Ev karantinasında dikkat edilmesi gerekenler

19.03.2020 16:37

Yurt dışından dönenler, belirti hissedenler, yaşlı yurttaşlar kendilerini evde karantinaya alabilir. Karantina, sadece evden dışarı çıkmamak anlamına gelmiyor. Karantina sadece kendinizi hasta hissettiğinizde yada belirti gösterdiğinizde değil korunma amaçlı da mümkün olduğunca EVDE KALMALIYIZ.!

Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yayımlanan "Yeni koronavirüs evde izleme (karantina) kuralları" başlıklı paylaşımda, "Son 14 gün içerisinde yeni koronavirüs hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirti ve bulgularınız olmasa bile 14 gün süresince evden çıkmamalısınız" uyarısı yapıldı. 
Peki evde kaldığımız sürece kendimizi ve ev halkını korumak için nelere dikkat etmeliyiz;

  • Ortak eşya kullanmamaya dikkat edin: Çatal-bıçak, tabak, bardak, tencere, havlu, nevresim, gözlük, kalem dahil hiçbir eşyayı evde ortak kullanmayın. 
  • Tuvalet Hijyenine dikkat edin: eğer evde imkanınız varsa ayrı tuvaletleri kullanın. Ortak tek tuvaletiniz var ise Tuvalet ve banyoyu her kullandığınızda dezenfekte edin. Tuvalet ve banyoyu daha sık temizleyin.
  •  Mümkün olduğunca Misafir kabul etmeyin: Evden çıkmayın, misafir kabul etmeyin. Görüşmeleri, internet veya telefon üzerinden yapın. 
  • Alışverişlerinizde Online seçeneğini değerlendirin: Yemek, ilaç gibi ihtiyaçları internet üzerinden satın alın. Siparişi, getirenin elinden almayın. Kapının önüne bırakmasını isteyin. Paketi dezenfekte ettikten sonra eve alın.
  • En önemli hijyen eller ve tırnaklarda: Ellerinizi sık sık en az 20 saniye yıkayın. Temiz bir havluyla veya kağıt mendille kurulayın. Dezenfektan kullanın. Ellerinizle gözlerinize, burnunuza, ağzınıza dokunmayın. Her dokunduğunuzda yine yıkayın. Tırnaklarınızın kısa olmasına özen gösterin. Ellerinizi yıkarken tırnak içlerini yıkamaya dikkat edin.
  • Kullan at mendilleri tercih edin: Öksürük, hapşırık gibi durumlarda mutlaka mendil kullanın. Bu mendili daha sonra sıkıca kapatarak plastik çöp torbasına atın. Her mendil kullanımından sonra da ellerinizi yıkayıp temizleyin.
  • Odaları sık sık havalandırın: havanın soğukluğu ve sıcaklığına dikkat edilerek her gün bir süreliğine odalarınızı havalandırın. Soğuk havalarda ise hasta olmayacak şekilde kısa sürelerle havalandırmayı terih edin.
  • Mümkünse ayrı odalarda kalın: önemli olan ev içinde dahi olsa temas noktlarını azaltmak. Bu yüzden imkanı olanlar ayrı odalarda kalmayı tercih edebilirler. 
  • Metal aksesuar kullanımından kaçının: Virüsün en uzun kaldığı yerlerden biri olan metal aksesuar kullanımından kaçınınız. Yüzük, kolye gibi aksesuar kullanımına bir süre ara verin.

Bütün dünyanın stresli ve zor zamanlar geçirdiği bu günlerin bir an önce son bulması dileğiyle #EVDEKAL’ın sağlıkla kalın…
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları