Listelerin galibi MANAVGAT, kaybedeni ALANYA´dır

08.04.2015 13:52

Öncelikle belirtmeliyim ki, yukarıdaki başlık milletvekili aday listeleri açıklandığı andan itibaren beni arayan siyasi otoritelerin attığı bir başlıktır.
Partilerin 7 Haziran seçimlerinde yarışacak adaylar ve sıralamaları dün açıklandı. Listeye girenler, giremeyenler, listede seçilebilecek yerlere yerleşenler...
Sosyal medya polemikleri, tartışmalar, atışmalar, suçlamalar hepsi adeta havada uçuşuyor. Görünen o ki bir süre daha hatta 7 Haziran’a kadar siyasetle yatıp siyasetle kalkacağız.
Turizmin başkenti konumundaki dünya kenti Antalya’yı Ankara’da milletin vekili olarak temsil edecek muhtemel isimler ve partilerin aday tercih sıralamalarını analiz etmek istiyorum.
Dünden beri telefonlarım susmuyor; ‘listeleri nasıl buldun’ diyenler, ‘şu bunu dedi’, ‘bu bunu dedi’ diye bilgi aktarmaya çalışanlar... Birbiri ardına gelen suçlamalar, açıklamalar... Sevinenler, üzülenler, bozulanlar... Kısacası klasik Türk siyaset mantığı ve daha önceleri izlediğimiz filmler...
Partilerin YSK’ya teslim ettiği listeleri inceledim. CHP birçok ilde olduğu gibi Antalya’da da önseçim yaptığı için sıralama ve listeye söylenecek fazla söz yok. Üyeler böyle uygun gördüler ve yılların lideri Deniz Baykal’ı bile 2.sıraya attılar. Ufak tefek mırıldanmalara rağmen en az tartışma yaşanan parti CHP’dir.
MHP bu dönem liste başına yine Manavgatlı bir ismi koydu. Tabanın istemediği bazı isimler ise liste dışında kaldı. Teşkilatlara bakarsak buna da şükür diyecek konumdalar.
Ak Parti ise ilk 5’i teşkilat ağırlıklı yaptı. Bakan Lütfi Elvan teşkilatın da istediği bir isim olduğu için tepki sadece liste dışında kalanlardan geldi. Listeye gireceği garanti gibi görünen ancak devre dışı kalan bazı isimler pek de alışık olmadığımız bir üslup ve yaklaşımla özellikle sosyal medya üzerinden birbirlerine ağır suçlama ve sözlerle yüklendiler.
Listelerin açıklanmasıyla birlikte en büyük tepki Alanya’dan geldi. Seçilecek yerlerde Alanyalı olmaması herkesi çok öfkelendirdi.
Kimine göre bu dönemin galibi Manavgat, kaybedeni ise Alanya oldu.
Eleştirilerin haklılık payı yok mu? Elbette var. Seçilecek yerlerde Alanya’dan her dönem isimler olurken bu sefer yoktu. Manavgat’tan ise Ak Parti’den 1, CHP’den 2 ve MHP’den 3 aday toplamda 6 aday seçilecek yerden listeye girdi.
Manavgatlıları bu liste başarılarından dolayı kutlamak lazım.
Manavgat ve Alanya arasında yıllardır devam eden ‘il olma’ çekişmesine buradan bir çomak da ben sokmak istemiyorum ancak, Alanyalılar oturup “biz nerede hata yapıyoruz” diye kendilerine sormalıdır. Bu yok saymayı, bazılarına göre de çizik yemeyi değerlendirmek durumundadır.
Kimseyi suçlamaya gerek yok. Listelerin seçilecek yerlerinde Alanya’dan aday yok ise bana göre bunun suçlusu partiler olduğu kadar her olaya duyarsız kalan Alanya’nın ta kendisidir. Alanyalı hemşerilerim birbirlerini çekiştirmeyi, paçasından tutup al aşağı etmeyi bırakacak, kendinin değil kentinin menfaati için Alanya gibi çok değerli bir şemsiyenin altına girmek durumundadır. Kısacası özeleştiri yapma zamanı gelmiş geçiyor bile...
Partilerin listelerini dikkatli incelediğimizde ilk kez bir genel seçimde Antalya’da “Doğu-Batı” dengesi kurulmamıştır. Hadi doğuyu Manavgat adayları temsil etti diyelim. Kemer, Kumluca, Kaş, Korkuteli, Elmalı, Finike, Demre ilçelerini kapsayan batı ilçelerini temsil edecek seçilebilecek vekil adayı yok.
Belki de doğu batı merkez dengesi bu seçimle tarihe karışmıştır. Bana göre aday bölgeyi temsil edecek yeteneğe, aranan özelliklere sahip olsun da nereden olursa olsun. Sonuçta hepimiz Antalyalıyız. Antalya için çalışmalıyız. Sonuçta seçilecek vekiller de Antalya milletvekilidir.
Adayın şuralı buralı olmasından ziyade, Antalya’nın sorunlarına hakimler mi, Antalya’yı mecliste temsil edebilecek ahlak ve birikime yeteneğe sahip mi, başta turizm, tarım ve ticaret olmak üzere bir dünya kenti olan Antalya’nın vizyonuna uygun şahsiyetler mi, hangi partide olursa olsun bu vasıflara uygun isimleri bulup onlara oy vermek lazım.
Yine listelere baktığımızda yüzde 90 turizmden nemalanan bir kentte turizmci bir aday isim yok. Bence Alanya’yı Manavgat’ı bir kenara bırakıp turizmcilerin bu durumu değerlendirmesini tavsiye ederim.
Türk turizminin yığınla çözüm bekleyen sorunları var. Bu sorunları kim takip edecek, öncülüğünü kim yapacak? Neden bu kadar büyük potansiyeli olan bir sektör bir temsilci çıkaramaz?
Bu da ayrı bir tartışma konusudur.
Bana soruyorlar kim ne kadar vekil çıkarabilir diye. Bu mantık ve isimlerle partilerin meclise göndereceği sayılarda büyük bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Çoğunlukla herkes gidip yine partisine oy verecektir. Az sayıdaki tepki oyları da sonucu fazla etkilemeyecektir.
Cemiyet başkanlığı sıfatım ve mesleğime olan etik bağlılığım nedeniyle taraf görünümü verecek siyasi yazılardan uzak durmaya gayret ediyorum. Her satırımı dikkatlice okuyup, taraf olacak yorumlardan kaçınıyorum.
Umarım milletimiz değerlendirmesini doğru yapacaktır. Seçimler demokrasinin vazgeçilmezidir. Seçim günleri ise demokrasi meyvelerinin toplandığı hasat zamanıdır. Herkesin milli iradeye sandık sonuçlarına saygı gösterme gibi de bir vatandaşlık sorumluluğu vardır.
Ülke olarak zor bir dönemden geçtiğimiz gerçeğini kimse gözardı edemez. Haziran ayında seçilecek vekillerimizi belki de en az 100 yıllık sorumluluk ve vebal beklemektedir. Herkes bunun bilincinde oy kullanmalıdır. Her seçilecek aday da bu bilinçle yola çıkmalıdır.
Partilerde demokrasi teri akıtacak olan adaylara başarılar dilerim.
Seçim neticelerinin şimdiden vatana millete ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum...

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları