Antalya’da ise hemen hemen tüm yöntemler kullanılırken, gelen tüm şikayetler genellikle birkaç yöntem üzerinde yoğunlaşıyor. Antalya Cumhuriyet Savcılığı’na her ay ortalama 300 civarında telefonla dolandırıcılık şikayetinin geldiği belirtiliyor.
2015 yılında 48 milyon liralık hasılat elde eden telefon dolandırıcıları, akıl almaz yöntemler kullanarak Türkiye’de binlerce kişiyi ağlarına düşürdüler. Dolandırılanların arasında profesörler, hakim, savcılar, avukatlar ve askerler de var, ev hanımlarıyla yaşlılar ve emekliler de… Dolandırıcılar "şeytanın bile aklına gelmeyecek" tarzda yöntemler kullanıyorlar…
BİLGİLERİNİZİ SİZE SÖYLÜYORLAR!Dolandırıcılar vatandaşları adeta hipnoz ediyor. Telefon açıyorlar ve çok güçlü senaryolar kuruyorlar. Bugüne kadar karakolun kapısından girmemiş namuslu vatandaşlar, bu senaryolar karşısında adeta hipnoz oluyorlar ve karşılarındaki dolandırıcının tüm dediklerine inanmaya başlıyorlar. Hukuk biliyorlar, öyle terimler kullanıyorlar ki, karşınızdakinin gerçekten bir savcı ya da polis olduğuna inanıyorsunuz. Bir call center kuruyorlar ve tüm mali bilgilerinizi size telefonda söylüyorlar. Bazı olaylarda vatandaşı tehditle panik içerisine sokuyorlar ve devlete her zaman bağlı olan halkımızın bu duygularını suiistimal ediyorlar. Öyle etkili konuşuyorlar ki "Terör örgütleri hesabınıza girmiş, amacı dışında para transferi var" gibi argümanlarla vatandaşı hayali bir suça ortak ediyorlar. Panik burada başlıyor. Vatandaş öylesine aldanıyor ve panik içine giriyor ki, kendisini durdurmaya çalışan resmi polise bile inanmıyor.
ANTALYA’DA 850’Lİ VURGUNUYaşlılar birinci sıradaki hedef. Dolandırıcılar eskiden mobil telefondan arardı, şimdi ev telefonlarına yoğunlaşıyorlar ve gündüzleri evde yaşlılar bulunduğu için işleri daha da kolaylaşıyor. Daha sonra ilgili kişinin dışarı çıkmasını istiyorlar ya da kapıya kurye ile adam gönderip 3 liralık malı 100 liraya satıyorlar. Veya senaryolu tehditlerle evdeki para ile ziynet eşyalarını alıyorlar. Kurdukları call center ofislerinden binlerce kişiyi dolandırıyorlar. Antalya’da da hemen hemen tüm telefonla dolandırıcılık yöntemlerini kullansalar da, savcılığa yapılan şikayetlerden anlaşıldığı kadarıyla 850’li hatlarla yapılan dolandırıcılıklar diğerlerine göre daha ön sıralarda yer alıyor…
‘BÜYÜK FİRMA ARIYOR’ ALGISI!Büyük şirketler tüm Türkiye’den rahatlıkla aranabilmek için 444’lü numaralar kullanıyorlar. Haliyle 444’lü numaralar basit ama 9999 adet gibi kısıtlı bir satış rakamları var. Hal böyle olunca bu numarayı alan kişiye hem numarayı alırken hem de kullanırken ciddi bir maliyet oluşturuyor. Bu sebeple 444’lü numaraları kurumsallaşmış büyük firmalar kullanabiliyor. 444’lü bir numara aradığında daha ilk baştan güveninizi kazanmış sayılıyor ve dolandırılma şüphesi duymuyorsunuz. Asıl dikkat edilmesi gerekenler ise 0850 xxx xx xx nolu telefonlar. Bu telefon numaraları artık Telekomünikasyon lisansı alan firmalar tarafından dağıtılmaya başlandı. Eski ücretsiz danışma hatları olan 0800’lü numaralara çok benziyor. 444’ten sonra bankalar 850’li bu numaraları kullanmaya başlayınca haliyle insanlarda arayanın büyük bir firma olduğu algısı meydana gelmeye başladı. Bu nedenle 850’li numaradan bir firma bizi aradığında ilk savunma perdemizi indirmiş oluyoruz. Elbette 850’li numaraların hepsi dolandırıcı olacak diye bir durum da yok.
HAKİM, SAVCI, AVUKAT, POLİSKısaca ifade etmek gerekirse neredeyse sokaktaki işportacılar bile 0850’li numaraları rahatça alabilecek imkanlara sahip. İşte bu numaraları alan art niyetli kişiler, profesyonel çağrı merkezleri oluşturarak onlarca personel istihdam edecek kadar işi ileriye götürebiliyor. ‘Çağrı merkezi’nde görevlendirilecek kişiler özel bir eğitim sonrası iş başı yaptırıp, konuşmalarıyla kurumsal çağrı merkezi izlenimi verebiliyorlar. Tüketiciler, dikkatli olmadıkları takdirde banka hesapları boşaltılabileceği gibi kredi kartlarından da kendi yapmadıkları harcamaları ödemek zorunda kalabiliyorlar. Tüm bunların yanı sıra, Kredi kartını düzenli ödeme mükafatı, kampanyalı sigorta, hediye paketi kargosu, 'KOSGEB teşviki kazandınız', vergi borcunun silinmesi, TV programlarına katılma şansı, kredi dosya masrafının iadesi gibi yeni yöntemlerle tüketiciler dolandırılmaya çalışılıyor. İşte Antalya’da savcılığa yapılan suç duyurularının büyük çoğunluğunu 850’li telefon yöntemleri oluşturuyor. Alınan bilgiye göre, dolandırılanlar arasında avukatlar, halen görevde olan veya emekli olmuş savcı ve hakimler de bulunuyor. Yetkililer, 850’li bir numara tarafından aranan vatandaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini dile getiriyorlar.( mygazete.com )





