Güneş çarpması

27.08.2019 11:33

Sıcak bir ortamda, insan vücudu, kan akışını deriye doğru artırarak terleme olayını gerçekleştirir. Sıcak havayı soluk verme yoluyla dışarı atarak kendisini fazla ısıdan kurtarır.

Dolayısıyla vücudun normal sıcaklığı dengede tutulur.

Uzun süre sıcaklığa veya güneşe maruz kalındığında bu mekanizmalar tam olarak görevini yapamaz duruma gelir ve ısı nedenli belirtiler ortaya çıkar. Daha ileri durumlarda organ yetmezliğine yol açar.

Tedavi olunmadığı durumlarda ciddi, hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Sıcak çarpmasının ilk aşaması, aşırı miktarda sıvı ve terdeki tuz kaybıyla oluşan halsizlik durumuna sıcak bitkinliği denir.

Vücut normal sıcaklığını dengede tutamaz duruma geldiğinde de sıcak çarpmasının tüm belirtleri kendini gösterir. Örneğin, kollarda, bacaklarda ve bazen de karında ani ve ağrılı kas spazmları görülür. 

Sıcak çarpması acil bir durumdur.

Güneş çarpması olarak da bilinmesine rağmen, sıcak çarpması için mutlaka güneşe maruz kalınması gerektirmez.

Güneş çarpması genelde 40 derecenin üstündeki havalarda ortaya çıkar.

Çocuklar ve yaşlılar özellikle risk altında olmasına rağmen, genç erişkinlerde de görülebilir.

Uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalmaktan, vücudun aşırı miktarda ısı üretmesinden ya da genellikle bu iki durumun birleşiminden doğan nedenlerle ortaya çıkar.

Sıcak çarpması (ya da güneş çarpması) durumu şüphelenildiği an acilen gerekli önlemler alınmalı ve ciddi durumlarda ambulans çağrılmalıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları