Sonbahara girerken bağışıklığımıza dikkat

15.09.2020 11:39

Yıllardır yaz aylarının sonuyla beraber kış aylarının çetin bağışıklık ve cilt problemlerine geçiş yaptığımız dönemlerde “Havaların soğuması, okulların açılması ve toplu taşıma araçları gibi kapalı mekânlarda geçirilen zamanın uzaması gibi nedenler mikrobik enfeksiyonların, özellikle nezle grip gibi hastalıkların bulaşma ve görülme sıklığını giderek artırabilir” yorumu en klişe olmuş tespitlerdendi. Ancak 2020 itibariyle alışılagelmiş tüm bildiklerimizin değiştiği bir dönemden geçiyoruz.

Artık bildiğimiz mevsim geçişlerinin önlemleri haricinde hayatımızın en temel tehlikesini oluşturan Covid-19 hastalığına karşı da önlemlerimizi birleştirmek zorundayız.

Kişisel bakımlarımız, bağışıklık gücümüz, ev temizliğimiz ve kişisel temizliğimiz bu sonbaharda hayatımızın kilit noktasını oluşturuyor. 

Öncelikle hem mevsim geçişleri hem de Covid-19 virüsü nedeniyle bağışıklığımıza çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımız kuvvetlendirici besinler ve takviyeleri aksatmadan kullanmamız gerekiyor.

Bu ayki yazımızda bağışıklık kuvvetlendirici besinlere değineceğim.

C vitamini deposu olan meyveler ve vitaminlerle beraber düzenli olarak tüketmemiz gerekenler:

Ekinezya

İngiltere'de yapılan bir araştırmada Ekinezya ile C vitaminiyle beraber alındığında soğuk algınlığı geçirme olasılığını %80'lerin üzerinde azalttığı görülmüştür. Hastalığın zamanını da 1-1,5 gün azalttığı belirlenmiştir.

Ceviz

Güçlü bir Omega 3 kaynağı olan Ceviz tüketmekse vücuda antioksidan açısından destek olur.

Mantar 

Hem tek başına hem de et yemeklerinin yanında tüketilebilecek olan mantar; bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olurken tok tutucu özelliğiyle zayıflama diyeti yapanların da rahatlıkla yiyebileceği bir yiyecek. Ayrıca D vitamini içeren az sayıdaki besinlerden biri. C vitamini, biotin, fosfor ve bakır gibi vitamin ve mineraller de içeren mantar kısa süreli, suyunu kaybetmeden pişirildiğinde vücut için daha etkilidir.

Ispanak 

Mevsim geçişlerinde sebzeler ne kadar çeşitlenir, ne kadar renklenirse vücuda giren vitamin ve mineral çeşitliliği de o denli artıyor. Yeşil yapraklı sebze dendiğinde çoğunlukla ilk aklımıza gelen ıspanak kalsiyum, magnezyum, selenyum, E vitamini ve C vitamini içeriği sayesinde hastalıklardan koruyor. Ancak ıspanağı besin değerini kaybetmemesi için uzun süreli pişirmeyin.

Pırasa 

Soğan, sarımsak ailesinden olan pırasa; A, C, K vitaminleri, selenyum, demir ve potasyum mineralleri içeren bir sebze olması sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, prostat, mide, kolon kanseri başta olmak üzere birçok kansere karşı koruyor.

İyi bir posa kaynağı olması zayıflamaya da yardımcı oluyor. Özellikle hafif akşam yemeği alternatifi olarak pırasayı, sonbahar ve kış aylarında sık sık tüketmenizde fayda var. Ancak gaz, şişkinlik gibi sorunlara yol açabileceğinden özellikle hassasiyeti olan kişilerin temkinli olması gerekiyor.

Fındık, Badem 

Fındık, badem günde bir avuç tüketildiğinde hem bağışıklığı güçlendiren hem kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltan hem de hafızayı kuvvetlendiren kuruyemişler. Ancak kavrulmuş değil çiğ olmasına dikkat edilmeli ve günlük tüketimi yaklaşık bir avucu geçmemelidir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları