Nice yüzyıllara Sevgili Türkiyem

19.04.2020 17:31

23 Nisan yazıları yazmak istiyorum. Neşeli, sevinçli, onurlu yazılar. Cumhuriyetin erdemine uygun aydınlık yazılar olsun istiyorum.

Anadolu’daki bin yıllık Türk varlığının uçurumun kıyısından döndürüldüğü kurtuluş yazılarıyla başlamak ve modern Türkiye’nin kuruluşunu kutsayan yeniden diriliş destanını anlatan vefalı yazılar yazmak istiyorum. 

Bir Hitit'miş, bir Selçuklu'ymuş gibi kadim medeniyetlerin sonuncusu olan Cumhuriyetle eski Anadolu kavimlerinin son bayraktarı olmuşuz.

Tam tamına 100 yıl geçmiş ilk meclisten bugüne. Bundan böyle “asırlık çınar” anlatacak özgür yurdumuzun tarihini.

Ankara’nın kıraç yoksulluğunda Anadolu’ya doğan güneşin yüzüncü yaşını kutluyoruz. Halk egemenliğinin yolunun geri dönmez biçimde açıldığı ilk Millet Meclisi’nin koltuklarında oturan ilk vekillerimizle onurlanıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi dönemlerini daha şimdiden 20. ve 21. yüzyıllatanımlamak ne saadet.

Nice erken emeklerle, nice imkânsız mücadelelerle ve ne zorluklarla kurulan yeni devleti; savaşlardan çıkmış, mecali tükenmiş bir halkın parlak gelecek hayallerinin gerçeğe dönüştüğü Ankara’nın Ulus’unda kurulan son Türk devletini ve hayali bile kurulamayan halk yönetiminin cana büründüğü masum taş binadakendi ülkesini kendisi yöneten, yurttaşa dönüşen milleti kutluyoruz. 

Kim bilir nelere tanık olmuştu ilk halk meclisinin duvarları. 29 Ekim’e 1923’e kadar çok ağır işler duruyordu önlerinde.

O güne dek sultanların yönettiği devleti artık kendileri yönetecekti. Bu, hayali bile kurulamayacak bir şeydi. Artık geleceğini belirlemekte söz sahibiydi.

“Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” yazarken bir ulusun aydınlık geleceği çiziliyordu.

Ve uzak geleceğe koruyucular yetişsin diye o günü çocuklara adayarak en değerli varlık olan vatan en değerli öteki varlığa, çocuklara emanet ediliyordu.

"Küçük hanımlar, küçük beyler!

Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz.

Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.

Sizlerden çok şey bekliyoruz" diyor ve ekliyordu Atatürk: “Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek olan sizsiniz.”

Cumhur egemenliği tam bir asırlık olacak 23 Nisan’da.Kırmızı beyaz açacak tüm çiçekler. Her türlü zorluk çok zavallı kalacak 23 Nisan’da. Her zorluğu yenmiş de asırlık devlet olmuş bu delikanlı, akılla ve sevgiyle uzak geleceğe koşacak. Çocukların gözlerindeki saf ışık, umutlu yollar çizecek geleceğe.

Pencerelerden ve balkonlardan görülmemiş bir sevinç yükselecek 23 Nisan’da. Kırmızıya boyanacaktüm evler. Her yurttaş bir bayrak olacak damlarda.

Dünün ve bugünün çocukları onurlu şarkılar söyleyecek hep birlikte. Varsın boş kalsın bu kez sokaklar, tüm evlerden aynı sesler, aynı duygular yükselecek.

Şükran okunacak Mustafa Kemal’e, şükran okunacak kurtuluşa ve kuruluşa emek verenlere. İstiklalin Marşı okunacak hep bir ağızdan geleceğe...

“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak”. 

Korkmuyoruz.

Gözlerimiz uzak gelecekte,

Kalbimiz geçmişte,

Sımsıkı ellerimizdedir emanet.

Nice yüzyıllara sevgili Cumhuriyet.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları