O denklemi çözersek geleceğimizi de çözeriz…

12.08.2020 17:42

Öncelikle ‘Neden hala yazıyorsun?’ Diye soranlara cevap vereyim; Her ne kadar sahada olmasanız da bazı mesleklerden kurtuluş yok. Bunların arasında gazetecilik, polislik veya mesela siyaset ön sıralarda yer alıyor.

Ama bir bisiklet tamirciliği veya mühendislik sizi ömrünüzün sonuna kadar esir almayabilir. Bu nedenle meslek seçerken çok dikkatli olun, günü gelince yakanızı bırakan türden olsun, yoksa ömür boyu bizim gibi elinizde kalem - kağıtla gezmek zorunda kalabilirsiniz.

Yazıya başlamadan önce hemen şunu da belirteyim; Makam veya kişi üzerinden köşe yazısı yazmak huyum değil, eğer yazılacak bir şey varsa, görüş / görüşler alarak haber yapmayı tercih ediyorum. Ama bugünlük bu mesleki prensibimi bir kenara bırakarak Antalya’ya yeni atanan sayın Vali Ersin Yazıcı’nın açıklamasıyla ilgili iki satır yazmak istiyorum.

Kentimizin yönetimine atanan sayın Ersin Yazıcı gazeteci arkadaşlarla yaptığı ilk basın toplantısında eğitime büyük önem verdiğini belirterek, “Okullarda özellikle okuma saatleri oluşturmayı hedefliyorum” şeklinde bir cümle kurmuş ki, sayın Vali’ye bir veli olarak, bu düşüncesi için çok teşekkür ederim.

Çünkü; Okumanın önemi hepimizce biliniyor bilinmesine de maalesef bu yönümüzün gelişmesi adına atılan adımlar sınırlı.

‘Eğitim şart, okumak çok önemli, en son hangi kitabı okudun gibi’ çenemize vurmuş bir açlığı ifade eden laflara artık sadece gülüp geçiyoruz. Maalesef peynir gemisi böyle yürümüyor.

İğne-çuvaldız hesabıyla, “Peki sen çok okuyan birisi misin?” sorusuna vereceğim cevap da, “Şimdilerde okumam gereken bilgi nitelikli ve kısa olursa çok sevinirim, uzun lafa karnım tok” türünde olacaktır.

Zaten en büyük problem de burada; İnternet doğrunun yanında yalan ve dolanla dolu bilgileri verirken bizi bu bilgilerin kısa ve öz olmasına da alıştırdı. Hoop bir paragrafta öğreniyorsun, okuyanı hemen o veya bu tarafa yönlendirip beynini yıkıyor, yorumu da bonus olarak veriyor ve iş bitiyor, sen sağ ben selamet.

Hayatı boyunca yeterli eğitimi, bilgiyi veya donanımı almadığı için sorgulama becerisi olmayan insanımıza tam da lazım olan şey!

Borçla, harçla veya ikinci elden aldığı telefonda internete girecek, oradan kendisine sunulan bir cümleyi ezberleyerek neler olduğunu anlayacak, hayatın sırlarını çözecek ve ona göre kararlar alıp, vatandaşlık görevini yerine getirecek.

İşte bu yüzden ortalık internette suratına uzatılmış mikrofonu görünce bir profesör edasıyla anlatmaya başlayıp, yarı yolda zig-zag çizerek takla atanlardan geçilmiyor. O mikrofona konuşuyor yüz binlerce kişi seyredip gülüyor, bir de üstüne kalayı basıyor… Gülen ve kalayı basan da sanki mikrofona konuşandan farklıymış gibi bir havalarda ki, onun yorumlarını gören de filozof zannediyor! Durum maalesef böyle.

Lafı daha fazla uzatmadan toparlayayım; Okumak, nitelikli bir eğitim dönemi geçirmek ve doğru bilgiyle donanmak insanı hayata hazırlar, meslek sahibi yapar, çevresinde olanı biteni anlamasını ve örnek insan olmasını sağlar veya tüm bunlara büyük katkıda bulunur. Ayrıca alık alık etrafa bakmasını ve her rüzgarda oraya buraya savrulmasını engeller.

‘Tamam böyle ancak ülkemizde bu hale kolay gelinmiyor’ dediğinizi duyar gibiyim. Malum olduğu üzere milyonlarca, ‘Eğitimli kara cahil’ insanımız var.

Yani sadece eğitimle bu iş çözülmüyor. Nitelikli eğitimin sonrasında okuma alışkanlığını sürdürmek ve doğru kaynaklara ulaşıp bilgilerle donanmak gerekiyor. Elbette aileden gelen kaliteli kültürel bir alt yapı da tüm bu gelişmelere büyük destek sağlıyor.

Yani; Aileden alınan kültürel altyapı + nitelikli eğitim + doğru bilgiye okuyarak ulaşmak… Denklem böyle…

Bu üçlü bir araya gelmezse işimiz zor. Çocuklarımızın mutlaka nitelikli okuma alışkanlığını edinmeleri gerekiyor.

İşte bu nedenle sayın Vali Ersin Yazıcı’nın bu denklemi çözmek adına ‘Okuma’ unsurunu gündeme getirmesini çok doğru ve gerekli bulduğumu söylemek isterim.

Ağaç yaşken eğilir atasözündeki gibi özellikle ilk ve ortaokul çağındaki çocuklarımızın okuma alışkanlığı edinmesine katkı sağlayacak bu adımın, ülkemizin ve milletin geleceği için büyük önem taşıdığına inanıyorum.

Bu adımın tüm kentlerimizde hayata geçirilmesi dileğiyle esen kalın…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları