Karantina günlerinde Ramazan

29.04.2020 13:36

Karantina günlerini evimizde geçirmeye özen gösterirken değişen yaşam ve beslenme alışkanlıklarımız, Ramazan ayının başlamasıyla beraber yeniden değişecektir. 

Yapılan en büyük hata uzun süre aç kalınması nedeniyle sahurda ve özellikle iftarda fazla kalorili besinler tüketilmesi veya yemeye aşırı yüklenilmesidir. Bunun sonucunda hem sağlığınız etkilenir hem de evde ki daha az fiziksel hareketle birleşince kilo problemlerini arttıracaktır. 

Uzun süre aç kalıp iftarda yemeğe fazla yendiğinde reflü, hazımsızlık, şişkinlik ve kabız gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Ayrıca vücudumuz daha fazla depolama isteği duyacağı için kilomuza da olumsuz etkisi olacaktır.

Ramazan süresince hem oruç tutmak, hem de bağışıklık sistemini koruyup COVID-19’a açık hedef olmamak için sağlıklı beslenme önerileri;

  • Uzun süre aç kalan mideyi yormamak için yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir.
  • Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi proteinden zengin gıdalar ile hafif kahvaltı veya çorba, sebze yemeği  gibi hafif yiyecekler tercih edilmelidir. 
  • Sahurda aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan uzak durulması gerekir.
  • İftarda 1-2 zeytin veya hurma ile oruç açtıktan sonra küçük bir kahvaltı veya çorba gibi hafif yiyeceklerle devam edip;  15-20 dakika ve yarım saat ara verilir. Sonra ana yemeğinizle devam edebilirsiniz. 
  • Yemekler yavaş yavaş ve az porsiyonlarda tüketilmelidir.
  • Beyaz ekmek, pirinç gibi kan şekerini hızlı yükselten yüksek gıdalar yerine tam buğday ekmeği,  bulgur, kepekli makarna veya kuru baklagiller ile bol  posalı gıdalar tercih edilmelidir.
  • Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özelikle  ızgara, haşlama ,buğulama  veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli .Kızartılmış veya kavrularak hazırlanmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  •  Beslenme değişikliği ve hareketsizliğe bağlı oluşacak kabızlığı önlemek için posadan zengin tam tahıllar(tam buğday, bulgur vb),  kuru baklagiller,  sebze ve meyveler tercih edilmelidir.
  • Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalınacağı için iftar ve sahur arasında düzenli olarak bol su içmeye özen gösterilmelidir. Asitli içecekler yerine su, ayran taze sıkılmış meyve suyu veya şekersiz komposto tercih edilmelidir.
  •  Ramazanda iftar yemeğinden hemen sonrasında televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine,  biraz hareket etmek kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirim için yaralı olur.
  • Haftada 3 kez düzenli hafif egzersize devam edilmelidir.

Her zaman ki gibi ana hedefimiz " yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak “ olmalıdır. 

Diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, kronik böbrek hastalığı ve mide bağırsak rahatsızlığı olanlar ya da düzenli ilaç kullanan kişiler oruç tutup tutamayacaklarını mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları