İsrail'in Gazze Şeridi'ne yakın bölgeleri, dün sabah erken saatlerde roket atışları nedeniyle çalan sirenlerle uyandı. İsrail-Filistin hattındaki gerilim dün sabah saatlerinde paramotorlu birliklerin sınırı geçmesiyle tırmandı. Drone saldırısıyla İsrail tankı patlatıldı. Dakikalar içinde 5 binden fazla roket atıldı. İsrail hava savunma sistemi "demir kubbe" bu yoğunluktaki saldırıya cevap veremedi, Tel Aviv dahil çok sayıda kente füzeler isabet etti. Gazze sınırındaki tel örgüleri dozerlerle yıkan bir grup hamas üyesi, İsrail yerleşimlerine girdi. 20 bölgede kontrolü ele geçirildi. Çıkan çatışmalarda çok sayıda sivil öldü. Onlarca İsrailli rehin alınarak Gazze'ye götürüldü. Hamas, aralarında üst düzey askerlerin de olduğu rehinelerin tünellerde tutulduğunu açıkladı. İsrail ordusu, Hamas'ın dün başlayan ve bugün de devam eden saldırılarında ölen askerlerinin sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu. İsrail ordu sözcüsü, sivillerin kaçırılmasını "savaş suçu" olarak niteledi. Netanyahu hükümeti Hamas'a "savaş ilanıyla" yanıt verdi. Yedek askerler göreve çağrıldı. Gazze'ye hava harekatı düzenlendi. İsrail istihbaratının Hamas'ın büyük çaplı ve iyi koordine edilmiş saldırılarını nasıl göremediği de çok tartışıldı. israil'de konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.

GAZZE'YE HAVA SALDIRISI SÜRÜYOR

Hamas'ın dün sabah saatlerinde başlattığı "Aksa Tufanı" harekatına yanıt olarak İsrail uçakları Gazze'yi bombalıyor. Hava operasyonu gece boyunca sürdü. İsrail'in güney kentlerindeyse ordu, Hamas üyeleriyle çatıştı. İsrail jetleri, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun intikam açıklaması sonrası gece saatlerinde Gazze'deki Hamas hedeflerini vurdu. Bombardıman öncesinde 2 buçuk milyon nüfuslu kentin önemli bölümünde elektrikler kesildi. Hamas, karşılık olarak İsrail kentlerine doğru onlarca roket ateşledi. Bu arada Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, İsrail saldırılarında iki foto-muhabirin öldüğünü bildirdi.

"750 İSRAİLLİ KAYIP"

İsrail basını çatışmaların başından bu yana en az 750 İsraillinin kayıp olduğunu yazdı. Sabah saatlerindeyse Lübnan tarafından İsrail'e yönelik saldırıya İsrail güçleri topçu atışlarıyla karşılık verdi. Lübnan topraklarındaki hedefler vuruldu.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

İsrail içinde asayiş tam olarak sağlanamadı. İsrail ordu sözcüsü, ülkenin güneyinde durumun henüz kontrol altında olmadığını, çatışmaların sürdüğünü söyledi. Gazze sınırına 15 kilometre uzaklıktaki Sderot şehrinde silah sesleri ve patlamalar duyuldu. Hamas, rehin aldıkları İsraillilerin sayısının, "Netanyahu'nun düşündüğünden kat kat fazla olduğunu" iddia etti. Başbakan Netanyahu, muhalefet liderlerini kurulacak birlik hükümetine destek vermeye çağırdı. muhalefet partisi liderleri, bu süreçte farklılıklarını bir kenara bırakmaya hazır olduklarını açıkladı. İkinci gününe giren çatışmalarda 350'den fazla İsrailli ile en az 300 Filistinli yaşamını yitirdi.