Modanın siyaset dili!

28.04.2021 11:32

Toplumsal değişim aynasında, olaylardan toplum yapısı ölçüsünde etkilenen moda, bireyin sosyal hayat içerisinde kimliğini yansıtması bakımından görünür olmasını sağlayan en önemli ve etkili araç olmuştur.

Toplumda meydana gelen siyasi faktörler, tarih boyunca modayı da etkilemiş, dönemin baskın olaylarında taraf olan ülkelerin giyim kültürleri ile o dönemin modasına damgasını vurmuştur.

Siyasetin çemberinde yer alan, farklı ideolojileri ve toplumu düşünceleriyle etkileyip, değiştirebilecek güçlü liderler, toplumsal değişimin önemli görsellerinden biri olarak modanın çizgisinde ilerleyerek siyasetteki duruşun ve görüntünün toplum tarafından kabul görmesinden sonra gerçekleştiğini öğrenmişlerdir. Siyasette de kıyafet, bir vitrin gibi mesajdan önce kendini sunmaktadır. Kullanılan renkler, aksesuarlar, seçmen psikolojisini direkt etkileyerek görsel bir kod oluşturmaktadır.

Genç nüfusun ağırlıklı olduğu bir ülkede yaşadığımız için gençler tarafından beğenilen siyasetçiler var olan bu yarışta bir adım önde başlamaktadırlar. Kullanılan renk seçimlerinin insan psikolojisinin üzerinde oldukça etkili bir görsel vizyon yaratıp, siyasetçilerin moda stillerinde renk tercihlerinin hassasiyetle, ön planda tutulmaya başlandı. Eskiden sürekli ciddi görünüm için siyah ve lacivert ağırlıklı giyinen siyasetçilerimizin renk tercihleri bu sınırların dışına çıkıp, koyu renk bir takım elbise giyiliyorsa, gömlek ve kravat seçimi renkli tercih edip, yerine göre, seçmenin psikolojisini etkileyebilecek renkleri göz önünde bulundurarak, giyim tercihleri yapılmaktadır. Özellikle halktan biriyim mesajını içeren renk ve stil tercihleri, verdiği görsel kodlarla olumlu bir izlenim bırakmaktadır. Bu yüzden giysiler, sahip oldukları toplumsal işlevleri nedeniyle, öncelikle toplum açısından doğru okunmak zorundadır...

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları