Sesi Hür çıkan gazeteci

01.09.2020 18:18

60 yıla yakın Antalya'nın İlk yerel gazetelerinden Hürses Gazetesi yayın hayatında tutan duayen gazeteci Naci Uğural’ın ardından ne konuşsak, ne söylesek, hangi anısını anlatsak yetmeyecektir. Gazetecilik mesleği de her geçen gün bugün yozlaşan kuralsızlık ve disiplinsizlik nedeniyle çoğumuzda güzel bir anı olarak kalacağı gibi görünüyor. Naci Uğural büyüğümüzün meslek yaşantımızda ki yeri her  zaman değerinde kalbimizde hatırlarımızda saklı kalacaktır. İşi sadece gazetecilik olan ve çoğumuzda da aynı hissiyat olan ‘Memleketin Hizmetinde Olmak’ durumu Naci Uğural büyüğümüzün Antalya’nın kurgulandığı yılların en önemli mihenk taşı hissiyat olmuştur.

O küçücük gazetesinde hem baskı hem bilgi işlemi bir arada götürüyor olmak işini sevmenin ve vazgeçilmez duyguların tezahüründen başka bir şey değildir. Onun, yıllarını verdiği iş yerinin önünden geçerken –Bugün ne manşet atılmış, Naci Baba hangi yazıyı kaleme almış merakımızı giderecek silüet artık yok . Yerinde yeller esen bir tekstilci dükkanı, başka bir ticaret haneye dönüşmüş iş yeri. İnsanın alışkanlıklarından vazgeçmesi çok zor. Naci Uğural ağabey yılların verdiği yorgunluğu hissetmeye başladığında bu görevi yine aile içinde mürekkep yalamış, matbaa kokusunu içine çekmiş, eli kalem tutmuş olan evlatlarına bıraktığına da tanıklık ettik. Sonrası malum, ağırlaşan şartlar, ardından gazetenin adını yaşatan bir başka isime bırakıldı.

Naci Uğural için Antalya'daki ilk yıllarında başarısını çekemeyenler, yazdığı yazıların ağırlığı ve doğruluğu altında ezilenler bir dönem adeta linç girişiminde bulunmuş, ancak o hiçbir zaman doğru olduğuna inandığı mesleğinin etik ve erdemli yapısından bir adım dahi geri durmayarak yazmaya devam ettiğinin yakın tanıkları olduk son dönem. Tehditler aldı, gazete baskılarına baskı yapılmaya çalışıldı, iftiralar atıldı. Sonuç ? Sonuç Naci Uğural bugün şehrimizde gazetecilik mesleğinde iyi izlenimler bırakmış, başarılı yayıncılık dönemi geçirmiş bir meslek büyüğümüz olarak konuşuyoruz. Bayram şekeri yazılar iyi güzel, ama kebap biraz acılı olunca Yandı Külüm Keten Helva feveranları hemen başlıyor.

Öyle hassas ve zor bir mesleğin çalışanlarıyız ki bizi koruyan ve kollayan tek bir kanun vardır herkesin eşit değerlendirildiği Türk Anayasasından başka bir koruyanımız yoktur. Böylesine şeffaf ve açık bir şekilde kamuoyunun gözü önünde bulunabilen başka bir sektör çalışanı da yoktur.

Ustamızın ölümsüzlüğüne inananlardan olduğum için onunla yaptığım söyleşi, daha önce hakkında ki köşe yazılarım, her sabah gazetesinin önünden geçerken yaptığım günlük çay sohbetleri yüzünün siluetinin anılarımdaki son fotoğraf olarak kalmasını istediğimden cenazesinde bulunamadım. Sesi Hür çıkan örnek aldığımız bir büyüğümüzü kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz.  Başımız sağ olsun. Allah rahmet eylesin. Kederli ailesine sabırlar diliyorum. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları