Sayı hedefi tamam, ya gelir?

31.10.2019 12:30

Sezon başında Vali Münir Karaloğlu Antalya için 15 milyon turist hedefi koyduğun da bazıları ‘Vali bey hayal görüyor’ demişti.  

Bu ay itibariyle 14 milyonu aştığımıza göre konulan sayı hedefine yaklaştık. Yüzde yüz olmasa da yıl sonu geldiğinde yüzde 95 vali beyin hedefi gerçekleşmiş olacak. 

Elbette ülkemize gelen turist sayısı önemlidir. Ancak gelen misafirlerin bıraktığı döviz miktarı çok daha önemli değil mi?

Bir taraftan havalimanında gelen turistleri sayıp rekor haberleri yaparken, diğer taraftan gelirde yaşadığımız hüsranı da konuşmamız, yazmamız gerekmez mi? 

Ucuz turist edebiyatı yapanlar kervanına katılmak istemiyorum ama sayı ve gelir oranlamasına baktığımızda ciddi bir anormalliğin olduğunu da gündeme taşımak gerekiyor. 

Bunu hangi veriye dayanarak yazıyorsun diye bana itiraz edenler olabilir.

Her sene dünya turizm verileri açıklanıyor. Orada ülkelerin turizm gelirleri yer alıyor.

Dünya Turizm Örgütü de, bizim maliye verileri de bu sektörden en az gelir elde eden ülkeler arasında olduğumuzu gösteriyor.

Peki ne yapalım gelmesin mi şimdi bu dar gelirli misafirler Antalya’ya? Elbette gelsinler, gelmeliler de…

Ancak bizim otel fiyatlarımıza baktığımızda kendi aralarında bile ciddi anormalliklerin olduğunu görebiliyoruz.

Aynı konfor ve yıldıza sahip, hem de aynı bölgedeki 5 yıldızlı iki otel arasında bile yüzde 50 oranında fiyat farkı var.  

Veya neden rakip ülkeler ile bizim konaklama ücretleri arasında yüzde 70’lere varan fiyat farkı var? İşte bunları konuşmamız, yazıp çizmemiz lazım. Kesinlikle bizim ederimiz bu değil.

Temmuz ve Ağustos ayları Antalya için yüksek sezon ve fiyatlar yükseliyor. Ben bunu da doğru bulmuyorum.

Bir otelin oda ücretleri ciddi oranlarda değişkenlik göstermemeli. Otellerimiz gerçekten hizmet kalitesi ve konfor bakımından birçok tatil ülkesine 10 basar.

Peki fiyatlarımız neden yerlerde sürünüyor. En küçük bir olayda otelcilerimiz neden panik yapıyor ve fiyat düşürüyor? Bu sektörün standart bir fiyat politikası ne zaman oluşacak?  

Kentin sahipleri ve turizmden sorumlu olan STK ve sektör temsilcileri bir araya geldiklerinde ne konuşuyorlar acaba?

Muhakkak bizim yazdıklarımızı onlar da biliyor ve konuşuyordur. Peki bu işin çözümü nedir? Bana göre ilgili bakanlık ve sektör bir araya gelip bu işin standartını belirlemeli, herkesin de buna uymasını sağlamalıdır.  

Esasen turizm sektörü şanslı bir dönem yaşıyor olmalı. İlk kez sektör içinden bir yatırımcı bakanlık yapıyor.  Bizim yazdıklarımızı o herkesten daha iyi biliyor.

Oyuncular ve oyun kurucular turizm gelirlerini arttıracak plan proje ne varsa mutlaka konuşuyordur ancak artık konuşmanın neticelerini görmek istiyoruz.

Yıllardır benzer sorunları konuşuyor, yazıyoruz ama olumlu yönde bir ilerleme göremiyoruz. 

Verdiğimiz hizmetin, sunduğumuz iklim ve temiz çevrenin bedeli her şey dahil gecelik 25 Euro olmamalı.

Tatil beldelerindeki turistik mağaza sahipleri de kan ağlıyor. Peki 14 milyon insan hiç otelden çıkmaz mı? Çıksa da ceplerinde alışveriş yapacak para yok. Dolayısıyla gelen sayının esnafa da faydası yok. Yazıktır onca milli servet ve emeğe.

Umarım önümüzdeki yıl için sektör hak ettiği gelir düzeyine kavuşacak politikalar üretir.

Bu konuda Turizmci Bakan Mehmet Ersoy ve sektör temsilcilerine büyük sorumluk ve görev düşüyor. 

Seneye inşallah sayı rekorları gibi döviz rekorları da kırılır ve ülkemiz turizmden hak ettiği gelire kavuşur.
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları