AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, partilerindeki seçim sürecini anlattı, gelecek dönem ve beklentilere dair birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın parti kurulmadan önce Söbüce Yaylasına geldiğinde ilk ziyaret edenler arasında yanında bulunanlardan birisinin kendisi olduğunu da hatırlatan Başkan İbrahim Ethem Taş şunları söyledi:
“Ben o zaman 18 yaşındaydım. 2001 yılının Temmuz ayında gelmişti. Ağustos da parti kuruldu.
Babam Rahmetli de siyasetin içindeydi. O dönemde babam yenilikçiler ile birlikte olmaya karar verdiğinde Recep Tayyip Erdoğan ismini açık açık söylemişti. Babam Hamza Taş partinin kurucularından oldu.
Siyasi hayatımız aslında Cumhurbaşkanımızın hapise atılmasıyla şekillendi. Ben o dönem Cumhurbaşkanımıza yapılan bu davranıştan çok etkilenmiştim. Lisede okuyordum ve dedim ki ne yapıp ne edip avukat olacağım haksızlıkların karşısında duracağım dedim.
O dönem türban sorunu var, kat sayısı çıkmazı yaşanıyor, 28 Şubat krizi, fişleme ve daha bir çok sorunlar ile mücadele verildiği dönem. Ben o zaman kararımı verdim ve zulümleri gördükten sonra Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı olacağımı söylemiştim. 1997 yılında bu kararı vermiştim. 2001 yılında parti kurulduğunda babam Antalya 'da kuruculardan birisi olmuştur.
Burhan Kılıç, Hüseyin Avşaroğlu, Habip Akan gibi isimler ilk kurucular arasında yer almıştır sonra genişliyor isimler. AK Parti’ye 2002 de 19 yaşında üye oldum. 2008 yılında babamın vefatı sonrası evimize taziyeye gelen Cumhurbaşkanımız babamın yolunda siyasete devam etmemi nasihatında bulundu. Cumhurbaşkanımız, “Baban yolunda siyasete devam et” dedi. Ben de gönül verdiğim AK Partinin Muratpaşa İlçe Yönetiminde Başkan Vekili olarak görev aldım
Üç yıl hukuk işleri başkanlığı görevinde bulundum. Daha sonra İl yönetim kurulu, Mustafa Köse döneminde İl hukuk işleri, Rıza Sümer ile Başkan Yardımcılığı ve seçim işleri başkanlığı görevini yürüttüm.
Üç yıla yakın Muratpaşa, altı yıl il ana kademede yöneticilik ve Kepez İlçe Başkanlığı görevlerinde bulundum. Yani partiye bizi ‘Leylekler Bırakmadı’. Parti kurulmadan önce Söbüce Yaylasında Cumhurbaşkanımızın dizinin dibine oturmuş biri olarak o yıllardan başlayan dava ve partiye hizmet yürüyüşümüzü hiç aksatmadan bugünlere kadar geldim.
Hiçbir görevimde ben ön planda olmadım. Hep mutfakta görev aldım. Ben o yıllarda Cumhurbaşkanımıza yapılan haksızlığı görerek avukat olmaya karar verdim. Babamın siyasetçi olması, Antalya'da 'Efsane' diye anılan hoş bir seda bırakan bir adamın oğlu olarak benim yüküm çok ağır. Ben normal bir il başkanı değilim. Öyle olmuş olsaydı sorumluluğum ve yüküm bu kadar ağır olmazdı. Çünkü benim kıyaslandığım kişi Hamza Taş. Antalya'da bir il başkanlığı yapmış bir insan.
AK Parti’nin en zor döneminde il başkanlığı yapmış bir isim. O dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilk kez giren AK Parti’nin il Başkanı olarak Babam şunu söylemiştir: "Ben bu seçimi kaybedersem başkanlığı bırakıp giderim."
Seçimleri AK Parti o yıl kazandı. Benim örneğim idolüm Hamza Taş, babam. Ben onu hep gözlemledim. Çok zor bir dönemde siyaset yaptı ve partiyi onunla birlikte o dönem siyaset yapan pakti de bulunan değerlerimiz, milletvekillerimiz, yönetim kurulu üyeleri 4.5 yılda bir yerden bir yere taşıdı. Babam yüzde yirmi bir ile başladığı AK Parti yolculuğunda bu oranı yüzde otuzbeşlere taşımıştı. Bu oran rekor bir seviyedir.
2004 yılında o dönem Muratpaşa’yı iki bin beş yüz oyla kaybetmiştik. 97 belde’nin 54 tanesini kazanmıştık. Böylesine zor bir dönemde o dönemin ekibi ve yöneticileri partinin oyunu yüzde yetmiş arttırmıştır.
Bunun üzerine siyaset yapmak elbette kolay değil. Bu yüzden yüküm ağır diyorum. O yıllarda önümde yer alan partimizin siyasi büyüklerini yakından izlemiş ve takip etmiş birisiyim. İl Başkanı oluncaya kadar ön plana çıkmadım.
Fotoğraf karelerine girmedim partimin mutfağında çalıştım. 2014 yılında Büyükşehir Belediyesini kazandığımızda adliyede seçim sonuçlarını bir hafta boyunca takip eden beş kişiden birisiydim.
İnsanlar seçim galibiyetini kutlarken bizler sorunsuz seçimin tamamlanması için çalışma yürüttük. Kadir Sarıca, Mehmet Çetinkaya, Mehmet Bilgin, Bilal Akyol. Bir hafta kutlama yapılırken aman sıkıntı olmasın itirazlar seçim kurulu üyelerimiz ile birlikte Adliye yi takip ettik. Bir hafta sonra Menderes Başkan bizi arayarak teşekkür için bir araya gelelim dedi. Biz bir hafta boyunca sıkıntı olmasın diye adliyeden çıkamamıştık. Böyle çalıştık."
Türkiye siyasi tarihinde yerelde ittifak ile ilk kez bir seçim yaşandığını belirten Başkan Taş, “Beş parti karşımızdaydı. Zor bir dönemde seçime girdik. Bir yandan ekonomik saldırı, döviz saldırısı, Spekülasyonlar, patates soğan fiyatlarının artması.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 42.8 oranla girdiğimiz seçim de karşı taraf yüzde 57.2 oranda bulunuyordu. Ve biz Menderes Türel Başkanım ve adaylarımız ile seçime girdik ve 46.3 gibi tarihi bir oy oranı ile seçim tamamladık. Karşı blok 57.2 den 50.6 ya geriletmek başarıdır. Seçimi kaybettik. Bu başarısızlıktır. Ancak 42.8’den 46.3’e getirmek başarıdır. Bundan sonraki hedefimiz yüzde 50 oranına ulaşmaktır. Seçimi kazanmak için çalışıyoruz.
Birinci hedefim başarılı olmak. İkinci hedefim Antalya da 2006 yılında Hamza Taş’ın yüzde 50 hedef başarısını kurumsal hafıza olarak yakalamaktır. Hüseyin Samani’nin, Mustafa Köse’nin, Rıza Sümer’in de hedefi yüzde 50’ydi. Ve inşallah şimdi bu görev bizler de çok az kaldı Allah'ın izniyle yüzde 50’yi bizler yakalamış olacağız.
Sadece yüzde 3.8 fark var. Cumhur İttifakı’nda hedefimiz budur" dedi.
Kurumları ziyaret ettiğini de belirten Başkan İbrahim Ethem Taş, “Hastane ziyaretleri gerçekleştiriyorum. Hastanedeki hastalarımızı tek tek ziyaret ediyor onların sorunları ve sıkıntılarını dinliyorum. İnsan en zor zamanında görmek ister.
Bu da ya hastalanıldığı zaman ya da bir yakınını kaybettiğin de bu davranışı bekler. Bizler ziyaretlerimizi yaptığımız yerlerde bulunan diğer vatandaşlarımızı, hastanedeysek örneğin bulunduğumuz kattaki tüm hastaları ayırt etmeden tek tek ziyaret ediyoruz. Biz Antalya'da artık gönüller kazanılarak seçimin kazanıldığını biliyoruz.
Biz Antalya'da hamdolsun yapılması gereken bir çok şeyi yaptık. Alt yapısı ve üst yapısıyla onlarca hizmet yatırımı gerçekleştirdik. 2004 yılı ve öncesinde yağmur yağdığında Venedik’e dönmüş yollarda trafiğin tıkandığını, su baskınlarının yaşandığını hep gördük yaşadık. Ancak bizim dönemimizde yaptığımız yatırımlarla Antalya artık bu felaket ve isyan söylemlerinin yer aldığı bir durumla neredeyse yok denecek düzeye ulaştırılmıştır.
Antalya'da çok güzel hizmetler yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz” diye konuştu.
Döşemealtı Hipodrom ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi de veren Başkan Taş, “Hipodromun yüzde sekseni tamamlandı. Artık yatırımcılar ile görüşülmektedir. Burada yapılacak olan hipodroma uygun yapılanma yapılması gerekiyor.
Bunun için de profesyonel şirketler var. Bu şirketler ile bakanlığın görüşmesi devam etmektedir. Yakın zamanda sözleşme ve ihaleye çıkması beklenmekte. Buradaki gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.
RÖPORTAJIN BİRİNCİ BÖLÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ.


Antalya’da kurumlarda bürokrat konusu
Taş, “Kurumlarımız müdürleri ile ayda birkaç kez bir araya gelmekteyiz. Vatandaşımızın şikayeti olduğunda biz direkt konuyu ilgili kurum müdürü ile görüşüyoruz. Kendisine kurumu ile ilgili iletilen şikayeti kendisine aktarıyoruz. Müdürümüz konuyla ilgilenir. Bu şikayetler partimize de gelmektedir. Biz çözülemeyen çözüm bekleyen konularda ise Bakanlıklarımız üzerinden konuya hızlı bir şekilde müdahale ederiz. Konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz. Kurumlar vatandaşa hizmet etmek için köprüdür. Kurum vatandaşa zülüm yeri olamaz. İşini yapmayan kurum müdürü o makamı işgal etmesin. Hizmet veremeyen vatandaşın talebini yerine getiremiyorum diyen bir müdür varsa o görevi bırakıp gitsin. Bizim kaybedecek vaktimiz yok. Kurumlar vatandaşa millete hizmet etme yeridir. Vatandaşın işi görülmüyorsa, vatandaşın duasını alamıyorsak, o kurumlarda iş yapamayan müdürlere karşı gerekli adımları atar, asla taviz vermeyiz” diye konuştuCumhur İttifakı'nın Antalya'daki duruşu Türkiye’ye örnektir
MHP İl ve MHP Teşkilatı ile çok uyumlu bir şekilde yol aldıklarını belirten Başkan Taş, “MHP İl Başkanlığına getirilen Hilmi Durgun'u ziyaret ettik. Kardeşlik hukuku içerisindeyiz. Partimizi geçtiğimiz hafta ziyaret ettiler. Cumhurbaşkanlığı ittifakının Antalya’daki duruşunun Türkiye’ye güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Antalya'da MHP ile hiçbir sıkıntımız olmamıştır. Onların bir talebi olursa inceliyoruz. Bizim bir talebimiz olursa onlarla paylaşıyoruz. Birbirimizi kırmadan incitmeden sorunları çözüyoruz" dedi.