Görev yaptığı dört yıl boyunca, üniversiteyi önemli bir noktaya taşıyan Akdeniz Üniversitesinin ilk kadın Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile görevi süresince gerçekleştirdiği projeleri konuştuk.
Akdeniz Üniversitesi’nin ilk kadın Rektörü olan Prof. Dr. Özlenen Özkan, görev yaptığı dört yıl boyunca önemli projelere imza attı
Sürekli borçlarla anılan üniversite hastanesinin borçlarının ödenmesi, yıllardır devam eden otopark sorununun çözülmesi gibi yıllardır çözülemeyen sorunları çözüme kavuşturdu.
İleri Sağlık Araştırma Merkezi gibi vizyoner projelerin de liderliğini yapan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ile 4 yılllık icraatları değerlendirdik.
Soru: Akdeniz Üniversitesi Rektörü olarak son dört yılınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cevap: Son dört yıl, Akdeniz Üniversitesi için büyük bir dönüm noktası oldu. Üniversitemizi ulusal ve uluslararası düzeyde daha güçlü bir konuma getirme hedefiyle çıktığımız bu yolda birçok önemli projeyi hayata geçirdik. Borçlarla anılan hastanemizin borcunu tamamen ödedik, otopark sorununu çözdük, hasta yakınları için otel açtık. Eğitim ve bilim kalitemizi daha da yükselttik. Uluslararası sıralamalarda önemli bir yükseliş gerçekleştirdik. Bu dönemde, üniversitemizin kalite ve araştırma kapasitesini artırmak için büyük bir çaba sarf ettik. Bu konuda da büyük bir aşama kaydettiğimize inanıyorum.
Soru: Üniversitede eğitim ve araştırmada seviyeyi yükseltmek için neler yaptınız?
Cevap: Bilimsel araştırmalar için, nitelikli insan kaynağı ve doğru motivasyon büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle bilimsel araştırma projeleri yönergemizi, atama yükseltme kriterlerimizi ve stratejik planımızı güncelledik. Çıktı odaklı, katma değer sağlayacak projelere öncelik verdik. Bu projelere büyük bütçe desteği sağladık. Yeni kriterler zorlayıcı bulunmasına rağmen, değişen kriterlerin etkisiyle yayınlara katkı sunan öğretim üyesi sayısında ve yayınların niteliğinde ciddi bir artış yaşandı. Son 2 yılda öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı oranı Türkiye ortalamasında düşerken üniversitemizde yüzde 40 arttı.
Soru: Bu çalışmalar nasıl sonuç verdi, global sıralamalardaki durum nedir?
Cevap: Akdeniz Üniversitesi, THE 2024 Genç Üniversiteler Sıralamasında dünya genelinde 501+ bandından 251-300 bandına yükseldi ve Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında birinci oldu. THE 2024 Asya Üniversiteleri Sıralamasında ise 501-600 bandından 251-300 bandına yükseldik. THE 2024 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında ise tüm dünya genelinde 1006’ncı sıraya kadar yükseldik. Bu başarılar, üniversitemizin uluslararası alanda tanınırlığını ve başarısını artırmaktadır.
Soru: Akdeniz Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi adaylığı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Akdeniz Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu'nun 2021'de başlattığı “Araştırma Üniversiteleri" uygulaması kapsamında Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı'na dahil edilen 6 üniversiteden biri oldu. Üniversitemiz, araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi, etkileşim ve iş birliği konularında toplam 32 performans göstergesine göre değerlendiriliyor.Biraz önce de ifade ettiğim gibi araştırma alanında büyük atılımlar gerçekleştirdik.Üniversite tarihimizde hiç olmadığı kadar büyük bütçeleri çıktı odaklı, ürüne dönüşecek projelere ayırdık. Bu sayede 2023 yılında Ar-Ge’ye harcanan yatırım bütçesi oranının en yüksek olduğu 4 devlet üniversitesi arasında yer aldık. Attığımız adımlar sayesinde de Araştırma Üniversitesine aday olduk. Bu üniversitemiz için oldukça önemli bir gelişme. Bilime, topluma katkı sunma hedeflerimize adım adım ilerliyoruz.
Soru: YÖKAK Akreditasyon Belgesi almaya nasıl hak kazandınız?
Cevap: Göreve geldiğim andan itibaren üniversite genelinde kalite çalışmalarına hız verdik. Yükseköğretim Kalite Kurulu bu anlamda bize ciddi bir rehberlik sağladı. Üniversitede yaptığımız dönüşümler sayesinde de YÖKAK Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanan ilk 6 devlet üniversitesinden biri olduk ve 5 yıllık tam akreditasyon aldık. Bu, üniversitemizin kalitesini ve eğitimdeki başarısını tescilleyen önemli bir belge oldu. Hem üniversite genelinde hem de fakülte bölüm bazında kalite çalışmalarımız devam ediyor.
Soru: Bilimsel Araştırma Vadisi projenizin amacı nedir?
Cevap: Bilimsel Araştırma Vadisi Projemiz, ulusal stratejik öneme sahip aşılar, ilaçlar, yapay organlar ve antikorlar gibi biyolojik ürünleri yerli imkanlarla üretmeyi hedefliyor. Proje ihalesi tamamlandı, uygulama projeleri ve yaklaşık maliyet hesapları hazırlandı. Merkezin ihale süreci devam ediyor. Bu proje ile milli ekonomimize uzun vadede büyük katkı sağlayacak sağlam bir altyapıya sahip olacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği desteklerden ötürü şükranlarımı sunuyorum.
Soru: Üniversitenin şehirle buluşma noktalarının başında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi geliyor. Orada durum nedir?
Cevap: Üniversite hastanemiz hem şehrimiz hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli bir konumda. Yurtdışından da çok yoğun bir talep var. Böyle büyük bir kompleksi doğru yönetmek, sürdürülebilir, kaliteli bir sağlık hizmeti sunmak çok önemli. Göreve başladığım 2021 yılında, üniversitemizin yaklaşık 103 milyon dolarlık bir borcu vardı. Tasarruf tedbirlerine odaklanarak ve sağlık turizmi alanında büyük başarılar elde ederek bu borçları ödemeyi başardık. 2020 yılında yıllık sağlık turizmi gelirimiz 1 milyon 745 bin TL iken, geçen yıl bu rakam 42 milyon 431 bin TL’ye yükseldi. Bu başarı, hastanemizin uluslararası alandaki başarısını ve güvenilirliğini pekiştiriyor.
Soru: Bunda sağlık turizmi konusundaki atağınız da etkili sanırım.
Cevap: Göreve geldiğimizden beri sağlık turizmi konusuna özel önem veriyoruz. Bu çalışmalarımızın meyve vermeye başlaması bizler için mutluluk verici. 2020 yılında 1 milyon 700 bin elde ettiğimiz sağlık turizmi geliri 2022’de 21 milyon 500 bin Türk Lirası,2023 yılında 42 milyon, 2024 yılı ilk altı ayda da 22 milyonu aştı. Bu dört yıllık süreçte sağlık turizmi gelirimiz 22 kattan fazla arttı. Atacağımız adımlarla sağlık turizmi gelirlerimizi daha da yukarı taşıyacağımıza yürekten inanıyorum.
Soru: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi uzun süredir otopark sorunu yaşıyordu. Bu sorun da çözülmek üzere. Bu sorunu nasıl çözdünüz?
Cevap: Ben bu üniversitenin mezunuyum,uzmanlığımı burada aldım,uzun yıllardır da öğretim üyeliği yapıyorum. Dolayısıyla üniversitemizi ve hastanemizi çok yakından tanıyorum. Eksikliklerini, ihtiyaçlarını çok iyi biliyorum. Bu sebeple göreve geldiğimde bu ihtiyaçlara yönelik tüm projelerimizi hayata geçirecek bir yol haritası çizdik ve tek tek uygulamaya koyulduk. Bunlardan bir tanesi de otopark sorunu idi. Hastalarımız için personelimiz için gerçekten uzun yıllardır büyük ihtiyaçtı.Bu sorununun çözümüne yönelik de Antalya Büyükşehir Belediyesi ile bir iş birliği protokolü imzalamıştık. 13 bin 200 metrekare alan üzerine kurulan 4 katlı ve 1797 araç kapasiteli otopark projemizde betonarme inşaat Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Proje bütçesinin önemli bir bölümünü tutan mimari uygulama, mekanik ve elektrik grubu imalatları ise Üniversitemiz tarafından tamamlandı. Bu iş birliği sayesinde hastanemizin otopark sorununu kalıcı olarak çözmeyi başardık.
Soru: Yine bir işbirliğini hasta yakınları için konuk evi projenizde hayata geçirdiniz. Bu projeden bahseder misiniz?
Cevap: Hastanemizde öne çıkan bir diğer kritik ihtiyaç, hasta konuk evi talebiydi. Özellikle organ nakli ve onkoloji gibi uzun süreli tedavi gerektiren bölümlerde, şehir dışından gelen hastalar ve yakınları için barınma sorunu büyük bir zorluk oluşturuyordu. Bu ihtiyaca yönelik olarak önemli bir adım attık. Hastanemize yakın bir konumda bulunan eski Diş Hekimliği Fakültesi binamızı hayırsever bir destekçimizin katkılarıyla otel konseptine dönüştürdük. 47 odalı ve 115 yataklı bu tesis, bağışlar sayesinde inşa edildi ve önemli bir ihtiyacı karşılayacak.Bu iki büyük proje de hastanemizde sunduğumuz kaliteli sağlık hizmetini daha da yukarıya taşıyacak.
Soru: Eğitimde hangi yenilikçi adımları attınız?
Cevap: Kaliteli ve çağdaş eğitim sunmak temel misyonlarımızdan biri. Ve her geçen gün gelişen teknoloji ile belki de en çok güncellenmesi gereken alanlardan. Eğitim konusu değişime en dirençli alanlardan biri olmasına rağmen, önemli adımlar attık. Geçtiğimiz yıl eğitim öğretim yılı başında Türkiye’de Tıp eğitiminde bir ilk olarak Ters Yüz Eğitim Modelini hayata geçirdik. İkinci dönemde ise Semptom Temelli Eğitim Modelini hayata geçirdik. Ayrıca, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) için Ulusal Çekirdek Eğitim Programı ile uyumlu ‘TUS Deneme Sınavı’ uygulamasını başlattık. Ziraat Fakültemizde ise “Mentörlük” ve 7+1 Uygulamalı Eğitim Sistemini başlattık.
Soru: Eğitim alt yapısıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Cevap: Eğitim kalitesi kadar öğrencilerimizin modern, ferah ortamlarda okuyacağı eğitim ortamı da önemli. Bu kapsamda bu yıl Mimarlık Fakültemizi yeni binasına yakında taşıdık. Hayırseverlerin katkısıyla Manavgat ilçemizde Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültemizi yeni binasına taşıdık. Ayrıca, Kemer ilçesine yeni bir fakülte binası kazandırılması için Kemer Belediyesi ile protokol imzaladık. Yapım çalışmaları devam ediyor. Son olarak Antalya Devlet Konservatuvarı binası için gerekli çalışmaları tamamladık ve yeni binasına taşıdık.
Soru: Antalya Teknokent hakkında ne söylemek istersiniz?
Cevap: Antalya Teknokent, son üç yılda büyük bir gelişme gösterdi ve Teknokentler Performans Endeksi’ne göre Türkiye genelinde 101 teknokent arasında yedinci oldu. Özellikle savunma sanayisi ve yazılım alanındaki girişimlerle başarı elde ettik. Antalya Teknokent Tarım Teknokenti projesi de bölgesel kalkınmada yeni bir güç ve istihdam sağlayacak.
Soru: Gelecekle ilgili somutlaşmış projeleriniz nelerdir?
Cevap: Bu dört yıllık dönemde attığımız adımların meyvelerini toplayacağımız bir döneme giriyoruz. Özellikle İleri Sağlık Araştırma Merkezi projemizle, yapay organ, aşı, antikor ve kanser ilaçları gibi katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine olanak sağlayacak altyapıyı kurmayı hedefliyoruz. Bu merkez, bilim dünyasına önemli katkılar sunacak ve Akdeniz Üniversitesi'ni sağlık araştırmalarında öncü bir konuma getirecektir.
Prof. Dr. Ömer Özkan önderliğinde Akdeniz Üniversitesi, dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakli gibi ilklerle adını dünyaya duyurdu. Bu önemli başarılar, üniversitemizin bilimsel alandaki kararlılığını ve inovasyon kapasitesini gözler önüne seriyor. Attığımız adımlarla üniversitemizin "Eğitimde ve Bilimde Öncü" sloganına uygun olarak öncü çalışmalara imza atacağına inanıyorum. Hem eğitimde hem de bilimde gerçekleştirdiğimiz yenilikçi projelerle, gelecekte de ulusal ve uluslararası alanda daha büyük başarılar elde edeceğiz ve üniversitemizin adını en üst sıralara taşıyacağız.
Eğitim alanında gerçekleştirdiğimiz dönüşümler de gelecek dönemde meyvelerini verecek. Tıp eğitiminde uygulamaya başladığımız Ters Yüz Eğitim Modeli ve Semptom Temelli Eğitim Modeli, öğrencilerimizin uzmanlık sınavlarındaki başarılarını artıracak. Ulusal Çekirdek Eğitim Programı ile uyumlu TUS Deneme Sınavı uygulamamızın başarısı, öğrencilerimizin bu sınavlardaki performanslarına da yansıyacaktır.
Ziraat Fakültemizde hayata geçirdiğimiz 7+1 uygulamamız ve Turizm Fakültemizde attığımız adımlar, Antalya’nın tarım ve turizm sektörlerinde önemli bir vizyon oluşturuyor. 7+1 uygulamasıyla, öğrencilerimizin son dönemlerini sektörle iç içe geçirmelerini sağlayarak, teorik bilgilerini pratikte uygulama fırsatı sunuyoruz. Bu sayede, mezunlarımız sektöre donanımlı ve deneyimli bireyler olarak katılıyor. Turizm Fakültemizde ise, bölgenin turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirecek, yenilikçi ve sürdürülebilir turizm anlayışını benimsemiş profesyoneller yetiştiriyoruz. Bu adımlarımız, Antalya'nın tarım ve turizm sektörlerinde kaliteyi artırarak, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.
Antalya Teknokent ile bölgenin yazılım alanında bir başkent olabileceğini düşünüyoruz. Teknokent’te yaptığımız işbirlikleri ve yatırımlar, inovasyon ve teknoloji üretimini artıracak, böylece Antalya, yazılım ve teknoloji alanlarında önemli bir merkez haline gelecektir.
Bilimsel araştırma ve yayınlarda yaptığımız teşvikler ve güncellemelerle, üniversitemizin araştırma kapasitesini ve kalitesini artırdık. Bu çalışmalarımız neticesinde, daha çok üreten bir üniversite olacağız ve dünya sıralamalarında üst sıralara çıkmamızda etkili olacaktır.
Gelecekteki en büyük hedefimiz, Akdeniz Üniversitesi'ni dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına sokmaktır. Bu hedef doğrultusunda, akademik ve bilimsel alanda yürüttüğümüz çalışmalarla, eğitim ve araştırma kalitemizi sürekli olarak artırmaya devam edeceğiz.
Şehrimiz turizmin başkenti ve bu turizm cennetini ayakta tutan doğanın bize armağan ettiği müthiş güzelliklerdir. Üniversite olarak, bu eşsiz güzellikleri geleceğe taşımak adına azimle çalışıyoruz. Bu yolda hem şehrimizde hem de üniversiteler arasında temiz enerjinin yaygınlaşmasını destekleyecek bir projeye start verdik. Antalya’nın Korkuteli ilçesine 30 Megawatt kapasiteli Güneş Enerji Santrali kuruyoruz. Projemizin ihalesi önümüzdeki aylarda Enerji Performans Sözleşmesi modeliyle yapılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, projemize destek sözü verdi. Projemiz tamamlandığında, üniversitemizin elektrik tüketiminin yüzde 70’ini güneş enerjisi sağlayacak.
Prof. Dr. Özlenen Özkan kimdir?
Prof. Dr. Özlenen Özkan
1978 yılında Antalya’da doğdu.
Lisans eğitimini Akdeniz Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi’nde, Tıpta Uzmanlığını, Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı, 2004-2008 yıllarında tamamladı.
Akdeniz Üniversitesi’nde 2010 yılında Doçent, 2018 yılında Profesör oldu. 2010 yılından buyana Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı, Anabilim/Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.
2010 yılında Türkiye'nin ilk çift kol nakli, 2011 yılında Dünya'nın ilk kadavra vericili uterus nakli, 2012 yılında Türkiye'nin ilk yüz nakli gibi önemli başarılara imza atan ekipte yer aldı.
İyi derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve 2 çocuk sahibidir.
14.08.2020 tarihli 31213 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Akdeniz Üniversitesine Rektör olarak atanmıştır.