Evde sağlıklı kal

29.12.2020 09:02

Kovid-19 hayatımıza girdi gireli yaşamımız ve günlük hayatımız yeniden şekilleniyor. Mart ayından itibaren alınan önlemler ve mesafeli yaşamımızla beraber evlerde geçirdiğimiz zamanlar her geçen ay daha da artıyorken, kış aylarının gelmesiyle beraber yükselen hastalık oranı sonrası alınan önlemler sıkıştırıldı.

Kış aylarında gecelerin daha uzun olması ve kısıtlamalarla beraber hareketsizliğimiz ve beslenmez düzenimizde olumsuz etkileniyor. Akşam TV başında geçen zamanlar, uzun akşam saatleri nedeniyle yapılan atıştırmalık öğünler ya da tatlı tüketimlerimizde artabilir.

Geç saatlerde tüketilen tatlı ya da kalorisi yüksek atıştırmalıklar evdeki hareketsizliğimiz ile birleşince direk sağlığı tehdit edici sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden öğün saatlerimize dikkat etmeli ve özellikle saatler ilerledikçe atıştırmalıklar tercih edilmemeli, tüketiliyorsa bile az ve daha sağlıklı gıdalar tüketilerek geçiştirilmelidir.

Yeme düzenimize ekstra özellikle hafta sonu kısıtlamalarında yapılacak birkaç egzersiz hareketiyle kaslarımızın ve sağlıksız yağlanmanın önünü geçebiliriz. Hareketsiz dönemde alınan kaloriler direk göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olabilir.

Yapılan çalışmalar, bel çevresi yağlanmanın özellikle kalp sağlığı için çok tehlikeli olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda demans (unutkanlık), Alzheimer, diyabet, kolon kanseri, yüksek kan basıncı gibi sağlık problemleri ile bağlantı olduğu görülmektedir.

Alınan kaloriyi azaltmak ve daha fazla egzersiz yapmak, bel çevresini azaltmanın en iyi yoludur. Yapılan bir çok araştırma; meyve, sebze, tam tahıl, düşük yağlı süt ürünleri, kurubaklagil, yağlı tohumlar, yağsız et, balık, yumurta ile tüm besin öğelerini karşılayan dengeli bir beslenme ile Lif içeriği yüksek besinleri eklemek, karın-bel çevresindeki yağları azaltır. Örneğin; beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya bulgur tercih edin. Rafine ve işlem görmüş ürünler kilo alımını arttırır.

Evde sürekli televizyon ve/veya bilgisayar başında oturmak, sürekli yatmak gibi durumlar da bu kısıtlanmayı artırabilir. Bu yüzden ev egzersiz programlarının uygulanabilirliği hayati önem kazanmaktadır.Beslenme tercihlerinin yanında kısada olsa doğru hareketlerle egzersizler yapmak gerekiyor. Ancak internette her bulduğunuz egzersiz programları sizin için faydalı olmayabilir. Yanlış veya vücudunuza ağır gelecek egzersizler sakatlanmalara ya da kas sakatlıklarına yol açabilir.

Bu yüzden vücudunuzu çok yormayacak ama belli oranda kardiyo hareketleriyle Düzenli hareketi yaşamın bir parçası haline getirmek her zaman genel vücut sağlığı açısından önemlidir.

Dünya bu felaketten kurtulana kadar EVDE KALIN, SAĞLIKLA KALIN…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları