Eyvah, yarın sınav var

05.06.2021 13:23

Değerli Okurlarım,

Yoğun bir sürecin ardından haziran ayı geldi çattı. Malum sınav ayıdır haziran. Milyonlarca gencin yaşamlarına şekil veren, emeklerinin hesabını soran, tatili müjdeleyen, denizin serinliğinin bizi çağırdığı güzel bir ay.

Yarın bir buçuk milyondan fazla sekizinci sınıf öğrencisi LGS’de ter dökecek. Kendileri için en iyi liseyi seçmek üzere mücadele edecek. Ben de Türkçe öğretmeni olarak bu süreçte öğrencilerimle birlikte bu maraton için epey çalıştım. Onlara gerek online gerek yüz yüze derslerle destek olmaya gayret ettim. Bu yazımı da onlara atfedeyim dedim ve sınav öncesi yapılacaklar için bilim adamları ne diyor, sizlerle paylaşayım istedim.

Sevgili gençler, LGS’ye bir gün, YKS’ye de yirmi gün kaldı. Hepinizin “yine mi sınav? Adaletsiz bir dünyada yaşıyoruz, hayatımızı iki saate bağlıyorlar….” gibi sözler sarf ettiğini duyuyor, biliyorum.

Oysa insanoğlu olarak bizim hayatımız sınav değil midir? Ailemizle kurduğumuz ilişkilerden tutun da etrafımızdaki insanlarla kurduğumuz ilişkilere kadar her zaman bir sınav içindeyiz. Etrafınızda kurduğunuz ve adına dostluk, arkadaşlık, sizin deyiminizle “kankalık” dediğiniz ilişkilerinizde hiç yanılmıyor musunuz? Hiç beklemediğiniz, dostluğundan arkadaşlığından şüphe etmediğiniz arkadaşlarınızın aslında sizin hiç arkadaşınız, dostunuz olmadığına tanık olmadınız mı? Merak etmeyin, böyle şeyler yaşadığınız günler çok yakında gelecek.
En basitini düşünün: Sabah kahvaltısı yapıyorsunuz. Bu kahvaltıyı yiyiş hızınız bile mideniz için bir sınavdır. Sağlıklıysanız bu sınavı kazanırsınız.

Anne babalarınızın bir yıl boyunca sizlere söylediği öğütlere o kadar alıştınız ki, artık ninni gibi geliyor. Hiçbiri umurunuzda değil biliyorum. İstiyorsunuz ki şu sınav bir an önce olsun bitsin.

Ben de bir yıl boyunca fedakarlık ederek çalışan, elinden gelenin en iyisini yaptığına inandığım siz gençlere sınav öncesi altın tavsiyeler vereyim istiyorum.

Emin olun ki bu sınavı duygusal olarak çok rahat, sakin ve güvende hisseden, kendinden emin gençler kazanacak. İsterseniz müfredata dair her konuyu çok iyi bilin. Eğer duygularınızı yönetemiyorsanız, aşırı heyecanlı, stresli, kaygılı iseniz bu sizin başarısız olmanıza yol açıyor.

Peki duygularımızı nasıl yönetelim?

İnsan hafızasında kısa süreli ve uzun süreli bellek olmak üzere iki çeşit bellek var. Bilim adamlarının araştırmalarına göre kısa süreli bellek 7 bitlik küçük bir hafıza birimine denk geliyor. Öğrenciler soruları okuyup anlama sürecini kısa süreli bellekte hallediyor. Daha sonra konuyla ilgili bilgilerini uzun süreli bellekten hatırlayarak çağırıp sınav kâğıdına aktarıyor.

İşte eğer biz bu kısa süreli anlık belleğimizi kaygı, endişe ve strese ayırırsak o an “beynimiz durur” sınav çıkışında da tüm cevapları hatırlayıveririz. Bu yüzden kaygılardan arınmak için; öncelikle sınavdan bir gün önce sosyal medyada ve arkadaş çevrenizde sınavla ilgili olumsuz konuşmaları bırakın.

Ailelerinizin sınavla ilgili konuşma ve öğütlerine “İnşallah” diyerek kısa cevaplar verin ve sizi endişelendirmesine izin vermeyin.

Mutlaka derin bir uyku uyuyun. Akşamdan telefonunuzla birlikte yatağa gidip saatlerce boş muhabbetler yapmayın.

Sabah kahvaltısını dikkatli yapın. Alışık olmadığınız, midenize dokunacak, her zaman yemediğiniz gıdalardan kaçının. Aşırı yemeyin.

Sınavlarınıza kendi okullarınızda girecek bile olsanız sınav yerine çok erken veya çok geç gitmeyin. Zamanında giderek stresinizi sıfırlarsınız.

Sınav oturumları arasında arkadaşlarınızla çıktığınız sınavdaki sorulardan bahsetmeyin. Derin nefesler alarak bahçedeki güzel havayı içinize çekin.

Sınav esnasında gerginlik hissederseniz bir çiçek koklar gibi yavaş bir nefes alarak içinizden altıya kadar sayın, iki saniye nefesinizi tutun ve yavaşça nefes verirken yine altıya kadar sayın. Bu hareketi 5 kez yapın. Bir dakikanıza mal olacak ama tüm gerginliğinizi alacak ve odaklanmanızı artıracaktır.

Asla unutmayın, siz daha iyisini yapıncaya kadar en iyisi budur. Yeter ki ne yapıyorsanız coşkuyla yapın, şevkle yapın….

Sınava girecek olan gençlerimize yürekten başarı diliyor, anne babalara da çocuklarına inanmalarını, onları yaşamlarındaki bu küçücük sınava göre değil hayata hazırlamalarını tavsiye ediyorum.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları