Siyanür yasaklandı, ya intiharlar?

29.11.2019 12:25

Son aylarda üst üste yaşanan birbirinden ilginç intihar vakaları nedeniyle ilgili bakanlık ölüm sebebi gösterilen siyanürün halka satışını yasakladı. 

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle halka, piyasa ve internet ortamında siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışı yasaklandı. Yönetmelik değişikliğiyle siyanürlü bileşiklerin yurt içi satışlarının izlenebilmesi için "son kullanıcı beyannamesi" bildirme zorunluluğu da getirildi. 

Peki, getirilen bu yasak intihar vakalarını önleyecek mi? Ülkemizde son yıllarda ekonomik, sosyal ve bazı özel sebeplerden dolayı canına kıyan, yetmedi çoluk çocuğuna çevresine zarar veren öldüren insanların sayısı her geçen gün artıyor.

Elbette intihar vakalarının nedenleri araştırılmıyor demiyorum. Siyanürü niye yasakladınız da? Demiyorum. Siyanür gibi zehirlerin halka satışının yasaklanması için illaki başımıza bir olay gelmesine bile gerek olmaksızın yasaklanması lazımdı. 

Ülkemizde siyanür kadar tehlikeli yasaklanması gereken o kadar zehirli madde var ki saymakla bitmez.Bu ayrı bir yazı konusudur. 

Yaşanan vakaların asıl nedenlerini ortadan kalkmadıkça üzücü olayların önüne geçmek mümkün değildir? 

Önce o acı olaylara neden olan, bir insanı canına kıyacak noktaya getiren ana sebepleri ortadan kaldırmamız gerekir. 

Bir medya mensubu olarak biraz da özeleştiri yapmak durumundayım. 
Bir taraftan insanların canını sıkan, ölümlere neden olan vakaların temeline inmeliyiz derken, bu yaşanan olayların medya da sunuluş biçimini de göz ardı edemeyiz. Bu tür durumlarda birilerinin bizlere yasak getirilmesini mi bekleyelim. 

Şiddeti özendiren, siyanür vakalarında olduğu gibi intihara meyilli insanlara yol gösteren yayınlardan uzak durmak gerekmez mi?

Dün Antalya’da yine genç bir kardeşimiz intihar etti. Arabasının camında siyanür ile intihar notu olduğu söylendi. O genç siyanür ile intihar ettiği notunu neden bıraktı? Bir insan öldükten sonra neden ve kime neyin mesajını vermek ister ki, bunu araştırmak lazım.  

Gazete ve televizyon kanallarında bu son vaka yine siyanür manşetleriyle yayınlandı. Kısacası canına kıyan gencecik bir vatandaşımızın bu vahim noktaya nasıl geldiği, neden canına kıydığından çok siyanürle intiharı ön plana geldi. 

Bu olayları haberleştiren bizler bu ve benzer olaylar da olumlu veya olumsuz payımız nedir acaba?

Bu tür haberleri veriş biçimimiz etik kurallara uygun mu değil mi? Artık bir özeleştiri için geç kalmadık mı?

Siyanürü yasakladık eyvallah…İntihara sebep mevzuları kökten çözmediğimiz sürece bu olayların önüne geçmek imkansız. 

Mesele ölüme sebep materyali yok etmek değildir. İnsanları ölüme sürükleyen yaşama umudunun tükenmesine neden olan temel sorunları ortadan kaldırmaktır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları