G20 Antalya Liderler Zirvesi

18.11.2015 08:59

Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarından oluşan G20, İngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltmasıdır.
G20, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu´ndan oluşmaktadır.
Bu ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Kore, Güney Afrika, Almanya,Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye’dir.

Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüella gibi ülkeler, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20´de bulunmamaktadır. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20´de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil edilmektedir.

G20 ilk başta çeşitli bakanlıklar düzeyinde toplantı düzenlemiştir. Kasım 2008 tarihinden itibaren yılın belirli zamanlarında Devlet Başkanlığı düzeyinde toplanmaya başlamıştır.
G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85´ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80´ini gerçekleştirmektedir. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk gelmektedir.
G20’nin daha önceki toplantılarında; makroekonomi yönetimi, uluslararası ticaret ve gelişmekte olan ülkelerle işbirliği, enerji ve terör, istihdam, çevre, suç ve uyuşturucu, insan hakları, bölgesel güvenlik ve silahsızlanma gibi konular ele alınmıştır.

G20 liderlerinin onuncu toplantısı 15-16 Kasım 2015’te , Antalya´nın Belek bölgesinde Paris’ deki korkunç terörist saldırıların gölgesinde toplandı.
Teröre karşı kuvvetli bir duruş sergilenmesi önemliydi. Zirveye IŞİD terörü damga vurdu. İlk kez ekonomi terörün gölgesinde kaldı. G20 tarihinde ilk defa siyasi bir bildiri açıklandı.“Terörizmle mücadele hepimizin önceliğidir. Terör; herhangi bir din, milliyet, uygarlık veya etnik grupla ilişkilendirilemez.” Denildi.
Toplantının diğer bir önemli konusu “Mülteci Krizi” oldu. Suriye’deki savaş ve mültecilerin akıbeti liderlerin gündemindeydi. Mülteci meselesine yönelik olarak uzun vadeli çözüm için ülkelerin işbirliği içerisinde çalışması önerildi.

Terör, mülteci krizinin yanında bir diğer önemli konu da ekonominin dengeli gelişmesi, kalkınmanın teşvik edilmesi, istihdamın sağlanması, eşitsizliklerin giderilmesi ve sosyal politikalara vurgu yapılması oldu.

G20 Zirvesi gibi büyük organizasyonlarda hemen hayata geçecek kesin ve keskin kararların çıkması çok zordur. Beklenen, gelişmiş ülkelerin “Antalya Mutabakatı” konusunda dürüst ve samimi olmalarıdır.
Obama’nın Türkiye’nin güvenli bölge talebini reddetmesi ve Putin’in ‘IŞİD’e destek veren G20 üyesi ülkeler var’ açıklaması ne anlama gelmektedir?

Bölgedeki güçler, Türkiye’ye istediği rolü vermek istememekte, üstü kapalı IŞİD destekçisi gibi Türkiye suçlanmaktadır. Terör konusunda Türkiye’yi suçlayanlar önce kendi uygulamalarına ve ilişkilerine iyi bakmalı, kendilerini de sorgulamalıdır.

Türkiye’nin içerisinde olmadığı bir çözüm başarılı olamaz. Bölgenin barış, istikrar ve huzuru için Türkiye’nin katkısına ihtiyaç vardır. Bu da dünyayla uyumlu hareket edilerek yapılabilir. Dikkat edilmesi gereken husus, eylemlerle söylemlerin tutarlı olmasıdır.

Ayrıca Türkiye, G20 Zirvesi’nde IŞİD terörü sebebiyle ekonomik anlamda istediğini bulacak mıdır? Bunu zaman gösterecektir.
Antalya’da dünya liderlerinin yaptığı açıklamalar ve müzakereler neticesinde varılan mutabakatlar göstermiştir ki, Türkiye bu işten yüzünün akı ile çıkmıştır.
Ülkelerin büyümesinde ve kalkınmasında, uzak görüşlülük ve cesaretin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır.
G20 Antalya Zirvesi, gerek organizasyon gerekse güvenlik açısından başarılı geçmiş, en ufak bir zafiyete fırsat verilmemiştir.

Dünya’nın en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yer alan, iklimiyle, doğası, denizi, güneşi ve tarihi değerleri ile özel bir şehir konumunda bulunan Antalya, tarihinin en önemli anlarından birine tanıklık etmiştir. Bu organizasyon ile hem Türkiye’nin hem de bir turizm kenti olan Antalya’nın tüm dünyaya tanıtımı sağlanmıştır.

İki gün boyunca tüm dünyanın gözü kulağı bu toplantıya çevrilmiştir. Bu toplantı öncesinde yapılan yatırımlar da dikkate alınırsa, Antalya’nın çok ciddi kazanımları söz konusudur.
G20 Antalya Zirvesi ve EXPO gibi organizasyonlardan elde ettiğimiz kazanımları korumak ve bunu sürdürülebilir hale getirmek zorundayız.

Bu konuda herkese görev düşüyor. Özellikle de seçilmiş ve atanmışlara…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları