Ankara Almanya Büyükelçiliği "Açık kapı günü" etkinliği kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinden 20 gazeteciyi ağırladı.
Federal Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann İçişleri Bakanlarının Türkiye'de bulunması nedeniyle toplantıya katılamadı. Gazetecilere Elçi Dr. Dirk Rotenberg eşlik etti.
Müsteşar Peter Bohlem, Türk- Alman ilişkilerini ekonomik ve tarımsal açıdan değerlendirdi.
Peter Bohlem, Türkiye'nin Almanya ihracatının %10, Almanya'dan Türkiye'ye yapılan ithalatın da %7 olduğunu belirtti.
Çok sayıda Alman şirketinin Türkiye'de yatırım yaptığını söyleyen Tarım Müsteşarı Bohlem, 2015 yılından itibaren Alman yatırımcılarının sayısının Türkiye'de azaldığını söyledi.
Bohlem, Türkiye'deki gıda tüketiminde turist ve mülteci sayısındaki artışın da etkili olduğunu kaydetti.
Öte yandan, tarımsal üretimin yoğun olduğu yerlerde sanayilerin kurulması gerektiğini belirten Bohlem, teşvikler vererek de tarımsal üretimin artırılabileceğinin mümkün olduğunu dile getirdi.
Ayrıca bu konuda eğitimin de önemine vurgu yapan Bohlem, Türkiye ve Almanya arasında tarımsa olumlu bir işbirliği olduğunu söyledi.
Türkiye'deki sığınmacı konusuna değinen Başkan Manuel Paulus, sığınmacılar konusunda yapılan yardımlar hakkında şunları söyledi:
"Bizim için önemli olan paranın miktarı değil, ne için harcandığı. Önemli olan kısım bu paranın sığınmacılar için harcanması, o sığınmacılara destek veren belediyeler için harcanması. Almanya, sığınmacılara 6 milyar euro dışında başka yardımlar da tahsis etti."
Bu yardımların frit 1 ve frit 2 olmak üzereye 2'ye ayrıldığını belirten Paulus, Almanya'nın şu ana kadar sığınmacılara destek amacıyla 1.17 milyar euro harcadığını söyledi.
Paulus, bu yardımların sadece Suriyelilere yönelik olmadığına da değinerek, bu yardımlardan %50 oranında Türk vatandaşının da yararlanmasının amaçlandığını kaydetti.
2000 davetlinin katıldığı resepsiyonda misafirlere Alman yemekleri ile birlikte Bavyera'dan özel olarak getirtilen 2 ton Alman birası da ikram edildi.
Resepsiyonda Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann'ın eşi Marion Erdmann da şarkı söyledi.
Resepsiyona ilgi yoğun oldu.


Thomas Cook iflası hakkında konuştu
4-6 Ekim tarihleri arasında düzenlenen program Elçi Dr. Dirk Rotenberg'in sunumuyla başladı. Kendisini "Büyükelçiliğin ikinci adamı" olarak tanıtan Elçi Rotenberg, turizm dünyasını sarsan Thomas Cook'un iflası hakkında da konuştu. Rotenberg konu hakkında şunları söyledi: "İflas nedeniyle Alman vatandaşların mağdur olmadan ülkeye dönmesi için ciddi bir mesai yapılıyor, Türk hükümeti ve turizmciler ile yaptığımız istişareler neticesinde, vatandaşlarımızın Almanya'ya dönüşlerinde sorun yaşamamaları için her türlü desteği alıyoruz, işbirliği içindeyiz."
Türkiye'deki sığınmacı konusuna da değindi
Türkiye'deki son yıllarda öne çıkan sığınmacı konusuna da değinen Rotenberg, bu konunun kendileri açısından da önem teşkil ettiğini belirtti. Federal hükümetin hem Türkiye'ye hem de sığınmacılara destek sağladığını söyleyen Rotenberg, bu desteğin projeler bazında gerçekleştiğini kaydetti. Sığınmacı sorununun sadece parasal olarak çözülemeyeceğini dile getiren Elçi Rotenberg, bu konuda Türk hükümetinin ihtiyacına göre hareket edildiğini de sözlerine ekledi. Ayrıca bu konu hakkında yapılan 2 proje olduğunu ve bu projelerle beraber yapılacak olan yardımın 6 milyar euro olacağını kaydetti.Ekonomik ve tarımsal açıdan Türk- Alman ilişkileri değerlendirildi
Toplantı, Almanya Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Peter Bohlem'in sunumuyla devam etti.
"Önemli olan paranın miktarı değil, ne için harcandığı"
Program, Ekonomi İşbirliği Bölüm Başkanı Manuel Paulus'un sunumuyla devam etti.

Sera ve vize bölümü gezildi
Program Almanya Büyükelçiliği'nin serası ve vize bölümlerinin gezilmesi ile devam etti. Gazetecilere seradaki bitkiler ve vize bölümünün işleyişi hakkında bilgi verildi.
Milli Gün resepsiyonu
Organizasyonun son günü Alman Büyükelçiliği bahçesinde Milli Gün resepsiyonu düzenlendi.
