Karantina günleri sonrası uyku bozukluğu

01.06.2020 12:42

Bir kısmımız haftalardır işe gitmeden evden çalışıyor, bir kısmımız ise dönüşümlü gittiği mesailer yüzünden normal yaşamlarımızda ki uyku düzenlerimiz değişti. Artık yavaş yavaş normal yaşamımıza dönüyoruz. Peki, normal yaşantıya dönerken yaşanılabilecek uyku bozukluklarıyla nasıl baş edeceğiz?

Uyku, yaşamımız için olmazsa olmazımızdır. Bütün metabolizmamızın dinlendiği, tazelendiği önemli bir onarım ve toparlanma sürecidir. Değişen yaşam şekillerimiz sonucunda her gelen yeni nesil daha az uykuyu tercih etmektedir. Ancak sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir uyku vazgeçilmezdir.

Sıklıkla her gece sekiz saat uyku uyumamız gerektiğini duyarız. Ama gerçekte Normal uyku süresi yaşla ve kişiden kişiye göre değişmektedir. Ergenlik öncesinde çocukların gecede en az 11 saat, yeni doğmuş bebeklerin ise 16-18 saat arası uyuması gerekiyor. Ergenlik çağındaki çocuklar ise gecede 9- 10 saat uyumasının faydalı olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir. Yaş ilerledikçe insanlar daha erken yatıp erken yatmayı tercih etmektedir.

Evimizde geçirdiğimiz günler sonrasında, uyku düzenlerimiz daha geç yatıp, geç kalma düzenine doğru değişti. Normal yaşantıya dönerken sabahları zor uyanma, halsiz ve uykusuz kalkma gibi sorunlar ve akabinde yorgun ve keyifsiz geçebilecek günleri kolay atlatıp normal uyku düzenimize dönmek için dikkat etmemiz gerekenler;

Asla eve gelince şekerleme yapmayın..!

Bu normal uyku düzenine dönüşte en önemli adımınız. İşten yorgun geldiğiniz de ya da yemek sonrası basan yorgunlukla şekerleme uykusuna yatmayın. Bu gece uykunuzun daha da bölünmesine ve sabah uyanmalarını daha zorlaşmasına sebep olacaktır. Olabildiğince normal yaşantınızda ki uyku saatinizi beklemeye çalışın.

Yiyecek ve içeceklerimize dikkat…!

Akşam evde otururken kafeinli içeceklerden ve yatma saatinize yakın ağır atıştırmalıklardan uzak durun. Bu tarz yiyecek ve içecekler Uykunuzu tekrar kaçırıp, enerji sağlamasıyla yine uykusuz bir gece geçirmenize sebep olacaktır.

Sabah uyanma saatinize odaklanın

Gece yatmaya hazırlanırken sabah uyanacağınız saate odaklanın ve asla sabah zor uyanacağınızı düşünmeyin. Sabah zorlanacağınızı düşünerek uyumanız sabah düşlediğiniz senaryo ile uyanmanıza sebep olacaktır. Bu yüzden yatağa girerken güzel bir uyku geçirip sabah dinç uyanacağınızı düşünerek uykuya dalın.

Yatakta telefon kullanmayın

Son yıllarda verimli bir uykunun baş düşmanı uyumadan önce yatakta oynadığımız telefonlar. Gözümüze direk gelen telefon ışığı melatonin üretilmesine sebep olarak uykumuzun dağılmasına sebep olabilmektedir. İkinci olarak, yatmadan önce çok fazla zihinsel içerikle uğraşmak (örneğin sosyal medyadaki bilgi akışı) duygusal ve hormonal süreçleri tetikleyerek beyni fazla uyarmakta böylece uykunun başlamasını güçleştirmektedir.

Sabah güne merhaba deyin

Sabah uyanıp yatağınızdan çıktığınızda kahvaltı etmeden yada hazırlanmaya başlamadan önce balkona çıkın yada pencereden 3-4 dakika güneşe bakın ve günün başlamasını karşılayın. Bu hormon salımınızı arttırıp güne daha sağlıklı ve enerjik başlamanızı sağlayacaktır.

Unutmayın uykunun süresi kadar verimi ve kalitesi de önemlidir. Bu yüzden yatağa girdinizde uykuyla aranıza girecek tüm etkenlerden sıyrılmaya çalışın. Sağlıklı günler dilerim…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları