Kırbıyık ve Tağşiş

16.06.2020 12:34

Geçtiğimiz günlerde tarım bakanlığı tağşiş yapan firmaları her zaman olduğu gibi kamuoyuna açıkladı Bu tağşiş listesinde bir süre önce Antalya Valiliği ile örnek olacak ekolojik bir okul yaptırmak için protokol imzalayan Kırbıyık Holding’e ait bazı ürünlerde vardı.
Okul yaptıran bir hayırsever işadamı kimliğinde birinin sattığı ürünlerde tağşiş çıkması birçok gazetede yer aldı.  Tağşiş kelimesi Türk Dil Kurumunda ‘Bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma ‘ şeklinde tanımlanmış. Bu açıklamadan anlaşılıyor ki Kırbıyık ürünlerinde başka bir madde var. Yine tarım bakanlığının açıklamasına göre başka madde etil alkolmüş.

Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karhan’ın yaptığı açıklama aslında konuya başka bir perspektiften bakmamızı sağlıyor. Karhan ‘Toplumumuzda alkol yanlış biliniyor. Örneğin yanlış bilinen konulardan biri yağlarda alkol olduğuna yönelik haberler çıkması. Bir defa her yağda alkol var. Alkolün bileşenlerinden biri gliseroldür. Alkollü içecek dendiği zaman temel bileşenlerden birisi etil alkoldür. Damıtık olmayan bazı alkollü içkilerde üretimin doğasında bulunan bir miktar metil alkol bulunabilir. Körlük yapan ileri seviyede tüketildiği zaman ölüme kadar götüren metil alkoldür.

Alkollü içeceklerde bulunması gereken alkol etil alkoldür. Doğal olan her içkide etil alkol bulunur. Meyve suyunda glikoz var diye meyve suyunda tağşiş yapıldığı söylenemez. Meyvenin doğasında vardır zaten. Ben alkollü bir içecekte etil alkol bulunmasını tağşişli içecek olarak değerlendirmiyorum’ açıklamasında bulundu. Bir yanda konusunda profesör olmuş bir bilim insanının net ifadeler ile açıklaması diğerinde tarım bakanlığı bürokratlarının açıkladığı liste var.

Gazetecilik yaparken bir köşe yazarken dersime iyi çalıştığımı söyleyebilirim. Konuyu etraflıca değerlendirdikten sonra yazmaya çalışırım. Profesör Mustafa Karhan hocanın dediğine göre bu tağşiş, yoğurda bitkisel yağ kullanımında olan tağşiş ile aynı şey değil, peki neden bu olay bu kadar patladı? Doğrusu çok merak ediyorum.

Kırbıyık şirketinin yerini yurdunu bilmem ve sahibini ömrümde görmedim bir çaylarını bile içmedim. Medyadan takip ettiğim kadarı ile kendilerini tanırım.  Şirket yetkililerinin açıklamaları ve yapılan haberlere baktığım kadarı ile alkollü içecek sektöründe kartların yeniden dağıtılmasını sağlayacak kadar yeni bir içeceği piyasaya sürdükleridir.

Ülkemizde zaten alkollü içecek sektörünün yüzde yetmiş beşinin tek bir holdingin tekelinde bulunuyor. Zor bir sektörde pazar kapmak görülüyor ki belirli hasımları da beraberinde getirmiş. 2018 yılından bu yana 5 kere Tağşiş listesi açıklamasına rağmen şu ana kadar yayınlamayan "Tarım Bakanlığı bürokratları hangi talimatla bugün bu listeyi yayınladı?" sorusu gizemini koruyor.

O Tarım Bakanlığı yetkilileri asitli içecek sınıfından şu ana kadar hiçbir şekilde Tağşiş yayınlamadı. Nasıl yayınlasın ki, adamlar her gün kana kana içtiğimiz o asitli içeceklerin formülünü bile söylemiyor. Formülünü bilmediğin içeceğin elbette Tağşiş'ini de bilemezsin. Alkollü içecek kartelleri parsayı bölüşmek istemediğinden kapitalizmin en büyük silahı ile ortaya çıkıyorlar. Büyük balık küçük balığı yer. Dev sermaye grupları küçük sermayeyi yemek için anlaşılıyor ki ayak oyunlarını devreye sokuyor.

Balık hikayesi...

Bu hikâyede ki küçük balık Şahin Kırbıyık, ancak Şahin Kırbıyık her fırsatta ‘ben Toroslardan çıkmış Yörük Çocuğuyum’ diyor. Bence Şahin Kırbıyık arada sahile indiğinden mutasyona uğramış sokar balığa dönmüş. Büyük balıklar yaklaştıkça o kendini savunuyor.
İşin birde yaşanıla gelen bir süreci var bu süreci şirketin genel müdürü Aydın Demiray şöyle anlatıyor.’ Tarım bakanlığının açıklamasında aromatize şarap bazlı içeceklerde etil alkol tespit edilmiştir.2018 yılına kadar bu ürünlerin içine etil alkol konulmasına izin veriyorlardı.2018 yılından sonra yine tarım bakanlığı yetkilileri ‘şarap bazlı alkol ile ürün yapabilirsin ama etil alkol konmasını istemiyoruz’ dediler. Bir gecede alınacak bir karar değildi milyonlarca litre tanklarda ürünler var bu ürünleri biz ne yapacağız? Diye sorunca yetkililer ‘bizi ilgilendirmez’ dediler. 2018 ürünleri topladıktan sonra üretim yeri dönen bir çark gibidir. Tankları her ne kadar boşaltırsan boşalt içerisinde etil alkol kalıntısı miktarı çok küçük bile olsa çıkabilir. Bu yüzden içerisinde etil alkol tespiti yapıldı dendi bize. Bu konuyla ilgili itirazda bulunacağız dememize rağmen dikkate alınmadı. Açıklanan listeye bakıyorum 2017 yılının ürünü var. İyi de 2018 yılına kadar zaten sen etil alkole izin vermişsin. O zaman serbestti, mevzuatta sonradan yapılan bir değişikliği geçmiş yıllara uyarmayı bayağı bir zorladılar. En komik tarafı ise şudur. 2018 yılında ürünleri almışsınız üzerinden tam 5 defa tağşiş listesi yayınlanmış neden 2020 yılında açıklama gereği duydunuz. Her yıl iki katı büyüyen bir şirketle ilgili listeyi özensiz ve maksatlı bir şekilde sunmak ironik olmuş’  Aydın Demiray büyük bir holdingin genel müdürü olsaydı. Bu açıklamalar büyük ses getirirdi.
Uzun lafın kısası bir yandan her yıl ikiye katlanarak büyüyen bir firma diğer yandan bu firmayla ilgili ortaya konan iddialar. Konu insan sağlığı olunca hassas olduğu kadar kamuoyu tarafından merak ediliyor. Dilim döndüğünde bilimsel açıklamaları da ortaya koyarak vatandaşın doğru bilgiye ulaşma hakkı için bu yazıyı kaleme aldım. Takdir kamuoyunundur.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları