Her şey çok güzel ama o ağaçlara yazık olmuş

28.01.2021 11:55

Sevgili okurlar Antalya’nın Aksu ilçesi Macun Mahallesi’ndeki 1990’lı yıllarda inşa edilen eski belediye hizmet binası yıkılmış. Bu bina uzun süredir ilçe kaymakamlığı tarafından kullanılıyordu. Altında dükkanlar ve düğün salonu vardı. Bu binanın olduğu yere millet bahçesi yapılacakmış. Altında ise yüzlerce araçlık bir otopark inşa edilecekmiş.
Yıkılan bu belediyenin bahçesinde çok sayıda portakal ağacı vardı. Ancak yıkılan binayla birlikte bahçedeki o portakal ağaçları da kesilmiş.

Yazıdaki söz konusu binanın fotoğrafı

Olaydan Aksu Öğretmen Okulu'nun eski öğrencilerinden emekli bir öğretmenin telefon açmasıyla haberdar oldum.
Arayan emekli öğretmen dedi ki; “Aksu Öğretmen Okulu’nun olduğu bölgede geçmişte Köy Enstitüsü vardı. Köy Enstitüleri kapanınca burası Öğretmen Okuluna dönüştürülmüştü. Okulun Tarım dersinde bizlere fidan diktirilirdi. Alanya yoluna kadar uzanan bahçeyi biz öğrenciler tarım dersinde ağaçlandırmıştık. Çam fidanları okaliptüs fidanları diktik. Okulun bahçesine de portakal fidanları diktik. Belediye binası da o dönemde okulun bahçesiydi. O bahçedeki ağaçları da biz dikmiştik. 1990’lı yıllarda Belediye binası inşa edildiğinde bahçedeki ağaçlara dokunulmamıştı. Sonra Aksu ilçeye dönüştürülünce Çalkaya tarafında yeni bir belediye hizmet binası yapıldı. Bu binaya da Kaymakamlık taşınmıştı. Fakat bu binanın kuzeyindeki okulun bahçesine yeni bir kaymakamlık binası yapılmasına karar verildi. TOKi tarafından yaptırılan yeni kaymakamlık binası tamamlanma aşamasına gelince öndeki eski belediye binasının yıkımına başlandı. Yakında kaymakamlıkla birlikte diğer kamu kurumları bu binaya taşınacakmış. Eski belediye binasının olduğu yere Kent Meydanı yapılacağı açıklanmıştı. Ama şimdi millet bahçesi yapılacağı söyleniyor. Eski belediye hizmet binası da bu kapsamda yıkılmış. Ama binanın yıkımı ile birlikte bahçedeki ağaçlar da kesilmiş.”

İnşaat alanından bir görüntü

İnanamadım ağaçların kesildiğine. Aracıma atlayıp gittim. Gittiğimde yıkılan belediyenin bahçesinde bir tane bile portakal ağacının kalmadığını gördüm. İş makineleri ben gittiğimde yıkılan eski binanın molozlarını parçalamaya ve taşımaya devam ediyorlardı. Kesilen ağaçlardan geriye ise köklerinden ve birkaç daldan başka bir şey kalmamıştı.
İçimden “O ağaçlar köklenip bir başka yere dikilemez miydi. Ya da kesilmeden oldukları yerde kalamaz mıydı. Ya da Öğretmen Okulunun mezunlarına bir anı olarak verilemez miydi” diye düşünmeden edemedim.

Portakal ağaçlarının kesildiği ve alanda inşaat yapıldığı görülüyor

Başımı kaldırıp baktığımda hemen arkadaki Öğretmen Okulunun bahçesinde ise TOKİ tarafından inşa edilen yeni kaymakamlık binası vardı. Öğrendiğim kadarıyla yeni kaymakamlık binası önümüzdeki nisan ayının sonunda hizmete girecekmiş. Bina tamamlanma aşamasına gelmiş. Çevresinde de planlanan tarihe kadar alt yapıyı yetiştirebilmek için hummalı bir çalışma vardı.

Öte yandan eski belediye binası yıkılınca; buradaki kamu binaları yapımı devam eden ilçe kaymakamlık binası tamamlanıncaya kadar ilçedeki değişik kurumlara dağılmışlar. Öğrendiğim kadarıyla ilçe kaymakamlığı ile nüfus müdürlüğü Çalkaya tarafındaki mevcut Aksu belediyesine taşınmış. Mal Müdürlüğü Tarım İlçe Müdürlüğü’nün binasına gitmiş. Gençlik ve Spor Müdürlüğü Müftülük binasına taşınmış, Halk Eğitim Merkezi ise Fen Lisesi’ndeki bir binaya gitmiş. Yeni Kaymakamlık binası tamamlanınca kurumlar buraya taşınacakmış. Aksu’ya yakışan bir bina olmuş.

Her şey çok güzel de, keşke o öğretmen okulu öğrencilerinin diktiği Antalya’nın da sembolü olan o portakal ağaçlarına hiç dokunmasaydınız.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları