Siyah giyme söz olur

06.12.2019 09:17

Çıplaklıktan utanma kavramına dünyanın farklı yerlerinde başka anlamlar yüklenmekte. Dinde olması gereken kurallarıyla bütünleşerek, farklı çağlarda farklı kültürlerde, değişiklik göstermektedir.

Ama şu bir gerçek ki çıplak insan birbirine benzer. Cinsiyet dışında çok az ayırt edici işaret içerir. Giysiler vücudun tercih edilen şekilde sergilenmesine ve bedenin sadece örtünmesine değil, aynı zamanda kişinin kimliğini ve hayata bakış açısını yansıttığı bir ayna gibi karşımızdaki insanın duruşu yani yaşama bakışı hakkında ön izlenim sağlamamız konusunda bize çok yardım etmektedir. 

İslam kültüründe giysinin anlamı örtünmek, bakışlardan kaçmak için iken, batı kültüründe giyinmenin amacı süslenmek, karşısındakinin gözünde bir yer edinmektir. 

“Cüppe ile papaz olunmaz, ama cüppe papazı ele verir” sözü de giyimin insanın kimliğini açığa çıkaran en önemli kod olduğunu ifade etmektedir.

Tarihin akışı içinde örtünme, yerini giyinmeye bırakmıştır. Giyim de estetik ile birleşince, ortaya çıkan tablo modayı doğuran kaynağa aracılık etmektedir.

Moda en genel anlamıyla değişimi ifade edip, doğanın verdiklerinden başka, kişinin sonradan kazandıklarını yani kişisel, sosyal ve inanç bakımından farkını gösterme fırsatı verir. İnsanın özünde bulunan özel olma isteği, bireyin modaya yönelmesini veya modadan kaçmasını açıklamaktadır. 

Renklerin, modadaki en önemli unsur olduğuna inanmaktayım. Renklerin karşıdaki kişinin kısa bir analizle kültürünü, yaşam tarzını yansıtan bir araç olmasının nedeni çağrıştırdığı psikolojik etkiden kaynaklanmaktadır.

Her insanın renklere farklı tepkiler gösterdiği bilinmektedir. İnsanların renklere karşı farklı tepkiler vermesinde, kişilik oluşumları, eğitim durumları, bilinçaltında bastırılmış olan duyguları gibi birçok neden barındırmaktadır.

Renklerin insanda oluşturduğu çağrışımlar olumlu yada olumsuz kişiliğimize ve ruh halimize çok yön vermektedir. Psikolojik etkisiyle beraber sembolik etkisi de vardır.  

Örneğin kırmızı renk; aşk, öfke, ateş. Beyaz renk; masumiyeti bildirir. Siyah renk ise ölüm, keder, yas gibi çağrışımlar yaparak çoğu kültürde olumsuz çağrışımlar yaratır.

Tabii ki tüm olumsuz özelliklerinin aksine siyah, aynı zamanda asil duruşu ve zerafeti simgelemesi bakımından en çok tercih edilen renkler arasında yerini almıştır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları