Seçimlerin yenilenmesi kararı en geç hangi tarihte alınabilir

26.11.2022 16:32

Seçimlerin yenilenmesiyle ilgili tarihler havada uçuşuyor, ilan edilen tarihlerin tamamı Mayıs ayını işaret ediyor ancak püf noktası olan karar tarihine kimse değinmiyor.

Sayın Cumhurbaşkanının seçimlerin zamanında yapılması halinde aday olabileceğini söyleyenler olduğu gibi, olamayacağını söyleyenler de var ve herkes mayıs ayını seçim yenileme tarihi olarak söylüyor.

Tamam da mayıs ayında seçimlerin yenilenmesi yapılacak ise yapılacak başka bir işlem yok mu?

Elbette var ve kararın alınması süreci çok daha önemli. 

Bakın 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanununda 3’ncü madde ne diyor.

(1) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır.

(2) Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Ancak, Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

(3) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev sürelerinin dolmasından önceki son Pazar günü oy verme günüdür.

Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenir.

Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir.

(4) Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde bu karar kırk sekiz saat içinde Resmî Gazete’de yayımlanarak ilân olunur.

Bu kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır.

Aslında düzenleme o kadar net ki;

Cumhurbaşkanı en fazla iki defa aday olabilir diyor.

Üçüncü defa aday olabilmesi seçimlerin yenilenmesi ile mümkündür diyor.

2018 Seçimleri 24 Haziran Pazar günü yapıldığına göre;

Normal seçim 24 Haziren gününden önceki son Pazar olan 18 Haziran Pazar günü yapılacak.

Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde [Esasları ayrıca belirlenmiştir.] kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden Pazar günü seçim yenilenir diyor.

Yani düzenleme kimseye seçimlik hakkı bırakmamış seçimlerin yenilenmiş sayılması için kararın alınması için belli bir tarih öncesi karar alınması gerektiği hüküm altına almıştır.

Bir hesaplama yapacak olursak;

Normal seçim tarihi 18 Haziran olduğuna göre bir defa seçimlerin yenilenmesi halinde en geç seçim tarihi 18 Haziran tarihinden önceki pazar günü olan 11 Haziran 2023 tarihi olabilecektir. Asıl önemli olan yenilenmesine karar verildiği tarihtir ki bu da normal seçim tarihinin önceki Pazar gününden yani 11 Haziran’dan 60 gün öncesi12 Nisan Perşembe gününe denk gelmekte, en geç 12 Nisan 2023 tarihinde seçimlerin yenilenmesine karar alınmış olmalıdır.

Eğer kararı yasal düzenlemesindeki esaslara göre almazsanız, yapılacak seçimi erken seçim olarak [Yenileme] kabul etmek mümkün olmayacaktır.

Eğer bu kural atlanırsa her zaman tartışmalı  ve muvazaa içerecek, her zaman sorgulanacaktır.

Onun için eğer seçimler yenilecekse bu muvazaalı işlemlere sebep verilmeden kararın en geç12 Nisan 2023 tarihinde veya daha öncesi bir tarihte alınması ve resmi gazetede yayınlanması gerekmektedir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları