Kendin olmak sorunsalı

17.03.2022 09:23

‘’Tanıştığımızda her şey çok güzel gelmişti. Sanki yıllardır aradığım bir ilişki gibi duruyordu. Hiç yılışık değildi, durmuş oturmuş bir kimliği vardı. Güzel konuşuyor, çok güzel dinliyordu. O an beni sevmesini çok istedim. Sanki beni severse ben de güzel ve anlamlı bir ilişkiye layık olduğumu ve böyle bir insan tarafından sevilebileceğimi ispatlayacaktım. İşte o andan itibaren kurguladığım senaryoda başkahramanlardan biriydim. Kendim olmak değil oynadığım roldeki kişiydim adeta. ‘’ diye başladı konuşmaya. Bir taraftan dinliyor bir taraftan da sevilme ihtiyacı içindeki kadınları düşünüyordum.

Her şey beni sevmesi için, cümlesi her zaman çok üzücü gelmiştir bana. Küçüklüğümüzden itibaren pek çoğumuz maalesef ki koşullu sevmeyi öğrenir. Birçok -se/ -sa ekli cümleler işgal eder hayatımızı. Olduğu gibi sevilmenin, olduğu gibi kabul edilmenin dayanılmaz hafifliğini yaşayamayız.

Sevgi koşulsuzdur evet. Siz fark etmezsiniz bazen. Apansız gelir oturur yüreğinize. Çoğu zaman da seçemeyiz kimi seveceğimize. O yüzden koşulsuzdur ya. İçseldir aynı zamanda. Ne yaparsanız yapın kimsenin sizi aşkla sevmesini sağlayamazsınız. Olsa olsa alışmasını sağlarsınız iyi özelliklerinize. Bu da yeter derseniz, tercihtir.

Ancak ruhunuzun üşümesine izin vermiş olursunuz. Ve bu nokta kendiniz olamama noktasıdır. Sizi olduğu gibi kabul etmekte zorlanan birinin yanında hep tartılıyormuş hissiyatını yaşarsınız. Hep doğruyu hep sizden beklenenin ne olduğunu düşünerek geçer zamanınız. Yavaş yavaş da kendiniz olma algısını kaybetmeye başlarsınız.

Böyle filmler seyretmişsinizdir. Zorba diyebileceğimiz kişilerle ilişki yaşayan insanların anlatıldığı filmler. Bu filmlerdeki zorba somuttur ve karşıdaki kişinin bu zorbadan kurtulmak için cesaretini toplayıp adım atması gerekir. Ancak sizi kendiniz olmamaya zorlayan şey karşı taraf değil kendinizdir.

Kendi kararınızla sevilme ihtiyacınızın birleşimi, sizi çoğu zaman eylemsiz bırakır. Savunma mekanizmalar çok fazla devreye girer. Onunla olma ısrarınız, onun bencil yapısına pek çok mantıklı sebepler üretmenizi sağlar. Sonuçta daha çok sevilmezsiniz, verdikçe alışılan taraf olursunuz. İlişkide ilerlediğinizi zannedersiniz ancak bir fark edersiniz ki aynı yerde sayıyorsunuz.

Gerçek bir sevginin türlü türlü oyunlara ihtiyacı yoktur. Tabi ki taktiksel birtakım durumları vardır. Bazen sırf karşı taraf istiyor diye bir eylemde bulunursunuz ancak bilirsiniz ki aynı şeyi o da sizin için yapacaktır.

Her zaman ortak bir paydada buluşulmaz, bazen o bazen siz ön planda olursunuz. Bazen kavgayı yatıştırmak için birinin alttan alması gerekir ama bilirsiniz ki o da alttan alacaktır bazı zamanlarda.

Günümüzde birçok argümanla yürümektedir ilişkiler. İlişkiye yüklediğiniz anlam önemlidir. Bu anlam sizin ilişki kalitenizi belirler. Nitelikli bir ilişki, kişilerin niteliklerini kaybetmeden yürütebildikleri ilişkidir.

Hayatın içinde kendi yolunu bulmuş, hayat felsefesine sahip insanlar birbirlerini buldularsa kendi özlerini yitirmeden birlikte yeni bir öz oluşturacaklardır. Sevilmeye değer olmak ancak sevme eylemine değer katmakla mümkündür. Kendimiz olmak, bu hayatta kendimize vereceğimiz en büyük armağandır ve tabi karşımızdakine de. Kaliteli bir beraberliğin sihri budur.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları