Medarıiftiharımız Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar -6-

05.02.2021 16:54

Değerli Dostlar !

Cumanız mübarek olsun.

Türk milletinin yüz akı, Aziz Sancar Hocamız;

Asil milletimizin bütün fertlerinin

“Çok çalışması “halinde, hedefine ulaşacağına işaret etmektedir..

Ne Dediler:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

Aziz Sancar'ı Nobel Kimya Ödülü'nü almasından ötürü şahsı ve milleti adına kutladığını ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, "Bu madalyanın Anıtkabir'de sergilenmesini, gençliğimiz için geleceğe yönelik bir işaret fişeği olarak görüyorum ve daha nice Nobel ödüllerini alma noktasında inanıyorum ki bu adeta bir yol haritasını belirleme olacaktır. Çok teşekkür ediyorum." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sancar'a, "geleceğinin aydınlık olması" temennisinde de bulundu.

Gül'den Tebrik

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sancar'ı tebrik edip başarılarının devamını diledi.

Gül, "Bu toprakların yetiştirdiği bir değer olan Prof. Sancar'ın bu başarısının bilim insanlarımız için ilham kaynağı olacağına inanıyorum" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu:

Nobel alarak hepimizi gururlandıran Sayın Prof. Dr. Aziz Sancar’ı yürekten tebrik ediyorum.

Az önce telefonda tebriklerimi bizzat da ilettiğim Sancar’ın başarılarının devamını diliyorum.

ABD'den Tebrik

ABD Büyükelçiliği attığı bir tweetle Aziz Sancar'ı kutladı. Büyükelçilik tarafından iletilen mesajda, "Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Profesör Aziz Sancar'ı Nobel Kimya Ödülünü kazanmasından ötürü kutlarız" denildi.

Kılıçdaroğlu: Son Zamanlarda Duyduğumuz En Güzel Haber

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’ı kutladı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden paylaştığı mesajında Kılıçdaroğlu, ödül haberinin son zamanlarda duyulan tek güzel haber olduğunu savunarak "Nobel Ödülü onurunu bize yaşattığı için Prof. Dr. Aziz Sancar’ı kutlarım. Sağ olun Hocam, son zamanlarda duyduğumuz tek güzel haber" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kimya dalında Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar’ı tebrik etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin umutsuzluk dalgalarıyla örtüldüğü bugünlerde, bilimsel çalışmalarıyla çığır açan, Kimya dalında Nobel Ödülü almaya hak kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar Türk milletine haklı bir gurur ve sevinç yaşattığını belirtti.

Bu bilim insanının, Müslüman Türk olmanın ahlak ve faziletini özümsemiş bir şahsiyet ölçüsüyle gönüllerde taht kurduğunu kaydeden Bahçeli, “Mardin’in Savur ilçesinden çıkarak, yakinen muhatap olduğu yokluk ve imkansızlıkları azmiyle ekarte edip insanlığa hizmet etme başarısı gösteren Sayın Sancar’la ne kadar iftihar etsek azdır. Türk milletinin muazzam potansiyelini ruhunda duyan, millî ve manevi değerleriyle rabıtasını koparmadan bilim dünyasına ismini altın harflerle yazdırmayı emeğiyle hak eden bu saygın ismimize şükran borçluyuz” dedi.

Sancar’ın, koyduğu hedeflerden vazgeçmeyen, sabır ve çalışmanın bereketli yolundan hiç ayrılmayan büyük bir Türk beyni olduğunu kaydeden Bahçeli şu ifadeleri kullandı: “Yüzünü güneşe dönerek gölgelerin arkada bırakılacağını en iyi şekilde gösteren, bilimsel düşünceye üst düzeyde katkı veren, rehber edindiği analitik bakışıyla teorik planı pratik sahaya alın teriyle indiren yine Sayın Sancar’dır.

Muhterem bilim insanımız, hayal kurmaktan daha fazlasını yapmış, geleceğin dünyasında, geleneğini unutmadan, geçmişini vicdanında taşıyarak şimdiden pay sahibi olmuştur.
Kendisi olanla yetinmemiş, fazlasını istemiştir.

Dar ve kısıtlı imkanlara teslim olmamış, alanında zirveye tutunmuştur. Sayın Sancar, bir amacın başarı limitini inançların belirleyeceğini, kendine güven duygusuyla bezenmiş çalışma ve cesur bir mücadele disiplinin mutlaka sonuç alacağını ispatlamıştır. Unutmayalım ki, insanlığın geleceği bilimsel çabaların temposuna ve maneviyattan kopmadan varlığına bağlıdır ki, bunu Sayın Sancar layıkıyla yerine getirmiştir. Nobel Kimya Ödülü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’ı içtenlikle tebrik ediyorum. Bu başarısının yeni bilimsel çalışmaları yüreklendirici bir işlev göstermesini temenni ediyor, muhterem ailesine ve aziz milletimize hayırlı olsun diyorum. Allah bu çağın arif, alim, ilim ve irfan sahibi insanlarımızın sayısını daha da arttırsın; yeni buluşları, yeni keşifleri, insanlığın yararına olacak fikri ve ilmi kalkınmaları gerçek manada millî vicdanla

Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan:

Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü almasının, Türkiye açısından gurur verici olduğunu dile getirdi.

Elvan, “Yıllarca Amerika’da yaşamış bir bilim adamımız kendisiyle gurur duyuyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız kendisini ağırladı.

Bu ülkemiz açısından gurur verici bir hadisedir. Bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşının böyle bir ödüle layık görülmesi son derece önemlidir.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş:

"Prof. Dr. Aziz Sancar göğsümüzü kabarttı"

Nobel Kimya Ödülünü Kazan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın tüm Türkiye’yi mutlu ettiğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Dün hep beraber büyük bir kıvancı yaşadık. Sayın Prof. Dr. Aziz Sancar beyin ’Nobel Kimya Ödülü’nü alması hepimizin göğsünü kabarttı. Büyük iftihar duyduk. Sanki onun bu büyük başarısı hepimizin tek tek başarısıymış gibi sevindik, kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Aziz Bey Türkiye’de de yetişmiş, ’beni yetiştiren Türk eğitim sistemine de müteşekkirim’ diyor ama çok özel bir gayretle bu seviyeye gelmiş. Gönlümüz arzu eder ki Türkiye’nin üniversitelerinin her birinden nice Aziz Sancar’lar yetişsin. Bu millet böyle bir cevhere sahiptir. Bu millet böyle bir imkana sahiptir, yeter ki bu milletin önü açılsın" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu:

Huzur ve Barışın Temeli Kültürdür.

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, “Bu millet için en büyük ödül Prof. Dr. Aziz Sancar’ın söylediği sözlerdir.” dedi.

Nobel ödülünün kendilerini gururlandırdığını ancak Prof. Dr. Sancar’ın söylediği sözlerden dolayı ikinci bir Nobel gibi gurur duyduklarını belirten Bakan Topçu, Aziz Sancar’a ilk günden itibaren ulaşmaya çalıştığını ancak telefonuna ulaşamadığını dile getirdi.

“Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ‘milletimin açtığı okullarda yetiştim, milletim beni yetiştirdi.’ demesi birliğe ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bir noktada gerçekten her türlü takdirin üzerindedir.” diyen Bakan Yalçın Topçu, milletiyle gurur duyan, onların sayesinde bu noktalara geldiğini söyleyen Nobel ödülü sahibi bir bilim adamının milletin rol modeli olmaya layık olduğunu kaydetti.

Devletin bir bakanı olarak Prof. Dr. Aziz Sancar’a bu gözle baktığını ifade eden Bakan Topçu, bu açıklamaların millete de aynı gözle baktırdığından kuşkusunun olmadığını ifade etti.
Uluslararası çapta çok önemli bir ödül alan Sancar’ı tebrik eden Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, açıklamasında, “Allah ömrünü uzun, yolunu açık etsin ve daha nice ödüller nasip etsin. O milletin birliğine, beraberliğine sahip çıkıyor.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmasını değerlendirdi; “Başarısı herkesi gururlandırdı. İnşallah arzumuz bundan sonra Türkiye’de çalışan bilim insanlarının da Nobel alacak seviyeye gelmesi. “

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü:

‘Yapay zekanın Einstein'larını el üstünde tutacağız. Kesinlikle biliyorum ve inanıyorum ki Anadolu'da binlerce küçük Einstein, binlerce küçük Aziz Sancar var. Bu çocuklarımızı yapay zekâ, yazılım, kodlama, algoritma ile tanıştıracağız, nitelikli yazılımcılarımızı çok büyük projelerle himaye edeceğiz. Bilişim devriminin zorunlu kıldığı insan kaynağını yetiştirmek için tüm kaynaklarımızı seferber edeceğiz.' diye konuştu.

Eski Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı:

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın kimya dalında Nobel Ödülü'ne layık görülen üç kişi arasında yer almasına ilişkin, "Nobel ödülü alan ikinci bir vatandaşımız da oldu. Hayırlı olsun. Çok sevindik" değerlendirmesini yaptı.

Avcı, Eskişehir'de Eğitim Bilişim Ağı (EBA) tanıtım toplantısında, gazetecilere Nobel Kimya Ödülü'nü Türk bilim adamı Aziz Sancar'ın almasına ilişkin, "Türk asıllı ABD vatandaşı Aziz Sancar, üç arkadaşıyla paylaşarak Nobel kimya ödülünü almış. Çok sevindirici bir haber. Bugünkü toplantının da içeriğine doğrusu denk geldi. Böylece Nobel ödülü alan ikinci bir vatandaşımız da oldu. Hayırlı olsun. Çok sevindik" ifadelerini kullandı.

Avcı, şöyle konuştu: "İlk Nobel ödülünü Orhan Pamuk aldığı zaman hemen ilk aklıma gelen şu olmuştu. 'Oh şimdi başkaları tercümeden okuyacaklar. Çünkü o güne kadar biz Nobel Edebiyat ödülü alan yabancı yazarların kitaplarını hep tercümelerinden okuyorduk. İlk defa Nobel ödülünü bir Orhan Pamuk, biz, bizim çocuklarımız kendi anadilimizle okuyacaklar, başka çocuklar tercümelerinden okuyacaklar' demiştim. Tabii anadilin verdiği tadı da hiçbir şey tutmaz. Kimya ödülüne de ayrıca sevindim. Hayırlı olsun."

Aziz Sancar Gençler İçin İyi Bir Rol Model

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı Nobel ödülü sahibi Mardinli Aziz Sancar'ın da gençler için iyi bir model olduğunun altını çizen Avcı, Sancar'ın en olumsuz koşullarda bile ne tür başarılara ulaşılabileceğini gösterdiğini bildirdi. Bakan Avcı, öğrencilerin Sancar'ın hayatını da yakından tanımalarının kendileri açısından yararlı olacağını dile getirdi.

Eski Millî Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz:

Türkiye'de 'her şeyin iyiye gittiğini' savunan Yılmaz, 'muhakkak eksikliklerin ve hataların da bulunduğunu da' söyledi. Eğitime önem vermenin her şeye önem vermek anlamına geldiğini ifade eden Yılmaz, özetle şunları söyledi:

Saadettin Aka gibi hocalarımız nice cevherler yetiştirdi. Oktay Sinanoğlu, Allah rahmet eylesin, dünyada en genç profesör olanlarından biri. Türkiye'de okudu, Amerika'ya gitti, liseyi bitirdi. Amerika üniversitelerinde üçüncü sınıftan başladı. Bakın Türkiye'nin lise öğrencisi Amerika'ya gittiğinde üçüncü sınıfta. Dolayısıyla diyor ki 'Türkiye'nin lise mezunu, Amerika'daki üniversiteden bile irfan olarak çok daha öndedir'. Aziz Sancar, Nobel ödüllü. Sancar diyor ki 'Ödülü almamda herkesin çok büyük katkısı var ama Türkiye'de aldığım eğitimin payı çok' çünkü ilk, orta ve liseyi Mardin'de okudu. Üniversiteyi İstanbul'da okudu, Nobel ödülü aldı."

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk:

Bizim derdimiz dünyayla yarışmak.

Konuşmasında öğrencilere seslenen ve kitap okuyup çok çalışmak gerektiğini öğütleyen Bakan Selçuk; “Sizler bizi hayrette bırakacak gelişmelere imza atmalısınız. Yeni Aziz Sancarlar çıkarmak durumdasınız. Burada önemli olan şey, bizim insan kaynağımızın yetişmesi. Bizim derdimiz, kendi kendimizle yarışmak değil, bizim derdimiz Dünyayla yarışmak. Büyük güçlerle rekabet edip, bunu sürdürülebilir hale getirmektir. Bunun için size güveniyoruz, bu konu sizin omuzlarınızda yükselecek. Sizler buranın hakkını verirseniz, içimizden birçok değerler, sanatçılar çıkacak.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu:

Nobel ödüllü Aziz Sancar örneği gençlerin sadece bu milletin değil, bütün insanlığın gelecek umudu olduğunu, gençlerin insanlığın önünde yeni ufuklar aşacağını ve Türkiye gençlerin çok daha büyük hedeflere taşıyacağını, Çok çalışın, kendinize güvenin, potansiyelinize inanın, Aziz Sancar inandığı için bütün dünyanın tanıdığı Aziz Sancar oldu ve Nobel ödülünün sahibi oldu.

Bende inanıyorum ki, bu ülkenin genç nesilleri içinde yazılmayı bekleyen daha nice başarı hikâyesi var. “Gönüller yapmaya geldim.” diyen Yunus’un bu muhteşem sözü diliyorum her birinizin gönlünde yankılansın, bunu birlikte başaracağız diye konuş

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez:

Burada madenlerimize değer katacak teknolojik dönüşümü başlatıyoruz.

Madenlerimizi fabrika ve teknoloji yatırım şartıyla ihaleye çıkartmaya başlıyoruz.

Böylece bu alanda katma değerli ürün dönemini de başlatmış olacağız dedi.

Müreffeh Türkiye idealine ulaşmak için çalışan Nuri Demirağlar gibi, Aziz Sancarlar gibi hatırlanabilirsiniz.

Mehmet Naci Bostancı:

Aziz Sancar Hocamız almış olduğu Nobel'le milletimize bir örnek teşkil etti. İnsanların bu tür örneklere ihtiyacı vardır. Mardin'in Savur ilçesinde 8 çocuklu bir aileden yola çıkıp, ilkokul eğitimini o coğrafyada görüp daha sonra İstanbul ve oradan Amerika'ya uzanan bir hayat çizgisi içinde elde ettiği başarı muhteşemdir ve esasen, sıradan insanların, bu toprakların herhangi bir yerinden çıkıp cüret eden, cesaret eden insanların başarılı olabileceğine dair de çok önemli bir örnektir.

Biliyorsunuz, iki Nobel Ödülü'müz oldu: Birisi edebiyatta Orhan Pamuk, diğeri kimya dalında Aziz Sancar. Sadece ödül alması değil, daha sonraki dönemlerde yapmış olduğu açıklamalar -bu ödülü ithaf ettiği milletimiz ve cumhuriyetin kurucusu Büyük Atatürk- esas alındığında, Sancar Hocanın kimya dalındaki Nobel Ödülü'yle aynı zamanda sosyal bir kucaklayıcılık sergilediğini görüyoruz ki bu da bence bu acılı topraklar için en az o Nobel Kimya Ödülü kadar önemlidir.

Burada bir hususun altını çizmek isterim. Nobel Ödülü, Alfred Nobel isimli, dinamiti bulan bir mucidin adına konulmuş bir ödüldür, 10 Aralık tarihinde 63 yaşında ölümü üzerine, onun ölüm yıl dönümünde verilen bir ödüldür.

Nobel'in kendisi de kimyacıydı, patlayıcılar üzerine çalışıyordu, en son dinamiti buldu, çok zengin oldu ancak patlayıcılarla çalışırken kardeşinin de ölümüne neden olmuş, daha sonraki dönemlerde de bu patlayıcılar bir taraftan büyük yolların açılmasına, barajların yapılmasına hizmet etmiştir ama aynı zamanda hayatların tahrip olmasına, büyük savaşlarda büyük yıkımların, can kayıplarının yaşanmasına sebep olmuştur.

Denilir ki: "Alfred Nobel icat etmiş olduğu, insanlara ızdırap veren bu dinamit dolayısıyla, bu acıyı biraz hafifletecek ve aynı zamanda bir anlamda insanlığa barışı işaret edecek bu Nobel Ödülü'nün verilmesini ortaya koymuş, daha sonraki kazançlarının önemli bir kısmını da buna adamıştır." Nitekim, Aziz Sancar ve daha önce ödül alanlar da bu istikamette insanlığın barışına ve kardeşliğine hizmet eden kişilerdir....

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Sancar ile görüştüğünü belirterek, "Hocamıza basında da yer alan Bakanlığımızın aşı konusundaki stratejisini destekleyen açıklamalarından dolayı teşekkürlerimi ilettim." dedi.

Fahrettin Koca, Twitter hesabından, Prof. Dr. Sancar'ın bugün yayımlanan, "Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar: Türkiye'de olsam kuyruğa girer aşı yaptırırdım" başlıklı haberini paylaştı.

Değerli Dostlar!

“Niyet Hayır Akibet Hayır”

Olur.

İnşallah.

Kalın sağlıcakla.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları