Başkan Şaban Tat ‘Elektrikli gelecekte yerimizi almalıyız’

14.07.2021 21:28

Her geçen gün trafikte elektrikli araçları daha fazla görüyoruz. Elektrikli araç sayısının artması doğa dostu olması nedeniyle elbette sevindirici. Ancak bu araçların sayısı arttıkça şarj ihtiyacı da aynı oranda artıyor. EMO Başkanı Tat ile elektrikli araçların Türkiye’deki gelişimini ve buna paralel olarak şarj istasyonlarının dizaynını konuştuk.

Şarj istasyonlarının kurulumu ile ilgili detaylı bilgiler paylaşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Şaban Tat, Şarj istasyonları için yerel yönetimlerin inovatif çözümler üretmesi gerektiğini söyledi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Şaban Tat ve Işık Tuncel

TÜRKİYE’DE KULLANIMI 4 KAT ATTI

Elektrikli araç kullanımı dünyada oldukça artış göstermişken ülkemizde durum nedir?

Karbon emisyonunun her geçen gün artmasıyla ulaşımda da elektrik destekli araçlar da yaygınlaştı. Elektrikli otomobil teknolojisindeki gelişmelerin elektrikli araçlara olan talebi de her geçen gün arttırdığını hepimiz artık biliyoruz. Düşen maliyetler, sürüş menzili ve şarj süresindeki iyileştirmeler sayesinde artık hepimiz elektrikli gelecekteki yerimizi almalıyız diye düşünüyorum. Birçok otomobil üreticisi artık elektrikli otomobilleri seri olarak üretmeye başladı. Tüm Dünya’da artık daha çok tercih edilen elektrik destekli otomobiller Türkiye’de de yükselişini sürdürüyor. Ülkemizde 2020 yılı Ocak-Mart ayları arasında 3 bin 504 hibrit araç ile 107 elektrikli araç satılmıştır. Bu rakam 2021 yılının aynı döneminde neredeyse 4 kat artarak 12 bin 402 hibrit arabaya, 312 adette elektrikli araç satışına ulaşmıştır.

Elektrikli araçların diğer araçlara göre avantajları nelerdir? Otomotiv sektöründe bu dönüşüm nasıl gerçekleşiyor?

Elektrikli araçların diğer yakıt türlerine göre yakıt tasarrufu sağlamasının yanı sıra karbon emisyonunun azaltmasında ve çevreye verilen zararın en aza inmesine katkısı yadsınmayacak kadar fazla. Dünya çoktan elektrikli araca döndü. Birçok otomobil üreticisi artık dizel araç üretimini durdurarak sadece hibrit ve elektrik destekli araçlar yapıyor. Her geçen gün trafikte daha çok karşımıza çıkan elektrikli araçlara, ülkemizde 2023 yılında kendi markasıyla dahil olacak. Bu süreçte alt yapı çok önemli hem yerel yönetimlerin bu konuda desteği şart hem de enerji depolama şirketlerinin şarj istasyonları açısından inovatif çözümlerine ihtiyaç var. 2025 yılına kadar küresel araç üretiminin yaklaşık yüzde 4’ü elektrikli olacak. Bu anlamda şarj istasyonlarının da bu tüketime hazır olması gerekiyor. Yani dolayısıyla aracı yapıyorsunuz ama şarj istasyonlarını da bu inovatif çözümler çerçevesinde inşa etmeniz şart.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Şaban Tat

Elektrikli araç kullanıcılarının en çok kaygı duyduğu konuların başında şarj istasyonları geliyor. Şarj istasyonları için çözüm önerileriniz nelerdir?

Teknolojinin hızla gelişmesini avantaja çevirerek yaşadığımız şehirde alt yapı planlamalarının yapılarak şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması gerekiyor. “Şarj istasyonlarının planlanması ile ilgili yasal düzenlemelerde hızlıca hayata geçirilmeli, trafo merkezlerinin fiziki durumları ve şehir şebekesinin alt yapısı ile ilgili yatırımlar hızlı bir şekilde planlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise; sistemde çok sayıda yer alacak olan bu şarj istasyonlarının şebekeye etkileri olmalıdır. Yurt dışından gelen şarj istasyonları montajı yapılmadan önce uzman elektrik mühendisleri tarafından denetlenmelidir. Ülkemizin elektrik şebekesine zarar verecek olan şarj istasyonlarının ülkeye girişi önlemeli, ülkemizde üretilen veya üretilecek cihazların da belli standartlarda üretilmesi sağlanmalıdır. Bu konuda devletimizin denetleme mekanizmaları çalıştırılmalıdır. Aksi halde ülkemiz şarj istasyonu konusunda teknoloji çöplüğü haline gelebilir.

ŞARJ İSTASYONLARI STANDARTLAŞSIN

Şarj istasyonlarının elektrikli araç kullanımına etkisi nedir?

Elektrikli araç sayısı artmaya devam ederken kullanıcıların veya adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de şarj istasyonlarına ulaşmak. Çünkü kullanıcılar yakıt konforuna alıştı. Bu konforu elektrikli araçta da yaşamaz ise tüketim oranı düşebilir. Bu düşüş de yine çevre sorunu olarak bizi başa götürecektir. Şarj istasyonları dağılımına baktığımızda dünyada sadece 4 ülkede yüzde 75 oranında yaygınlık söz konusu. Bu ülkeler, Hollanda, Almanya, Fransa ve İngiltere. Kendi aracını üretecek bir ülke olarak Türkiye’de de son bir yılda elektrikli ve hibrit araç kullanıcı sayısı 4 kat artarak yaklaşık 13 bine ulaşmışken şarj istasyonu sayısının ivedilikle artması gerekiyor. İstasyon sayısı ne kadar çok olursa elektrikli araçlara yönelim de bu oranda artacaktır. Dolayısıyla vakit kaybetmeden elektrikli gelecekte yerimizi almalıyız ve şarj istasyonları yerel yönetimlerin planlamaları içine dahil edilmelidir.

(Röportaj: Işık Tuncel)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto