Sadık Deda ve kırmızı kart

05.02.2023 18:52

Milli hakemlerimizden Sadık Deda’yı tanımayanımız yoktur. Onun disiplinli bir hakem olduğunu yeşil sahalar bile dile getirir. Hele elini arka cebine attı mıı, çıkacak kartın rengini bilmeyen de yoktur. O yüzden ben şahsım olarak Sadık abime inanır güvenir ve sayarım.

Sabah telefondan aradı. Bayağı sinirleri tavan yapmış biçimde, tanık olduğu bir olayı anlatarak, “Turizm böyle derebeylerin eline teslim edilemez” diye başladı.

Onu sakin biçimde dinledim. Söyledikleri beni de çileden çıkardı.

“Eğer ben konuşmazsam, sen yazmazsan ne olur bu memleketin hali” dedi. Sadık abi Meltem de oturur. Konyaaltı Bech Parkı ve denizi çok iyi değerlendirir. Yaşına rağmen yürür yüzer sağlıklı yaşama ayak uydurur. O günde yürürken Beach Park Zabıta karakolu önünde bisiklet binen adı ‘Pavel’ olan Rus bir genç turiste sivil giyimli bir görevlinin tartakladığına şahit olur.

Olaya müdahil olan Sadık Deda, “Yapma kardeşim bu davranışın turizmimize zarar verir” demesine rağmen adı Aykut olan iri cüsseli dazlak başlı sivil görevli, “Gerekirse döverim” deyip Rus turistin elindeki plastik bardağı alıp içindeki sıvı ile birde başına geçirince filmi tam kopuyor. Kendini görevli sayan dazlak kafalı sivil giyimli “Aykut”u tutmak ne mümkün. Yaklaşık 10 resmi giyimli zabıtanın gözleri önünde genç turisti darp ediyor.

Neymiş efendim, bisikletiyle zabıtanın kaldırımından geçmesiymiş. Onlarca kişinin görgü tanığı olmasına rağmen sessiz kalmaları üzerine bir hakem gözüyle konuyu değerlendiren Milli hakemimiz Sadık Deda özetle şunu ifade ediyor,

“Tedirginlikle izlediğim bu olay beni çok üzdü. Bu dazlak kafalı sivil giyimli kişi kendini bir görevli amir gibi görerek zabıta memurlarının odasının önünde bu tartaklama eylemini yapmıştır. Ve orada bulunan resmi giyimli zabıtalar bu olaya engel olmadı. Dazlak kafalı kişi Rus turiste ağır küfür ve hakaretlerde bulundu. Korkudan rengi benzi solan Rus turisti uzaktan izleyen eşi bile korkudan ne yapacağını bilemiyordu. Türk turizminin başkenti olan Antalya’mızda bu tip insanlara prim verilmemeli ve böylesi hassas alanlardan uzak tutulmalıdır. Yaptıklarını inkâr eden bu kişi beni tanımasına rağmen ‘İstediğiniz yere şikâyet edin’ diyerek birde ukalalık yapmıştır” ifadesinde bulundu.
Yeklililerin kamera kayıtlarını izlediğinde gerçeğini göreceğini söyledi.

Üzüntüsünü bizimle paylaşıp turizm alanlarında bu tip psikolojisi bozuk insanlara görev verilmemesi gerektiğinin altını çizen Sadık Deda, “Bu tip kişilere kırmızı kart değil ‘Deport’ etmek gerekir. Daha sonra Alkoçların idare merkezine giderek çalışanlardan kamera görüntüsünü izleme ricasında bulundum. Derhal alakadar oldu ve görüntüleri açtılar. Yanımda olan Rus turist yaşadığı korkuyu bir kez daha yaşayınca ben bile insanlığımdan utandım. Ancak turiste ve turizme zarar veren bu tür kişilerin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde hangi kriterlere göre bulunduğuna anlam veremiyorum. Darp edilen Rus turistin telefon numarası bende mevcuttur. Konyaaltı ilçesinde ikamet ediyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Muhittin Böcek bu konuyla ilgilenmesini ve duyarlılık göstermesini rica ediyorum” dedi.

Eee, bir zamanlar sahalarda Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi birçok takımın maçlarını disipliniyle yönetip imza atan Sadık Deda’nın söylemleri benim için bir derstir. Hela yaz aylarında onunla sahilde denk gelip yüzmek ayrı bir keyiftir. İdealist duruşu, ülke siyasetine aydın bakışı, futbol bilgisi takibimden hiç çıkmamıştır.

Bu yüzden kendisinden kırmızı kart görmeyen yok gibidir.

Ben kendisini 30 yıldır tanır ve selamlaşırım. O bana sevgisini bende ona saygımı hiç bozmadım ve kırmızı kartlık olmadan dostluğumuzu devam ettirdik.

Sadık Deda’yı tanıyıp ta tanımamazlıktan gelen o görevliyi, Antalya turizmi adına bende kınıyor ve bir daha yaşanmaması adına Sayın Muhittin Böcek’e selamlarımı iletiyorum.

Sevgiyle kalın.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları