Taşınmaz ticareti ne olmamalı ?

16.01.2021 12:40

Covid-19 salgını hepimizin endişeyle izlediği gibi birçok sektörün kapanmasına ne yazık ki çok sayıda insanın işsiz kalmasına neden olmakta. Bu insanların bir şekilde bu uzun soluklu mücadelede hayatlarını devam ettirmek ve evlerine ekmek götürme gayeleri vardır.

Türkiye’de hemen hemen her ilde görüldüğü gibi Antalya’mızda da bu duruma maruz kalan yerli ,yabancı yüzlerce binlerce insan en kısa çözüm olarak emlakçılık yapmaya başladılar. Antalya’da neredeyse Türkiye'deki zincir emlak şirketi sayısı kadar zincir emlak şirketleri bu şirketlerin görünürlükleri ve sağladıkları sükse ile yüzlercesi buralarda bir kısmı da bireysel emlak şirketlerinde kendilerine yer buldular.

Yeni çıkan yönetmelik kurallarına çok azının uymakta olduğu da gözden kaçmayacak gerçektir. Büyük bir hevesle girdikleri sektörde bir an önce portföy edinmek uğruna güncel değeri 400.000 TL 450.000 TL olan daireleri 700.000 & 800.000 TL'ye satarız diyerek gayrimenkul fiyatlarının konut faizlerinde ki dönemsel düşüşe ek olarak normalinden çok daha fazla artmasına sebebiyet verdiler.

Ve evet ne yazık ki sanki bu çılgın artış sürecekmiş korkusuyla daire fiyatları nereye kadar yükselirse yükselsin alıcı buldu. Bir de, yabancıların Türk vatandaşlığı hakkı elde etmek için daire alım şartları düne kadar kafelerde, kuaförlerde, lokantalarda buldukları her işle hayatını kazanmaya çabalayan yabancı uyruklu “misafir”lerimizi de bu dönem Dolar zengini TL milyonerleri olmalarına yetti.

Apartman ve site görevlileri, hiçbir yerde kaydı olmayan ayaklı emlakçı diye tabir ettiğimiz kişilerin de meslekleri işleri olmadığı halde hoyratça ve acımasızca aç gözlülükle kayıt dışı emlakçılık yapmaya devam etmeleri bunlara imkan sağlayan emlakçıların ve yetkili kurumların aymazlığı sektörü iyice içinden çıkılmaz çirkinliğin içine sürükledi.

Düşünebiliyor musunuz bir yabancı diğer bir yabancıya sizin satmak istediğiniz rakamın üzerine en az 15.000 $ kendi hakkı olarak ekleyip üstüne birde komisyon alıyor. Hangimiz bir daire satışından şimdiye kadar kaç kere 15.000 $ +komisyon hakkı yakalayabildik? Apartman görevlisi binadaki kiralık daireyi pazarlıyor ve siz emlakçı olarak müşterinize sunmak istediğinizde de “ben bir kira bedeli komisyon alırım siz ne yaparsanız yapın” deme cüreti gösterebiliyor.

Tabii bu cesaretin nereden geldiği ortada kendi yöneticileri dahil sektör temsilcilerinin umursamazlığı bu tür insanların halen bu işleri sürdürmesine fırsat tanımakta. Halen aktif ve uzun zamandan beri emlakçılık yapan zincir veya bireysel emlak ofisleri gün itibariyle bunu bir avantaj ve kazanç olarak görseler de uzun vadede sektöre ve kendilerine ciddi zarar verecektir. Zira yeni normal hayata döndüğümüzde bu insanların % 90‘ı kendi mesleklerine geri dönecekler. Onlara güvenerek ofislerine yatırım yapan yıllarca biriktirdikleri ilmek ilmek dokudukları müşteri portföylerinin bir anda heba olduğunu görecekler ne yazık ki.

İçlerinde tabii ki çok doğru düzgün ve bu işi eğitimini alarak temsil ettiği ofisin karakterine uygun ve artık bu meslek gurubunda hayatını devam ettirmeye karar veren çalışanlar da var. Özellikle onları bu tespitin dışında tutmak gerekir. Onlar kuşkusuz sektörümüze kalite getirdikleri gibi orta ve uzun vadede çok başarılı olacak ve gerçekten çok güzel paraları hak ederek kazanacaklar.

Bizlerden önce de bizlerin de yıllardır sektörün maruz kaldığı kötü unvanı değiştirmek adına verdiğimiz mücadeleye sonunda devlet kulak vererek söz konusu düzenlemeyi getirdi. Mesleki ömrü boyunca bu uğurda mücadele eden ve ne yazık ki bu günleri göremeyen duayen meslektaşlarımızı da saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.

Bayrağı devralan bizlere düşen ise sadece onların açmayı başardığı bu yolda genişleterek ve hakkını vererek yürümek. Ucuz ve kısa vadeli günlük hesaplara mesleğimizi heba etmemek gerekir. Gün geldiğinde yabancı çalışanınız memleketine diğerleri de asıl mesleklerine dönecekler. Hem de size hiç acımadan açtıkları yaraları umarsızca arkalarında bırakıp çekip gidecekler. Bu gün işinize böyle geldiği için kabul etseniz de etmeseniz de KRAL ÇIPLAK…

Eşim Meral VURAL ile 18 yıldır alnımızın akıyla MEV GAYRİMENKUL VE YATIRIM DANIŞMANLIK (@mevgayrimenkul ) olarak en ufacık şaibeye kötü imaja bulaşmadan sürdürdüğümüz, çok severek ilk günkü aşkla diyorum ki emlakçılık aslında dünyanın en zor işlerinden biridir. İnsanla uğraşmak, parayla uğraşmak ,siyaset ve dünya dahil ekonomi gündemini yakından takip etmek ileriyi görmek , yatırım planlamak bir çok fakültenin en az dört yılda öğretmeye çalıştığı bilimsel tabanlara dayanmaktadır.

Beden dili, diksiyon, genel kültür, mesleki bilgi, mesleki evrakları okuma becerisi, yaratıcı düşünce yapısını içselleştirmek, çözüm odaklı beceri ,Ticaret hukuku, İktisat ve finansal ön görü becerilerinin geliştirilmiş olması, işletme, iç ve dış mimari dahil inşaat konusunda bile yeterli donanıma sahip olunması gibi daha bir çok bilgi birikimi gereken çok ciddi bir meslektir.

Üniversitelerde ve yıllarca sektörün içinde ağır bedeller ödenerek öğrenilen bir meslektir. Bu nedenle sevgili meslektaşlarım bu içinde yaşanan yalancı bahara aldanıp güneşli günlere fazla güvenmeyin. Erken çiçek açan ağaçlar gibi ilk soğuk rüzgarda tüm yapraklarınızı döker ve meyvesiz bir mevsime girersiniz bilginiz ola.

Eğer bizim gibi eleği sallayıp da üstte sizinle beraber yürüyecek her şeyden önce dürüst, yalan söylemeyen güvenilir 2 - 3 danışman arkadaşınız kalıyorsa ne mutlu size. Her zaman söylediğim gibi güvenilmez boş beleş niteliksiz kalabalıktansa ne istediğini bilen kaliteli azınlık mutluluk ve karakterli başarı demektir.

Aşağıda birkaç örnekle belirttiğim devletin sektörü bir nebze olsun düzene sokmak adına yürürlüğe aldığı yönetmeliğin doğru düzgün uygulana bilmesi için birinci derecede bizlere çok büyük sorumluluk düşmektedir. Kısa vadeli kazançları gözetmeyip yıllarca ağır bedeller ödeyerek bir yerlere getirdiğimiz mesleğimize sahip çıkarak yönetmeliğin emrettiği yeterliliklere şartlara sahip olmayan herkese karşı topyekun savaş açmalıyız.

Ben kendi adıma gerekeni yapıyorum yapmaya da devam edeceğim. Lakin sektörün içinde ve rol model olan kurumların da bu tür kayıt dışı insanların sosyal medya paylaşımları dahil beğenip onlara cesaret vermemeleri gerekir. Yıllarca uğraşıp didinip kanun çıkmasını sağlayıp da ondan sonra bu insanlara destek vermek görmezden gelmek geçmiş çabalarınıza ve bu uğurda yaşamları boyunca çaba sarf eden lakin bu günleri göremeyen merhum duayenlerimize karşı da büyük haksızlıktır.

Şimdi sizlere gerek taşınmaz satışını gerekse taşınmaz kiralamasına yönelik 25 madde ve onlarca fıkradan oluşan yönetmelikten bazı örneklemeler sunacağım.

Devlet diyor ki ; Bu yönetmelik, gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların taşınmaz ticareti faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esasları, taşınmaz ticaretine ilişkin ilke, kural ve yükümlülükleri, Bakanlık, yetkili idare ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların taşımaz ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarını kapsar.

Devlet diyor ki ; Taşınmaz ticareti, yetki belgesine sahip işletme ve sözleşmeli işletmeler tarafından yapılır. Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden verilir, yenilenir ve iptal edilir.

• Ticari işletme adına düzenlenen yetki belgesinde, MERSİS numarası ve MERSİS’e kayıtlı işletme adı ve adresi ile ticaret unvanına; esnaf ve sanatkâr işletmesi adına düzenlenen yetki belgesinde ise ESBİS’e kayıtlı işletme adı ve adresi ile işletme sahibinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarasına veya yabancı kimlik numarasına yer verilir.

Devlet diyor ki; Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması,

• Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önceki son beş yıl içinde ortaöğretim mezunlarının en az on iki ay; ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının ise en az altı ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması, gerekir.

Devlet diyor ki; İnternet ortamında taşınmaz ticaretine yönelik ilan veren işletme ve sözleşmeli işletmeler, 14 üncü maddenin ikinci fıkrasının (h), (ı), (i) ve (j) bentlerinde belirtilen ilke ve kurallara uymakla ve ilanlarında üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermemekle yükümlüdür.

Sadece bir kısmını yer verdiğim yönetmelik çok daha fazla madde içermekte.

Kısacası Devlet diyor ki bu onurlu mesleği yapacaksan gel uygulamaya aldığım kuralları yerine getir ve doğru dürüst icra et.!!

Bizlere düşen ise sevgili meslektaşlarım işimize sahip çıkmalıyız. Mecburiyetten geçici bir hevesle emlakçılığa başlayan yetkisiz kişilere sektörümüzün içinde yer vermemeliyiz. Elimizden gelen her türlü yaptırımı uygulamalıyız. Devletimizin bizlere sağladığı CİMER dahil bir çok mekanizma var. Kullanmaktan çekinmeyin emeğimizin boşa gitmesine heba olmasına izin vermeyin. T.C Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi gazetede 14 EKİM 2020 tarih ve 31274 sayı ile yayımlanan yönetmeliğin konusu “TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK “ merak edenler için tüm detaylar https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201014-1.htm adresinde.

Kalın sağlıcakla.

Yorumlar

  • 15

SELÇUK dedi ki;

2021-01-16 14:35:49

Son derece yerinde tespitler, önemli ve gerçeklik payı olan eleştiriler. Sektör temsilcilerinin bindiği dalı kesmemeleri adına harekete geçmelerine vesile olur inşallah.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorum Yap

    Yazarın Diğer Yazıları