MOSKOVA İZLENİMLERİ

17.06.2017 16:00

2015 yılı sonuna doğru Suriye sınırında düşürülen Rus uçağı ve akabinde bu ülke ile yaşadığınız 2016 krizi neticesinde en çok etkilenen il Antalya olmuştu. 2016 Rusya turizm ve tarım pazarı açısından tam bir facia yılıydı. Sanki Rus uçağı Antalya´nın göbeğine düşmüştü. Çünkü Rusya uyguladığı sert yaptırımlar neticesinde uçaklara uçuş izni vermediği gibi seyahat yasakları neticesinde bir önceki yıl Antalya´yı ziyaret eden 4 milyon Rus misafir bıçak gibi kesilmiş, tarım ürünleri sınır kapılarında çürümüştü.

Nihayetinde ülkeler arası menfaatler vs derken Rusya-Türkiye ile barışmış, bozulan ilişkiler yerini tamire bırakmıştı. Aslında kavgadan her iki ülke zarar görmüştü. Zararın neresinden dönersen kardır anlayışıyla karşılıklı atılan olumlu adımlar çok seri şekilde normalleşmeye doğru ilerlerken, tarım ve turizm açısından Antalya´nın rahatlayacağı adımları görmek herkese bu sezon rahat bir nefes aldırdı diyebiliriz.

İşte tamda böylesi kritik bir dönemde bu yıl Rusya´nın başkenti Moskova´da şehrin göbeğinde ki halkın en çok uğrak yeri olan büyük bir parkta düzenlenen ´Türkiye Festivali´ Rus halkının ilgi odağı oldu. Krizden sonra ilk kez geldiğim Rusya´da, iki ülkenin yaşadığı krizden çıkmasına yani ilişkilerimizin normalleşmesinden herkesin çok memnun olduğunu gördüm. Parktaki Türkiye Festivaline gelince, bugüne kadar ki alıştığımız fuarlar ve tanıtım modellerinin dışında bana göre tüketiciye doğrudan ulaşabilen, bireylere kolay ulaşılan, dokunan samimi sanki parkta bir arkadaşınla sohbet edercesine etkili bir tanıtım etkinliği ile karşılaştım.

Alışılmışın dışında diyorum çünkü 30 yıldır turizm fuarları takip ediyorum böylesini ilk kez gördüm.

Aslında ne kadar yazsam ne kadar fotoğraflarla görüntülerle haber yapsam buradaki atmosferi, yüksek sinerjiyi, burada olmayan kişilere tam anlamıyla aktarma anlatma şansım yok. Yine de ben dilim döndüğünce buradaki etkili bir o kadarda farklı alışılmışın dışındaki tanıtım etkinliğini anlatmaya çalışacağım.

Yine her fuarda olduğu gibi Türkiye tanıtım festivalinde Antalya´nın daha ön plana geldiğini gözlemledim. Gerçekten Antalya turizm açısından büyük bir marka. Antalya zaten marka değeriyle gittiği her yerde tanıtım sıkıntısı sorunu yaşamazken Antalyalıların tanıtım açısından Rusya´da işinin daha kolay olduğunu belirtmek isterim. Neden mi? Çünkü Ruslar Antalya’yı ikinci vatanı olarak görüyor.

Moskova sokaklarında yürüyen daha önce Antalya´ya gelmiş her 10 Rus vatandaşından 9´u Rusya dışında yaşamak istediği ikinci yer olarak Antalya’yı söylediğini yapılmış araştırma ve anketlerden biliyoruz. Sadece Antalya´daki Rus gelin sayımız 20 bin civarında. Yine yabancıya konut satışında Ruslar ilk sırada. Bu rakamlar sadece Antalya rakamları.

Özet olarak Rusya ile Türkiye´nin kavga etmesi her iki ülke ve vatandaşların menfaatine manevi değerler ve köklü dostluk bağlarına aykırıdır.

Moskova sokaklarında konuştuğum herkes Türkiye ile Rusya´nın dostça yaşamasından yana. Gelinen pozitif yaklaşımlardan dolayı da herkes oldukça rahatlamış görünüyor.

Moskova´nın en ünlü parkında yapılan bu tanıtım etkinliğinin bana göre başkaca ülkelerde de yapılması lazım. Emeği geçenlere destek verenleri bu fikri ortaya atanları kutlamak lazım. İşte benim de yıllardır yazıp çizdiğim konu buydu. Artık dört duvar arasında fındık fıstık dağıtan fuar anlayışından uzaklaşmamız gerektiğini tüketiciye bire bir doğrudan ulaşan sadece senin ülkene markalarına insanların odaklandığı etkinliklerin artması lazım.

Sonuç olarak 2016 yılında kaybettiğimiz Rusya pazarını tekrar kazanmış olmak önemlidir.

İnsanların uçacağı uçak bulunsun Rusya´dan gelen misafir sayısı 2014 yılının çok çok üzerine çıkacaktır.

Şimdilik Moskova´dan aktaracaklarım bu kadar. Herkese sorunsuz bereketli başarılı bir sezon diliyorum.

Darısı domatesimizin başına:)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları