Kim milyarder olmak istemez !!

03.09.2022 22:34

Bir bilgi yarışmasını izliyordum, 30-35 yaşlarında bir kadın yarışmacı ile sunucu kısa bir sohbete dalmışlardı.

Kadın yıllar önce küçük çocuk iken İngiltere’ye gittiğini orada okuyup büyüdüğünü ama memleket hasretinin ağır basması üzerine ülkesine dönmeye ve ülkesinde bir iş yapmaya  karar verdiğini,  dönüşten sonra iş kurmak için resmi kurumlarla iletişime geçtiğini ve büyük bir karmaşa ile karşılaştığını, gittiği her yerde farklı kurallar öne sürüldüğünü ve hayretler içinde kaldığını, iş kurmaktan vazgeçmek zorunda kaldığını anlattıktan sonra şöyle bir cümle kurmuştu.

İngiltere’de devletin bir kuralı var herkes bu kurala uyuyor, maalesef ülkemizde herkesin kendine göre ayrı bir kuralı var onu uyguluyor.

Bu cümle gerçekten ülkemizdeki bürokrasiyi en net şekilde anlatıyor.

Önemli işler yapmak isterseniz, bazı şeyleri gözden çıkarmanız, yapacağınız iş ile zengin olmak istiyorsanız kuralları hiçe saymanız, bazı yerlere de biraz bağış yapmanız gerekiyor.

Kırk yılımı verdiğim devlet görevimden dolayı bu söze onlarca örnek verebilirim ancak zengin olmak için ne yapılması gerekiyor, devlet bunlara nasıl destek oluyor.

Tek bir örnek vereceğim.

Yaklaşık onbeş yıl önce sektör incelemeleri dolayısıyla inşaat yapan müteahhitler incelenmekteydi, bana inceleme için verilen mükelleflerden bir tanesinden bahsedeceğim.

15 yıl öncesini incelediğim bu mükellefin 15 yıl sonrasını da  yaşayarak gördüm.

O dönemde, iki yılda yaklaşık 10 dairelik bir apartmanın inşaatını bitirebilen bu müteahhit beton döküldüğünde, bizzat kendisi inşaatın tepesine çıkar ve sulama işlemini kendisi yapardı, bunu kendi gözlerim ile gördüğüm için yazdım.

Ben o meslekten ayrıldım ve üniversiteye geçtim ama o müteahhidin o yıllardan sonra nasıl büyüdüğünü de gördüm ve şu  anda iki yılda neredeyse bir mahalle kurar hale gelmiş durumda.Devletin elemanı gibi koruma altında olmalarına rağmen, bu hakkı mükellefi korumak görevi gibi kullanan bir sivil toplum örgütü üyelerinin önemli bir kısmı bu mükelleflerin defterlerini tasdik ettiğinde olağanüstü durumlar dışında incelemeden de muaf tutuluyorlar bu şekilde rahatça vergi kaçırarak orantısız bir şekilde büyüyorlar.

Bu kişinin bugünkü serveti bir milyar liranın altında değil. Sıfırdan bu derece zengin olmak çalmadan mümkünmü, bana göre değil.

Bunun gibi yüzlerce binlerce mükellef var ve onların mahalle kurmasına bir şey diyeceğimiz yok ancak verdiği vergiye baksanız devede kulak misali. Üstelik her yıl KDV iadesi de alıyor ve neredeyse  devletten alacaklı durumda.

Peki sebebi nedir;

Birincisi ülkede kuralsızlığın hakim olması. Yani herkesin kendi kuralını uygulaması.

İkincisi bahsettiğim sivil toplum kuruluşunun, mali yasalar çıkarılırken etkili durumda olması.

Üçüncüsü bu tür zenginlerin bir okul yaptırması yada cami yaptırmasının il yöneticileri ile samimiyet kurmasını sağlaması.

Dördüncüsü inceleme elemanlarının verimli denetim yapmasına engel olunması yani gereksiz incelemelerle uğraştırılması.

En önemlisi;Neredeyse her iki yılda bir çıkan aflarla büyük hırsızların incelemeden kurtarılması, devletten çaldıkları paraların legal hale getirilmesi.

Devletin oluşturduğu bu sivil toplum müessesesinin üyelerinin tamamen devletin aleyhine bir sistem üzerinde çalıştırılması.

….

Peki bir insan 15 yıl içinde sıfırdan milyarder olabilir mi?

Evet devletten çalarak olabilir onu bizzat gördüm. Sanırım herkes biliyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları