Trafikte kast sistemi

09.12.2019 10:31

Değerli okurlarım bilmem duydunuz mu “milletin vekilleri”,  trafikte bazı kuralları çiğneyebilmek için kendilerine özel muafiyet düzenlemesi çıkardılar.

Çakar yasağı kapsamında çakar kullanamayan vekiller için Meclis'te geçiş üstünlüğü maddesi yeniden düzenlendi.

Yeni yapılan değişiklikle milletvekilleri kırmızı ışıkta geçebilecek çakar lamba da takabilecek. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre sadece ambulans, itfaiye araçları, suç takibindeki güvenlik araçları ve koruması bulunan araçlar geçiş üstünlüğüne sahipken; geçiş üstünlüğünün sıralandığı maddenin kapsamına milletvekilleri de eklendi.

Geçiş üstünlüğü olan taşıtların ambulans, itfaiye ve polis araçları olduğunu biliriz. Acil servis, itfaiye, polis, eskort araçlar, askeri araçlar gibi araçlarda geçiş üstünlüğüne sahiptir. Geçiş üstünlüğü acil durumlarda kullanılmaktadır.

Acil servisin, hasta alması, taşıması, itfaiye aracının acil müdahaleye gitmesi, polis teşkilat araçlarının operasyona gitmesi, askeri araçların sevkiyat yapmasında geçiş üstünlükleri bulunmaktadır.

Ama toplum olarak biliriz ki görev dışında da bu araçlar geçiş üstünlüğü olarak kullanılır. Kimi zaman çocuklarını okullara bırakırken, kimi zaman işe giderken...

Hatta ambulansla başhekimlerin taşındığı haberleri ulusal basına bile yansıdı. 

Vekillerin o kadar çok ayrıcalığı var ki say say bitmez. Söz konusu trafik olunca yorumlamamak olmazdı.

Değerli okurlar; Trafikte geçiş üstünlüğü sağlayan ‘’çakar lamba’’ kullanımında yeni dönem 1 Kasım'da başlamıştı ve toplumdan çok büyük bir destek aldı bu değişim.

Kamuda, mahalli idarelerde, diğer meslek kuruluşları ve üniversitelerde üst düzey yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlarla görev yapan kamu görevlilerinin araçlarında çakar lamba kullanması yasaklanmıştı. Yasak kapsamında milletvekilleri de çakar lamba kullanamaz dendi. Bu yetkililer dışında zengin ve nüfuslu vatandaşlarımızda onlara özenen sayısızca insanda ne yazık ki çakar lamba kullanıyordu. Emniyetimiz  tarafından geçenlerde yapılan bir ‘’çakar lamba’’  uygulamasında iki yüz elli bin lira para cezası kesilmesi dahi işin nerelere geldiğinin göstergesi aslında.

Vatandaşa trafik cezaları yağdırılırken, vekiller bu ceza yağmurundan etkilenmemek ve daha rahat hareket edebilmek için özel yasalarla kendilerini korumaya aldılar kısaca. Milletvekillerinin trafik kural ihlallerinden dolayı 2019 yılının ilk 6 ayında toplam 343 trafik cezasının silinmiş olduğunu, bazı vekillerin, eş ve çocuklarının neden olduğu cezalardan ‘’aracı ben kullanıyordum’’ diyerek kurtulduğunu, eski milletvekillerinin ‘’bize yoksa kaldırılsın’’ diyerek meclise başvurduğunu da yazıma ekleyeyim.

Vatandaş için 2019 yılı çakar kullanım cezası 2 bin 4 lira İlk 15 gün içerisinde ödemelerde ise yüce devletimiz %25 indirim uyguluyor. Milletvekili olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu.

Vekil olan dostlarım bana kızmasınlar ama doğruya doğru, Milletvekilliğinin belki de en cezbedici yönü statüsü. Vekil olmanın ağır bir yükü var ama vekil olunca sıradan vatandaş sıfatı değişerek VIP’e (çok önemli kişiye) bırakıyor.

Tam bu noktada aklıma Hint toplumundaki kast sistemi geliyor. Orada sosyal bir hiyerarşi mevcuttur. Kişinin bireysel haklarını, sosyal hiyerarşi içerisindeki konumunu, mesleğini, yaşadığı yeri ya da itibarını kast sistemi belirler. Yasal olarak Hindistan da kast sistemi 1975 yılında kaldırıldı ama hala topluma hâkim. Bir insan doğuşundan ölümüne kadar aynı kast içerisinde yer alıyor.

Ülkenin yöneticileri üst sınıfı temsil ediyor ve her şeye muktedirler. Asker ve yöneticiler ikinci gruba giriyor ve üst yöneticiler için vardırlar. Üçüncü grup ise ticaretle ve ziraat ile uğraşan sınıftır.

En ağır işleri görmekle yükümlü olan ve kendisinden yukarıda olan üst kast mensupları için çalışmak zorunda olan sınıftır. Üst kastlardan  birini öldüren kimse idam cezası alır.

Alt sınıftan birini öldüren kişi ise idam cezası almaz. En altta bulunan kast sistemine üye olanlar, hukuki ve toplumsal bakımdan en mazlum, en mağdur sınıftır ve benzeri durumlar barındırır Hindistan’ın kast sistemi. Korkunç değil mi?

Allahtan ülkemizde böylesi bir sistem yok. Ama kim demiş ki, kast sistemi Hinduizme ve Hindistan'a mahsustur diye hem akraba, hem tarikat, hem cemaat, hem de siyaset unsurlarının egemenliği altında olan sayısızca ülke var. Bu ülkelerde tüm hiyerarşi biat kültürüne uygundur ve yasalarla belirtilmemiş olsa da gündelik yaşamda birebir yaşanılan gizli bir kast sistemi vardır.

Velhasıl ülkemizde ‘’geçiş üstünlüğü’ ’sıralaması değişti. Sürücü eğitim kitapçıklarına ve test sorularına bu değişikliğin acilen eklenmesi gerekiyor. Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren hataların dikkat, nezaket ve toleransla ortadan kalkabileceğini düşünüyorum, ötekileştiren yerine empati kurmayı öneriyorum sayın vekillerimize.

Trafikte standart istiyor olmamız en doğal hakkımız. Trafikte adaletin sağlanması İçin Herkese eşit davranılması gerekiyor.

Unutulmamalıdır ki trafikte Azrail kimseye ayrıcalık tanımaz. Eğitimciler olarak iddia ediyoruz ki bu işin çözümü caydırıcı cezalar, etkin denetim, trafikte adalet ve eşitlik ile sağlanır. 
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları