Yokluktan şampiyonluğa

31.07.2017 15:00

Değerli Okurlarım, 

Bu hafta sizlere çok da spordan anlamayan birisi olarak kulüp başkanıyken öncülük ettiğim, arkadaşlarımla Antalya’da branş olarak  kurduğum  görme engelli futbolundaki başarımızı anlatmak istedim.

Gazetemizde de haberi yapıldı. Geçtiğimiz cumartesi günü 25-29 Temmuz 2017 tarihlerinde Konya’da düzenlenen Türkiye b-1 (hiç görmeyenler) futbol yükselme müsabakalarında Antalya Görme Engelliler Spor Kulübü futbol takımı olarak şampiyonluk kupası kaldırdık. 

“Görme engelli futbol oynuyor muydu yahu??” diye soranlar için bu nasıl oluyor diye kısaca bir anlatacak olursak; 20/40 metre saha ölçülerinde  normal bir halı sahada hiç görmeyenler  futbol  oynuyor.

Kaleciyle birlikte beşer kişiden oluşan takımların kalecileri engelsiz bireylerden oluşuyor. Çıngıraklı top ile topun sesine göre yön bulan hiç görmeyen sporcuları da kale arkasından ve orta sahadan yönlendiriciler topun nerde olduğuna göre sağ sol şeklinde yönlendiriyor.

Yönlendiriciler de takım kafilesinin bir parçası oluyor.  Görme engelli futbolu dünyada paraolimpik değer taşıyor.

Türk milli takımımız 2016 yılında Avrupa şampiyonu olarak görme engelli futbolunda adını tarihe yazdırmayı başarmıştı. 

Antalya’ya 2014 yılında geldiğimde kulübümüzde futbol branşı yoktu. Kurulması konusunda düşünceler geliştirilmiş olsa da maç esnasında sporcuların ışık algısını sıfıra indirmek için göz maskeleri takıldığından çarpışma ve sakatlanmaların fazla olması, yönetici arkadaşlarımızın cesaretini kırmıştı.

 

Ben de bir farklılık olmasını isteyen acemi, genç bir başkan edasıyla oynayabilecek arkadaşlarla bir toplantı yaparak kurdum branşı. İlk turnuvamız 18 Mayıs 2015’te Kayseri ilindeydi.  

Takımı kurduk kurmasına da çalıştıracak antrenör, işten anlayan yönlendirici,  branş hakkında bilgi sahibi olan ilimizde kimse yoktu. 

Kaleci antrenörlüğü yapmakta olan ve 2008 yılından beri aramızda gönüllü hizmetlerde bulunan değerli hocam Sn. Adil Özlü’nün kapısını çaldım. Siz yeter ki isteyin. Ne gerekiyorsa yanınızdayım, dedi.

Kepez Belediyesi’nin halı sahasında başladık antrenmanlara. İlk turnuvamızda katılan 13 takım arasından dördüncü olarak adımızı duyurduk. Lige katılabilen ilk üç takımdan biri olamadık ama en azından bizim varlığımız duyulmuş oldu.

Ardından 2016 yılında Konya’da yapılan turnuvaya katıldık. Futbol oynayan arkadaşların bir kısmının öğretmen olması ve turnuvaların da eğitim / öğretim sezonu içinde olması o yıl gruptan çıkamamamıza neden oldu. 

Fakat yine yılmadık. Tam gaz devam ettik çalışmalara. Artık bu alanda bir antrenör yetiştirmeyi başardık. Resmi antrenörümüz, kalecimiz, yönlendiricilerimiz ile güçlü ve bize inanan bir ekiple yola çıktık.   

İnancımızı yitirmeyerek 10 takımı hiç yenilgi yaşamadan mağlup ettik. Böylece adımızı şampiyon olarak ikinci lige yazdırmayı başardık.

Görme engellilerin futbol oynayabildiğini, bu alanda Türkiye’de yapılan çalışmaların olduğunu önümüzdeki sene ilimizde ve deplasmanlarda  yapılacak maçlarda halkımıza ve bize sponsor olabilecek hayırseverlere  gösterebilmek, bu alana bir katkıda bulunabilmekti hedefimiz. Sonunda başardık elhamdülillah. 

İnanmak ve istemek başarıyı beraberinde getiriyor. Yeter ki size inanan bir ekibiniz olsun

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları