Kanun ne yapsın?

31.05.2021 11:01

Pandemi süreci insanların canını yakarken ve bu sürecin bir an önce gündemden çıkması için her türlü gayret gerekirken, şimdi de anayasa gündemi girdi devreye.

Mevcut Anayasanın değişmez maddeleri dışında kısmen veya tamamen dokunulmayan yeri de kalmadı ama daha iyi bir anayasa yapmak her zaman gerekse de şimdi zamanı mı?

Ülke için iyi bir şey yapılmak istendi de anayasa engel mi oluyor.?

Baştan aşağı tekrar okudum, inanın ki halk için, halk lehine yapılacak hiçbir şeye engel yok.

Yok da, birbiri ile bağlantılı üç madde var ki bu maddeler de halkı doğrudan ilgilendiren maddeler değil. Çok az sayıda insanı ilgilendiriyor, birde menfaat şebekelerini.

Bu maddeler ile ilgili elbette fikrim var ama yazmak istemiyorum.

Ben kanunların bir kabahati yok, kabahat uygulamada ona örnek vereceğim.

Devlet hizmetinde bulunduğum 40 yılın tamamında kanunlar ile iç içe görev yaptım. Dolayısıyla, kanunların hem eski hem yeni şeklini, televizyon programlarında 24 saat gezinen her şeyden anlayan !! her derde deva !!

Bukalemun” gibi tünedikleri yerin rengine göre yorumlar yapan bir çok kişiden iyi biliyorum.

Kırk elli yıl önce çıkarılmış imar affı düzenlemesinden sonra yeni düzenlemeler yapılmasaydı ülkemiz en gelişmiş ülkelerdeki, örneğin Japonya’daki yapı kalitesinde yapılara sahip bir ülke olurdu.

Eski kanunlarımızda, kişiye göre düzenlemeler yoktu.

Belli sivil toplum örgütlerinin lehine düzenlemeler yoktu.

Güçlüler, suçlular lehine düzenlemeler yoktu.

Kanunların kabahati olmadığına yüzlerce canlı yaşanmış örnek verebilirim ama şu anda tek bir örnek ile yetineceğim.

Kabahatler Kanununda; [Kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz, duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. … kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.]

Hükümleri yer almaktadır.

Kanunda ayrıca kıyının, sahilin kıyı kenar çizgisinin vs. ne olduğu açıkça tanımlanmış olup sahile 100 metre mesafede değil yapı yapmak çivi bile çakılamaz.

Gayet net bir şekilde, sahillerin doğal haliyle hiçbir yapıya izin verilmeyecek şekilde, 100 metre mesafedeki alan, halkın serbestçe kullanımına bırakılmış ama sahillere bir bakalım, doğal halinde olan bir yer kalmış mıdır?

Kanun çok net ama kanun ne yapsın?

Kanun yapıldıktan sonra devreye giren uyanıklar her yönü ile net olan kanun maddesini açıklıyoruz diyerek !! yönetmelik yapmış ve yönetmeliğe kanunda olmayan bir cümle eklemişler.

Kanundaki cümle yönetmeliğe [Sahil şeridinde kıyıya geçişi engelleyecek şekilde] cümlesi eklenerek aktarılmış, tilkinin bile aklına gelmeyecek bu kurnazlık ile hem de kanuna aykırı bu yönetmelik ile kanun baypas edilmiş ülkenin halka ait olan tüm sahilleri denize sıfır yapılarla doldurulmuş.
Yok efendim anayasayı değiştirmek gerekiyormuş.

Kanunları değiştirmek gerekiyormuş.

Anayasa ne yapsın?

Kanun ne yapsın?

Uygulamadıktan sonra!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları