Türkiye'nin en önemli okyanus bilimcilerinden Prof. Cemal Saydam, Akdeniz’de balıkçılığın gelişmemesinin, hatta da kötüye gitmesinin nedenini bir uydu fotoğrafıyla açıkladı.
Prof. Saydam, “Uydu fotoğrafında Antalya Körfezi de dahil olmak üzere tüm Akdeniz masmavi gözüküyor. Bu mavilik sizi yanıltmasın. Bu mavilik, besin ölçeğinde bu suyun içerisinde hiçbir şey olmadığının göstergesi. Yani yanı başındaki çöl gibi bu da denizin çölü. Besin namına hiçbir şey yok bu nedenle de Akdeniz'de ekonomik balıkçılık yoktur, olamaz da” dedi.
Prof. Cemal Saydam
'Bir de Karadeniz'in uydu fotoğrafına bakın'
Prof. Saydam şöyle devam etti: “Peki ya Karadeniz? Uydu fotoğrafında görüyorsunuz; Yemyeşil ve de kuzeybatısı, nehirlerin önü kırmızı. Yani her yerde besin bol, bazı yerlerde ise daha bol. Tuna'dan çıkan suyun da bize nasıl geldiğini de rahatlıkla görebilirsiniz, o sahildeki kırmızı ve sarı renkli su. Ya Marmara? Kıpkırmızı besin kaynıyor tam da balıkların istediği bir ortam.”
Marmara Denizi de besin kaynıyor
Prof. Dr. Cemal Saydam, açıklamasında Marmara Denizi'ni de örnek göstererek, “Uydu fotoğrafında da görüleceği üzere Marmara Denizi de besin zengini bir ortam yaratır, uydular da bunu rahatlıkla tespit eder. Akdeniz o bildik mavi ama ya Karadeniz? "Hoca almış eline fırçayı boyamış" dedirten bir görüntü. Ya Marmara? Kıpkırmızı. İşte bu uydu görüntüsü aslında çok şey anlatıyor bizlere. Bir kere bu görüntü denizlerdeki besin maddelerini gösteriyor. Akdeniz masmavi ama bu pekiyi bir şey değil. Besin ölçeğinde bu suyun içerisinde hiçbir şey olmadığının bir göstergesi. Yani yanı başındaki çöl gibi bu da denizin çölü. Besin namına hiçbir şey yok. Bu nedenle de Akdeniz'de ekonomik balıkçılık yoktur, olmaz, olamaz da. Peki ya Karadeniz? Yemyeşil ve de kuzeybatısı, nehirlerin önü kırmızı. Yani her yerde besin bol, bazı yerlerde ise daha bol. Tuna'dan çıkan suyun da bize nasıl geldiğini de rahatlıkla görebilirsiniz, o sahildeki kırmızı ve sarı renkli su. Ya Marmara? Kıpkırmızı besin kaynıyor tam da balıkların istediği bir ortam” şeklinde konuştu.
Hocam siz bu konuda uzman bir kişisiniz. Bunun nedenlerini söylediniz tamam. Şimdi burada balığı çoğaltmak daha fazla balık türünü çoğaltmak için siz bilim adamları ne gibi bir çalışma yaptınız. Bize elle tutulur gözle görünür bir şeyler sununda görelim.Siz bilim insanlarının buralarda yapıcı yapmış olduğunuz çalışmalarınız nedir merak ediyoruz.