Miyom tedavisi

24.02.2020 12:52

Rahim düz kaslarındaki anormal çoğalma sonucu oluşan kitlelere miyom denir. Miyomlar rahmin en sık görülen iyi huylu kitleleridir. Miyomlar çok küçük boyutlardan rahmi aşan büyük boyutlara kadar görülebilir. Rahmin içi, yüzey kısmı ya da zar tabakası altında yerleşim gösterirler. Bazen saplı olup kitlenin kendisi rahmin dışlındadır. 

Miyomların oluşması ve büyümesinde östrojen hormonunun rol aldığı bilinmektedir. Bu nedenle obez ve doğum yapmayan kişilerde daha sık görülür. Ailesel yatkınlık ta miyomlar için bir diğer faktördür. 

Miyomlar genellikle küçük olup belirti vermezler. Miyomların semptomatik olması boyut, sayı ve yerleşim yerine göre değişir. Büyük boyutlu miyomlarda çevre organ ve dokulara bası sonucu ağrı görülebilir. Rahim iç zarı altına yerleşen miyomlar adet dışı kanama, ağrı ya da kısırlık şeklinde kendini gösterebilir. Rahim dış zarına ince bir sap ile bağlı miyomlarda ise kendi etrafında kıvrılmaya bağlı şiddetli ağrı ve sancılar oluşabilir. Kanamaya neden olan miyomlara uzun dönemde anemi eşlik edebilir.

Miyomlar rahmin iyi huylu tümörleridir. Ancak çok nadiren kötü huylu dönüşüm gösterebilir. Miyomu olan kişiler bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ani büyüme, yeni gelişen belirtiler ve ultrason görünümünde değişme şüphe uyandıran durumlardır. 
Miyomların tedavisinde hastanın yaşı, gebelik durumu, mevcut belirti ve bulgular, miyomların sayı boyut ve yerleşim yerleri gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Bu faktörlerin durumuna göre tedavi planlanır. Miyom Tedavisinde hormonlar, miyomların kapalı ya da açık cerrahi ile çıkarılması, rahmin alınması (histerektomi), miyomu besleyen damarların girişimsel yöntemlerle tıkanması (embolizasyon) gibi çeşitli yöntemler bulunur. 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları