Modanın sembolik yansımaları

13.12.2019 20:26

Moda ürünlerinin tüketiminde kişiler seçimlerini yaparken, hem modaya uygun giyinmek hem de kişisel düşünce ve psikolojik etkenler nedeniyle ortaya farklılıklar çıkar.

Bu yüzden moda sektöründe başarıyı yakalamak için tasarımların da çoğunluğun psikolojik özellikleri dikkate alınarak kararlar verilmesi daha doğru olur.
 

Moda giysilerinde sembolik tüketimin ön planda tutulmasının nedeni, başkalarının dikkatini çekme, kişinin maddi durumunu gösteren bir simge ve kişisel özellikleri yansıtmasıdır. Bu nedenlerle fonksiyonel tüketimden daha fazla tercih edilmektedir. 

Gündelik hayatımızın biçimlendirmesinde etkin bir rol oynayan moda, hem topluma hem de tarihe yön vermesi bağlamında birbirini beslemektedirler. 

Tarihte modayı etkileyen olayların, yüzyıllar geçse bile temel yapıları bozulmadan günümüz yaşamında etkisini sürdürdüğü görülmektedir.

Modanın bir ihtiyacın giderilmesi amacıyla ya da farklı şekillerde bireylerin geliştirdikleri kültürel yaklaşımlarla ortaya çıkmaktadır.

Tarih, moda ve toplum bu değişimin en önemli aktörleridir. Toplumsal oluşumlar modanın kendisini gösterdiği en önemli unsurlardan bir tanesidir.

Örneğin, asırlar önce Hırvat askerleri savaşa giderken eşleri, sevgilileri, anneleri tarafından boyunlarına atkı bağlanır ve bir düğüm atılır, kadınlar attıkları bu düğümle yakınlarının kötülüklerden korunacaklarına inanırlardı.

Bu davranış biçimi kendilerini unutmamaları için bir simge oluşturmuştur.

Bu inanış Fransız moda tasarımcılarının gözünden kaçmamıştır. Boyun bağı artık moda olmuştur. Ardından geçen asırlara rağmen bugün bile erkek giyiminin tamamlayıcı aksesuarlarından biri olan kravat, kıyafet tasarımının en önemli öğelerinden biri haline gelmiştir.

Kısacası tarihteki sembollerle ilgili düşünceler şu an günlük yaşamda en sık kullanılan aksesuar ve giysi tasarımalarında etkisini hala devam ettirmekte, tasarım dünyasının çok çeşitli yelpazesinde her dönemde  renklerini yansıtmaktadırlar.
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları