EURO 2024 kime gider?

25.09.2018 14:33

Aylardır Türkiye ve Almanya kıyasıya yarış halinde. Bu süreç boyunca gerek Alman Medyası, gerek Türk medyası üzerinden yapılan yayınları takip ettim. Yayınlanan bütün raporları ve sunumları ve hatta UEFA kriterlerini inceledim. Şimdilik bunları bir kenara bırakalım. Çünkü son dönemlerde yapılan organizasyonlar gösterdi ki, UEFA için en önemlisi kimin UEFA’ya daha çok kazandıracağıdır.UEFA’nın geçtiğimiz gün yayınlanan raporunu her iki ülke de kendi zaferi gibi sundu. Ancak 44 sayfalık raporun içinde satır aralarından çıkarılması gerekenleri göz ardı etmemek lazım.

UEFA açısından ancak 4 yılda bir yapılan bu organizasyonlar önemli gelir kapısı olarak görülüyor. Yani UEFA'nın kasasını doldurması için yegâne fırsat. Bu yüzden seçimlerde 1. sıraya ekonomik getiri konuyor. Daha sonra ülkelerin durumu, yeterliliği ve diğer kriterler sıralanıyor. Yoksa iş sadece kriterlere kalsa Rusya’nın, Katar’ın bu tarz organizasyonları alması mümkün mü?

Ne Almanya’daki ırkçılık konusu, ne 2006 Beckenbauer skandalı, ne Türkiye’nin ekonomik durumu, ne Avrupa’da sıklıkla dile getirilen insan hakları konusu UEFA'yı aslında pek ilgilendirmiyor. Sloven Başkan Ceferin diyor ki; 'futbolu daha geniş kitlelere ve ekonomisi zor durumda olan ülkelere yayabilmek için bize çok para lazım'…

Türkiye bu konuda Statları ücretsiz sunarak ve vergi muafiyeti getirerek çok akıllıca bir hamle yaptı.

Bir diğer önemli konu da oy kullanacak olan üyelerin ikna edilmesi ve lobi çalışmalarının sıkı yürütülmesi. Her iki ülkede aylardır lobi çalışmalarını yürütüyor.

Üyeler üzerinden yola çıkarak öngörümü paylaşmak istiyorum. Öncelikle bu yarışın başa baş ve kıran kırana geçeceği kesin. Perşembe günü  oy kullanacak 18 üye var. Lars-Christer Olsson (İsveç) ağır hasta ve gelemeyecek. Bu durumda 17 üye oy kullanılacak.

Tahminimce şu şekilde bir dağılım olacak :

Almanya için;            Türkiye için;

1. İsveç                  1. Ukrayna

2. Portekiz             2. İrlanda

3. İngiltere             3. Bulgaristan

4. İngiltere             4. İspanya

5. Macaristan        5. Hırvatistan

6. İsviçre                6. İtalya

7. Fransa               7. İtalya

Oy verecekler….

Geriye kalan 3 ülkeyi kestiremiyorum; Polonya, Slovenya, Hollanda… 

Bence bu ülkeler belirleyici olacak.

Slovenya’nın (Başkan) Almanya için, Polonya ve Hollanda’nın Türkiye için oy kullanabileceğini düşünüyorum. Bu durumda Türkiye 9 oy, Almanya 8 oy alır. Tek şart Hollanda’nın desteği…

2024 Avrupa Şampiyonası'nın Türkiye’ye verilmesi büyük sürpriz olmaz….

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları