Deniz bilimci ve kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, uydudan yaptığı araştırmada, yıllar içinde maden ocağının yarattığı felaketi sene sene ortaya koydu. Görüntülerde maden ocağının koca bir dağı, ormanları ve yerleşim birimlerini nasıl yok ettiği açıkça görülebiliyor.

YILLAR İÇİNDEKİ KATLİAMI TEK TEK GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Akbelen’deki ormanları, doğayı ve yerleşim birimlerini adeta yok eden maden ocağının, yıllar içinde yarattığı tahribat, uydu görüntüleriyle ortaya çıkarıldı. Jandarmanın, doğasını koruyan halka yaptığı sert müdahale ve maden ocağını koruma girişimleri Türkiye’nin gündemine otururken, Türkiyenin tanınmış doğa bilimcilerinden Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, uydu görüntülerinden Akbelen’deki vahşi madenciliğin dağları, ormanları ve yerleşim birimlerini nasıl yok ettiğini ortaya koyan görüntüler paylaştı. [caption id="attachment_467818" align="alignnone" width="640"] Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam[/caption]

İŞTE ÜNLÜ PROFESÖRÜN O PAYLAŞIMI

Prof. Ahmet Cemal Saydam, maden ocağının koca bir dağı, ormanları ve yaşam alanlarını nasıl yok ettiğini gösteren uydu görüntülerini paylaştığı sosyal medya hesabından şu yorumu yaptı; “Akbelen ormanları gündemde.Ben de merak ettim ve durum nedir diye uydulara bir danışayım dedim.Ne de olsa uydular yalan söylemeyi bilmiyor.Yerde ne oldu ise onu görüntülüyor.Gördüklerim karşısında da durumu sizlerle "yorumsuz" paylaşmak istedim.İşte o bölge ve maden sahasının zaman içerisinde genişlemesi.Zaman mı? Sol üstte ay ve yıl olarak yazıyor.”

JANDARMANIN KÖYLÜLERE SERT MÜDAHALESİ TEPKİ ÇEKTİ

Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’na daha da genişletilmek istenen maden sahasına karşı direniş bir süredir aralıksız sürüyor. Kesim alanına giren köylüler ağaçlara sarılarak hukuksuzluğu engellemeye çalışıyor. Jandarma dün, köylülere ve desteğe gelen gruba tazyikli su, cop ve biber gazı ile müdahale edince Türkiye’nin tepkisini çekti.

KÖYLÜNÜN MÜCADELESİ İKİ YILDIR SÜRÜYOR

İki yıldır doğa nöbeti tutan İkizköylüler ve çevreciler dün sabah kesime engel olmak için ağaçlara sarıldı. Jandarma ve takviye olarak gelen polis ekipleri, çam ağaçlarına sarılarak direnmeye çalışan çevreciler ve köylüleri kollarından tutup zorla alandan çıkardı. Yaşlı köylüler, “Benim toprağıma dokunmayın. Benim 40 zeytin ağacımı kesmek zorunda mısınız? Ölürüm de toprağımı size yine vermem” diyerek isyan etti. Onlardan biri de günlerdir orman için nöbet tutan 88 yaşındaki Zehra Yıldırım’dı. Doğma, büyüme İkizköylü olan, iki çocuğu ile üç torununu bu topraklarda büyüten ve zeytincilikle geçinen Yıldırım, “Ağaçları kesmesinler diye direniyorum. Bu kesimler son bulana kadar direneceğim” dedi. Çevre mühendisi ve Akbelen direnişçilerinden Deniz Gümüşel ise alanı görüntülemek isterken gözaltına alındı. Ardından serbest bırakıldı. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.