliyoruz ve çalışmalarımızda yanımızda görmek istiyoruz. Sayın Valimiz Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel’in eşlerini de programlarımızda görmek istiyoruz.

Türel başkan ile görüşmeyi çok istedik, taleplerimiz oldu ama yoğunluğundan dolayı mümkün olamadı, umarım kendisiyle görüşme fırsatımız olur. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto