Antalya’da dalış sezonu hızlı başladı. Sualtı keşfi yapmak isteyen macera tutkunları için Antalya’nın denizleri cazibe merkezine dönüştü. Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun talimatıyla sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan tarafından yakalanan kareler, Antalya denizlerinin altındaki güzelliği gözler önüne serdi. Antalya ve çevresinde su altına profesyonel dalgıçlar eşliğinde dalış düzenleyen şirketler, dalış turizmine gösterilen ilgiden oldukça memnun.
Antalya bölgesinin en çok dikkat çeken Kaleiçi Yat Limanı açığındaki ‘Fransız Sosyete Batığı’ olarak bilinen İkinci Dünya Savaşı sırasında batan St. Didier gemisinin ait batık olduğunu kaydeden Kent merkezindeki Star Diving Academy Dalış Okulu sahibi ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu İl Temsilcisi İsa Alemdar, "Savaş batıkları arasında St. Didier'in çok emsali yoktur. 18 metre derinlikte başlar, 30 metrede biter. Batık tek parça halindedir. Buraya yurt dışından gelen meraklıların dalışını gerçekleştiriyoruz. Batığı görenler, St. Didier batığının emsalsiz olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Burası, dalış turizmi için, Antalya için altın bir bilezik" dedi.
ABD’NİN İKİ SAVAŞ UÇAĞI
Antalya’da bulunun ABD’nin iki savaş uçağı batıklarının birinin Manavgat’ta diğerinin Kaş’ta olduğunu söyleyen Alemdar, "Manavgat'taki B-24 Amerikan Savaş Uçağı Batığı, 1944 yılında Romanya üzerindeki hedefleri bombaladıktan sonra Kıbrıs'taki üssüne geri dönerken Ege Denizi üzerinde vurulup Antalya açıklarında denize gömülen bir uçağa ait. Kaş civarındaki batık ise neden düştüğü bilinmeyen bir İtalyan uçağına ait. Uçak, motorları haricinde bir bütün olarak sualtında yatıyor. Uçakların görünümünün eksiksiz olması, dalgıçlara keşfedecek zenginlikler sunuyor" dedi.
BÜYÜK KÜÇÜK ÇOK SAYIDA DALIŞ NOKTASI
Üç Adalar ve Tekirova açıklarında, dalış bölgelerinin olduğunu aktaran İsmail Alemdar,
"Çok çeşitli derinliklere sahip olması, dip yapısının Antalya'ya oranla zenginliği, görüş netliği ve birçok dalış merkezine yakınlığı nedeniyle en popüler dalış bölgeleri arasında yer alıyor. Finike'deki Gök Mağarası da mağara dalgıçlarının ilgisini çeken tatlı su kaynaklarından biri. Antalya Körfezi'nin kuzeyinde, deniz dibinde yatan Gelidonya Antik Batığı, Genç Tunç Devri'ne ait olması ile ün saldı. Kemer Limanı'ndan 1,5 kilometre açıkta kum zemin üzerinde 25 metre derinlikte yatan Paris Batığı da turistik dalış noktaları arasında. Antalya kıyı şeridinde falezler ve Sıçan Adası, tercih edilen dalış noktaları. Sıçan Adası'nın doğusunda küçük bir mağara olması, dalış tutkunlarının ilgisini bu bölgeye yönlendiriyor. Side Sualtı Müzesi başta olmak üzere farklı dalış noktalarına günlük turlar düzenleniyor. Side Sualtı Müzesi, dalış tutkunlarına eşsiz ortam sunuyor. Kış ayları dahil, denizin izin verdiği her an müzeye dalış yapan turistleri görmek mümkün" dedi.
EĞLENCEDEN ÖNCE GÜVELİK
Su altının eğlenceden önce sorumluluk ve güvenlik olan bir etkinlik olduğunu kaydeden Alemdar, dalış yapmak isteyenleri uyardı. Dalış yapılacak merkezlerin yetki belgesinin olmasına dikkat çeken İsmail Alemdar, "Güvenliğin ön planda, eğlencenin sonrasında geldiği bir hizmet veriyoruz. Sektörde bu kadar az kaza olmasının başlıca nedeni, çoğu dalış merkezinin sualtı kurallarına uyarak dalış yaptırmasıdır. Amatör turistik dalışlar 5 metreye kadar olanlardır. Profesyonel dalış okulları amatörlere 5 metreden fazla dalış yaptırmaz. Daha derinlere gerçekleşen dalışlarda ise dalış yapacak turistin belgeleri ve bröveleri dikkate alınır" dedi.
KEKOVA DALIŞ PARKURU
Kekova, su altı tutkunları için 31 dalış noktası ile dalış parkuru olarak ilan edildi. Bu bölgede dalış yapmak isteyen dalış tutkunlarının Demre Limanı’ndan çıkış yapması gerekiyor. Demre bölgesindeki batık gemileri de içeren dalış noktaları şunlar: Deniz Feneri, Kaya, Koy, Mağara, Mavi Mağara (Blue Cave), Antrum, İberian Gemi Batığı, Yelkenli Gemi Batığı, Buzalık Koyu, Buzalık Burnu, Ambar, Gökkaya, Arda, Duvar, Duvar 2, Eğri Liman, Kara Ada, Sualtı Tepesi (Reef), Reef 1, Shark's Point, Kara Burnu, Son Nokta (The End), Bora Burnu, Çapa, Akar Burnu, Akar Burnu 2, Sıçan Burnu, İç Ada Koyu, Akıntı Burnu, Ufuk Burnu ve Taşucu.
KAŞ VE KALKAN BÖLGESİ
Kaş bölgesindeki 28 dalış noktaları ise şöyle sıralanıyor:
Köfte Adası, Gürmeli Ada, Küçük Kaya, Akıntı Burnu, Çapabanko, Üçkaya, Mavi Batık, Hidayet, Vatoz Burnu, Mendirek Önü, Mağara 1, Mağara 2, Fener Kulesi, Likya Batığı, Karides Mağarası, Tünel, Kanyon, Uçan Balık, Uçak Batığı, Besmi Adası, Anfora Vadisi Reef, Kaplumbağa Noktası, Uluburun kayalıkları, Altuğ Mağarası, Büyük Rif, Sarı Ada, İkiz Kardeş ve Deve Hörgücü Rifi.
Kalkan'da ise 10 dalış noktası bulunuyor. Bu dalış noktaları ise; Kalakar Köyü, Yeşilköy Koyu, Yılan Adası, Sıçan Adası, Heybeli Ada, Öksüz Ada, Sakarya Batığı, Frenk Koyu, Sıçan Adası Sığlığı, Orta Sığlık ve Kalkan Koyu.
TSK’NIN TANKI KAŞTA
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 45 tonluk 60 model tankı, kaş açıklarında 20 metre derinlikte Güvercin Adası yakınlarında batırıldı. Tank batığının yerli ve yabancı sualtı meraklı turistleri çekeceği düşünülüyor.
ÖZEL İZİN GEREKLİ
Dalış tutkunları için özellikle batırılmış gemi ve uçak dahil çeşitli su altı cazibe noktaları bulunuyor. Kemer'deki Paris 2 batığı, Tekirova açıklarındaki iç adalar, Manavgat'ta 200 metre açıkta B-24 tipi Amerikan savaş uçağı batığı, Side Deniz Altı Müzesi ile Antalya Körfezi'nin batı ucunda bulunan Gelidonya batığı bunlar arasında yer alıyor. Antalya Yat Limanı'nın 1 kilometre açığında şamandıra altında yatan St. Didier adlı Fransız gemisinin batığına dalmak isteyenlerin ise Antalya Valiliği ve Deniz Polisi Şube Müdürlüğü'nden izin alması gerekiyor.
MAĞARA DALGIÇLARI GÖK MAĞARASI'NA
Mağara dalgıçları meraklıları için en gözde yer Finike’de bulunan Gök Mağarası. Tatlı su kaynaklarından biri olan bu mağara ortalama 15 metre derinlikten sonra tuzlu su ile karışıyor. Mağarada sarkıtların bulunması daha öncelerde kuru olduğunun işaretlerinden. Geniş bir koridorla dibe doğru inen mağarada 1995 yılında yapılan araştırmada Asya’da o güne kadar dalış yapılmış en derin mağara olduğu ortaya çıktı.



