Geleceğe enerjin kalsın Antalya!

27.02.2020 00:21

Geleceğe enerjin kalsın Antalya!
Mustafa Kemal Atatürk 8 Mart 1930 tarihinde Antalya’da denize girip aynı anda Beydağlarını izlerken o sihirli cümleyi söyledi: “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir”. Yıllar yılı nesilden nesle ırktan ırka yayılacak o sihirli cümleye sahip çıkmak galiba hepimizin boynunun borcu.

Cümleyi ve Ata’yı anarak sahip çıkmanın yeterli olmayacağını tahmin ediyorsunuzdur tabi. Bu güzelim şehrin yeşilinden mavisine, denizinden dağlarına ovalarına, bozkırlarına, kumsallarına kadar tüm doğallığını da korumaya çalışmak gerek. Doğaya zulüm etmeden ekmek teknesini döndürmek, kentin dokusunu bozacak yanlış kararlara karşı vatanseverlik damarımıza her koşulda basmamız gerek.

Gelecek nesillere yeşil ve yaşanır bir dünya bırakma gayesi hepimizin gönül borcu olsa gerek… Ah bu gereklilikler şiirinde gerçekler de benimle yüzleşmeniz gerek diye haykırıyor bir yandan. Artan nüfus oranı, kırsaldan ve farklı ülkelerden yaşanan göç dalgası hem kentin hem de insanının aklını biraz karıştırdı gerçekleri yüzüne soğuk bir su misali çaldı. 
Çoğalan ve yenisinin getirilmediği her şey ile ayrı ayrı mücadele etmek ve doğayı koruyarak var olan enerjiyi eşit oranda bölüştürmekgünümüzde başlı başına bir satranç. Tarımda ve turizmde dünya markası olan Antalya, bu atar damarların yaşayabileceği ani bir tıkanıklığa karşı imdat butonunu bastı, enerjinin zili çaldı. Hepimizi gökyüzüne bakmaya çağırdı. Gün geçtikçe azalan enerji kaynakları, artan enerji tüketimi derken yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yakın bir flörte başladık sonunda. Önce gözümüzü kamaştırsa daçekingen gözlerle bir adım geriden baksak da ilişkinin sürdürülebilir olması an meselesi. Yenilenebilir enerji kaynakları dünden hazır çünkü bu nikahıkıymaya! Yeter ki aklımızı başımıza getirmesine izin verelim.

Bu izin için kapınıza kadar bir fırsat gelmiş olabilir diyebilirim. Hiç şüphesiz ki en güzel yer olan Antalya’mızın en güzel enerji kaynağı olan güneşe yüzünü döneceği bir proje bugün kapılarını enerji isteyen herkese açıyor. Antalya Fuarcılık AŞ, ENEREX ismini verdiği enerji verimliliği ve dönüşümü fuarı adıyla Antalya’ya yakışan bir çalışmaya imza atıyor.Bu çalışmanın temelleri yaklaşık bir yıl önce, enerjide bağımsızlığı ve sürdürülebilirliği savunan birkaç ülkesini severin ortak emeği ile atıldı. O ülkesini seven birkaç kişiden biri olmanın mutluluğu içindeyim.

Antalya hak ettiği enerjiye kavuşsun diye gönüllü olundu, fikirler, bilgiler birleştirildi. Doğanın armağanı olan enerjiyi yine doğa için koruyarak yaşantımıza devam edebilmek aslında ne kadar basit diyerek yola çıkıldı. Tarım sektöründe mutfağımıza gıdaları hazırlayan çiftçilerin, turizm sektöründe ülkemizi dünyaya tanıtan yatırımcıların, üretim sektöründeki işçilerinenerji tüketimlerinin azalması ülke ekonomimiz için tarifsiz bir armağan.Enerji tüketimini azaltmak isteyen, kendi enerjisini üretmek isteyen her bireyin enerji üzerine yapılan etkinliklere, fuarlara, kongrelere katılması onlara ışık olacaktır.

En ucuz enerjinin, tasarruf edilen enerji olduğunu fark etmek çok da güç değil.Kendi adıma şunu söylemeliyim ki enerji üzerine haberler hazırlayıp, bu alanda uzmanlaşma yolculuğuna çıktığımdan beri yurt içi ve yurtdışında birkaç enerji fuarını takip etme fırsatı buldum. Her yeni fuarda enerji üretiminin ve tasarrufunun değerini daha fazla anladım.Bu anlamda düzenlenen her etkinliğe zamanım ve ömrüm yettikçe katılmayı kendime görev bildim. Enerji için çıkan savaşlar yerine bir çocuk parkının güneş enerjisiyle çalışan oyuncaklarla donatılmasını hayal ediyorum.

Hayaller Paris’te kalmayabilir çünkü en güzel yerde yaşıyoruz. Antalya’nın en güzel yer olarak sonsuzlaşması, geleceğe enerjisinin kalması enerji verimliliği ve dönüşümünden geçiyor. Geleceğe ışık bırakmak için gerekmediğinde kapatmak gerektiğini okuyabilecek nesiller yaratmak elinizde.

Yeter ki enerjiyi yerinde ve doğru kullanacağınız bir rotaya sahip olun. Kendi rotanızı ve enerjinizi bulmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının kapısını çalın. Çalın olur mu? Çünkü faturasını sizin ödemediğiniz bir ışığı kapatacak ruha sahipseniz siz gerçek bir yurtseversiniz. 
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları