Rusya Gazetecileri ve bizim turizmciler!

22.10.2017 13:43

Geçtiğimiz haftalarda Akdeniz Gazeteciler Federasyonundan başkan vekilim aynı zamanda Kıbrıs Türk Turizm Yazarları Derneği Başkanı sevgili Nazmi Pınar ile birlikte Rusya Federasyonu Soçi kentinde yapılan Rusya Gazeteciler Birliğinin organize ettiği yaklaşık 1.500 gazetecinin katıldığı Gazeteciler Festivali ve Medya Kongresine katıldık.  

Bu büyük medya organizasyonuna Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı sevgili Erkan Yağcı da özel davetliydi. Rahmetli Pamfilya Tur’un sahibi Yaşar Sabutay ile tam 9 yıl önce yine aynı yerde yapılan benzer bir medya buluşmasına katılarak Rus Gazetecileri Antalya’ya davet etmiştik ve akabinde 500’e yakın Rus gazeteciyi AKTOB ve ODEON Tur destekli Kemer’e getirmiştik. Hiç kimse kusura bakmasın ama Rusya pazarı kısa zamanda büyüdüyse bunda bu tarz çalışmaların büyük etkisi olmuştur.   

Rusya Gazeteciler Birliği 21 yıldır her sene bir bölgede aralarında azda olsa dünya gazetecilerinin olduğu Rusya Gazeteciler Festivali yapıyor. Bende bu festivallerin 4 tanesine katıldım. Adı festival ancak bu aslında bir medya kongresi içeriğinde mesleki sorunlar konuşuluyor, medyanın dünü bugünü enine boyuna hafta boyunca farklı başlıklarla farklı toplantı odalarında masaya yatırılıyor. Kemer’deki buluşmada da bunları yaptık. Tahtalı Dağında da dünyada görevleri başında hayatlarını kaybetmiş gazeteciler için anma programı yapmıştık. Rus gazeteciler hala 2009 da yaptığımız Kemer buluşmasını konuşuyor diyebilirim. 

Şimdi biz 2018 yılı Nisan ayı içinde Rusya Gazeteciler Birliğinin her sene Rusya Federasyonun farklı bir bölgesinde yapılan büyük medya buluşmasını Antalya’ya almaya çalışıyoruz. Soçi’de bunun ön görüşmelerini yaptık ve prensipte anlaştık, el sıkıştık. 

Festivalin ilk akşam açılış töreninde salonda yerini alan yaklaşık 1500 Rusya ağırlıklı gazeteciye hitap ettim ve hepsini Antalya’ya davet ettim. Ben sahneye çıkmadan önce Bulgaristan ve Sırbistan temsilcileri konuştu ve onlarda bu festivalin seneye kendi ülkelerinde yapılması için davet yaptı. Rusya Gazeteciler Birliği Başkanı Vsevolod Bogdanov her davet sonu bir oylama yaptı ve nihayetinde ben son davet sahibiydim ve yine başkan salonda bulunanlara bu festivali seneye Antalya’da yapalım diyenler el kaldırsın dediğinde salon adeta ayaktaydı. Rusların Antalya sevgisi de böylece açık ara önde olduğunu bir kez daha bu basit oylama sonucu gördük, resmen göğsümüz kabardı gururlandık o an… 

Bir tek eksiğimiz turizm sektörünü temsilen orada bir temsilcinin olmamasıydı. Ben gerekli sitemimi AKTOB Başkanı sevgili Erkan Yağcı’ya ilettim. Antalyalı gazeteciler olarak yaşanan krizlerin hızlıca atlatılması, bu tür medya projeleriyle kentimizin ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak istiyoruz. Yanlış anlaşılmasın bu çalışmalar için birleri bize maaş filan ödemiyor. Tamamen gönüllüyüz. Ama ne hikmetse bilmiyorum bu turizm sektörü bizim sırtımızı sıvazlayıp gönlümüzü bile almayı çok görüyor.

 Daha önceleri yazdım bir kez daha altını çizerek yazmak istiyorum, Rusya ile yaşadığımız krizin akabinde bu ülkeden 1000 civarında gazetecinin Antalya’da buluştuğunu düşünün, olayın yaratacağı pozitif etkileri biraz empati yapın lütfen…  Kriz üstüne kriz yaşayan adeta can çekişen Antalya turizmi için yaşamsal bir etkinlik olmaz mı?  Neden sektör böyle etkinlikleri yapan insanlara destek vermekten kaçınır, niye geri geri durur acaba?

Eğer Soçi’ye  bir AKTOB temsilcisi gelmiş olsaydı salonda bulunan 1500 gazeteciye bir Antalya sunumu yapacaktı. Milyon dolar verseniz bu tanıtımı yapamazsınız. Rusya’nın tüm etkili gazetecileri hazır bir aradayken neden bu tanıtım fırsatını kaçırıyor ve işin ciddiyetini kavrayamıyoruz acaba?

Sektörün üzerinde sanki ölü toprağı serpilmiş, rehavet diz boyu. Herkes günü kurtarma peşinde. Bugün tamam da yarın ne olacak?

Biz üzerimize düşeni yaptık. Gittik görüştük söz aldık. Önümüzdeki sene Rusya gazetecileri büyük medya buluşmasını canı gönülden Antalya’da yapmak istiyor. Sadece turizm sektörünü değil bu organizasyon domates biber patlıcan ihracatcısınıda çok yakından ilgilendiriyor.

Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel bu büyük medya buluşmasından haberdar ve destek sözleri de var. Şimdi gidip projeyi asıl sahiplenmesi gereken Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş’a anlatacağım. Hiç kuşkum yok ki Sayın Kurtulmuş bu projeye sahip çıkacak ve tam destek verecektir.

Esasen işimiz turizm ve tarımdan ekmek yiyen sektör temsilcileriyle. Onların desteği bu projeye omuz vermesi mühimdir, elzemdir. Kısa zamanda onlarla da oturup neleri yapacağımızı yapamayacağımızı konuşmalıyız. Bizim elimiz taşın altındadır. İşte sizi büyük bir tanıtım fırsatı bekliyor. Değerlendirip değerlendirmemek size kalmıştır.

Şimdilik sevgiyle esen kalın…   

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları