Afyon Kocatepe Üniversitesi Büro Yönetimi Bölümü öğrencisi Fatih Mehmet Kuran, 8 yaşındayken ortaya çıkan ve ilerleyen yıllarda şiddeti artan kasılmalar ve titremeler nedeniyle üniversite eğitimine ara vermek zorunda kaldı.
Mehmet Kuran, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan 'beyin pili' ameliyatıyla 14 yıldır yaşadığı sarsıntı ve titremelerinden kurtuldu. Kendisine 8 yaşında distoni teşhisi konulduğunu kaydeden Kuran, titremelerinin giderek arttığını bu nedenle üniversitedeki eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını ancak iyileşince okuluna devam edeceğini söyledi.

Ameliyat 10 saat sürdü
Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar, hastanın beyin bölgesinde tespit edilen ve hareket bozukluğuna neden olan bölgelere ince elektrotlar yerleştirildiğini belirterek, "Zor ve ileri teknolojinin gerekli olduğu ameliyatı yaklaşık 10 saate gerçekleştirdik" dedi. Distoninin, beynin bazı bölgelerindeki yapısal elektriksel ile kimyasal bozukluklardan ortaya çıkan ve kişinin kontrol edemediği istem dışı hareketlerle karakterize bozukluk olduğunu aktaran Prof. Dr. Uçar, "Doğumdan itibaren bazı rahatsızlıklardan olabildiği gibi sonradan gelişen birtakım olaylar da distoni adı verilen hastalığa yol açar. Bu hastalığı ilaçlarla kontrol edemiyoruz. En uygun tedavi seçeneği, derin beyin stümilasyonu dediğimiz ya da halk arasında beyin pili denilen uygulamadır. Beynin küçük noktalarına ince elektrotlar, ince kablolar göndererek elektriksel elektrokimyasal aktiviteleri yeniden düzelttik" diye konuştu.