Antalya haber... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "Sıfır Atık" projesinin de temelini oluşturan Çevreci Komşu Kart, başlangıçta pilot olarak iki mahallede uygulamaya konuldu. Elde edilen başarılar sayesinde kısa sürede tüm Muratpaşa geneline yayılan proje, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülüyor. Bu sadece çevreyi korumakla kalmıyor, aynı zamanda ilçe sakinlerinin ev ekonomilerine de önemli bir destek sağlıyor. Projenin farkındalık yaratmadaki başarısı, kısa sürede dünya basınında yer almasına ve diğer belediyeler tarafından da örnek alınmasına yol açtı.

Milyonlarca ağaç kurtuldu, oksijen üretildi!
Muratpaşa Belediyesi'nin cam, kağıt, plastik ve metal atıklarının kayıpsız geri dönüşümünü hedefleyen Çevreci Komşu Kart projesiyle, Nisan 2016'dan bu yana 201 bin 158 ağacın kesilmesi engellendi. Bu sayede 50 milyon 2896 bin 466 kişiye oksijen sağlandı. Ayrıca, projenin karbon dioksit salımını 787 bin 773 kilogram azaltması, küresel ısınma mücadelesine de önemli bir katkı sunuyor.Ev ekonomilerine 11 milyon lirayı aşan katkı!
Çevreci Komşu Kart, sadece doğayı değil, ilçe sakinlerinin cüzdanlarını da düşünüyor. Geçtiğimiz 9 yıl içinde 24 milyon 985 bin kilogram atık evlerden toplanırken, bu atıklar karşılığında kartlara toplamda 12 milyon 242 bin lira yüklendi. Bu rakam, projenin ev ekonomileri için ne kadar büyük bir destek olduğunu açıkça gösteriyor.
Çevreci Komşu Kart nasıl çalışır?
Proje, kaynağında yani evlerde ayrıştırılan atıkların, Çevreci Komşu Kart ekiplerince belirli bir ücret karşılığında satın alınması prensibine dayanıyor. Çevreci Komşu Kart, aynı zamanda bir para kart özelliği taşıyor. Bu sayede biriken bakiye, Türkiye'nin her yerinde alışverişte, online ödemelerde kullanılabiliyor ve hatta tüm bankamatiklerden nakit olarak çekilebiliyor. Şu an itibarıyla 18 bin 13 hane tarafından aktif olarak kullanılan Çevreci Komşu Kart sistemine, zamanla bitkisel atık yağ, elektronik atık ve tekstil atıkları da dahil edildi. Proje, ev ekonomileri için yepyeni bir gelir kapısı açarken, atıkların ekonomik değer kazanmasını sağlayarak nitelikli geri dönüşüme öncülük ediyor.