4.KUŞAK SAAT TAMİRCİSİ…

04.04.2017 13:00

Dededen toruna tam 4´ncü nesil saat tamircisi Selim Yörüten, saatin ayrı bir dünya olduğunu söylüyor.

4.KUŞAK SAAT TAMİRCİSİ…

1-Kaç yıldır bu işle meşgulsünüz? 

Babamın yanında başladığım bu sanatı öğrenmeye. Yaklaşık 35 yıl diyebilirim. çünkü babamda dedesinden ve babasından öğrenmiş. tam anlamıyla saat tamir et-meye 10 yaşında başladım. Once masa ve duvarsaati yaparsınız ki, eliniz parçaları söküp takmaya alışması açısından. Daha sonra cep saati ondan sonra kolsaati tamirine başlayabilirsiniz. Burada ustanın kanaati gerekmektedir. 

2-Bu işe nasıl başladınız? 

Bu bır aile mesleği. Ethem dedem başlamış bu mesleğe daha sonra babamın amcaları ve benim dedem Şükrü Yörüten. Amcalarımda çok değerli saat ustalarıdır. Benimle birlikte dört kuşaktır devam ediyor bu meslek aile içinde. 

3-Saat alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? 

Garanti belgeli saat almaya özen göstermelidir. Satıcıdan alınan ürün hakkında iyi bilgi alınmalıdır. Her SAAT satan saatçi olmayabilir. Tamir konusunda özellikle ehil ustalara götürülmelidir. Günümüzde cadde üstünde bile pil değistiren saatçiyim demektedir. Ucuz yaptırayım derken pahalı saatiniz bir anda hurdaya dönüsebilir. Bunun için tamir konusunda arabanıza gösterdiğiniz hassasiyeti saatinize de göster-meniz gereklidir. Bakımlarını zamanında yaptırmak gereklidir. Kullanım zamanı çok önemli. Yaz için kauçuk kayış tercih edilmeli, çünkü Antalya gibi sıcak bir memlekette kayış,´ saatler sıcaktan terleyince koku yapması sebebi ile rahatsızlık verebilir. Aşırı terleme kayışta deformasyona da sebep vermektedir. Kısacası kullanım alanına göre saat alınması doğru olur. 

4 - iyi ve kaliteli bir saat nasıl anlaşılşır? 

Her haliyle kaliteli saat kendisini belli eder. Kutusu olsun, servis edilişi olsun, camı olsun, deri kayısı olsun her zaman kalitesini belli eder. Ucuz olan bir saatten çok kaliteli olmasını beklemek yanlış olur. Günümüzde maalesef çoğu kollarda ünlü markaların taklitlerini görmekteyiz. özellikle ofisimize saatlerin orjinal olup olmadığını sormaya gelen çok müşteri olmaktadır. Pahalı saat demek daha nazik kullanım gerektirmektedir. Tourbillion (yerçekimini algılamayan saat) ve ya Minitrepıter (krallar için yapılmış saat) dediğimiz özel saatler daha hassas kullanmak gereken saatlerdir. Tarihte her saat bir amaç için üretilmis. 

5-Firmanıza mücevher eklemenizin nedeni nedir? 

Babamın dayısı kuyumcuydu. Yani bir parçada olsa eskile-rden geliyor diyebilirim. Uzun yıllar büyük mücevher firma-larında da çalıştım. Firmamızın adında daha öncelerden saat ve mücevher olarak geçiyormuş. Orjinalliğini hiç bozmak istemedim. Ileride özel tasarım ve ya bazı dünya markaları ile de çalışabilme imkanımız olacaktır. 

6-Antalya piyasası beklentinizi karsılıyorm? 

Antalya piyasası aslında çok küçük bir piyasa. Elhamdülillah demek lazım. El emeği göz nuru derler ya.. Biz antika saat tamiri de yaptığımız için çevre illerden de tamir saat gelme-kte. Elimizden geldiği kadar işimizi kovalamaya çalısıyoruz. Burada orjinal saat satısı yapan saat mağazalarının acil tamirlerini de yapmaktayız. Saatlerini daha iyi bir sekilde tamir ettirmek isteyen müşteriler zaten bizi buluyorlar. 

Mesleği 5´nci Kuşak olan oğlu Enes Yörüten´e öğretiyor 

7-Önümüzdeki yıllar için hedef ve planlarınız nelerdir?

Biz köklü bir firmayız. Düşünün bir kere benim bütün ailem saat ustası. Böyle bir aileden geliyor mesleğim. Her zaman ilimizin en iyisini uapma çabası içindeyiz. Daha kaliteli, güleryüzlü bir servis vermek. Her saatin insanlarda bir hatırası vardır. Eğer o hatıralarını tekrar canlandırmak, onarmak, bakımını yapıp sahibine teslim ettiğimizde ki mutluluk an-latılamaz. Saat erkeğin mücevheridir. Antalya da daha kaliteli bir atölye olmak hedefimiz. Bunun için çalışıyoruz. Bu tecrübe atalarımdan bana bırakılan bir miras. Ben de bu mirasa hem saygı duyuyor hemde devam ettirmek için mesleğimi küçük oğlum Enes e öğretmeye şimdiden başladım. Bu kaybolan mesleği elimden geldiği kadar da öğretmeye çalışacağım. Bunu için önümüzde ki zamanlarda projeler oluşturacağım.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto