Erken seçim turizmi etkiler mi ?

15.05.2018 15:07

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin öne çekilmesi hiç kimsenin beklediği bir hamle değildi.  Ak Parti hükümet olduğundan beri seçimlerin hepsini zamanında yaptı. Bugüne kadar Recep Tayyip Erdoğan gündemimiz de erken seçim yok dedi ve seçim tartışmalarının önünü kesmişti.

MHP Lideri Devlet Bahçeli koalisyon ortaklığı döneminde de hodri meydan erken seçime gidiyoruz demiş erken yapılan seçimde partisini baraj altında bırakmıştı. Yine aynı Devlet Bahçeli 2019’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi için hodri meydan dedi ve Ağustos ayında erken seçim yapmayı teklif etti. Üzerine en büyük hamleyi Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı ve Ağustos geç olur 24 Haziran’da yapalım dedi ve nihayetinde erken seçim kararı alındı.

Siyasi hamleler, planlar, stratejiler derken bu seçim belki de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çetin ve ilklerin yaşanacağı ilginç bir seçim olacak.

Peki turizm ve tarımın başkenti Antalya seçime hazır mı?

Elbette hazır...

İttifaklar kuruldu, Cumhurbaşkanı adayları belli oldu. Milletvekili olmak isteyenler verilen sürede partilere başvurularını yaptı. Şimdi sıra partilerin milletvekili adaylarını açıklamasında.

Antalya’da 14 olan milletvekilliği sayısı bu seçimde 16’ya çıkıyor. Listeleri inceledim, 5 partiye toplam 373 aday adayı başvurmuş. O kadar başvuru arasında popüler turizmci ve tarımcı aradım fakat her iki sektörün sorunlarını Ankara’ya taşıyacak ağırlıkta isimler yine siyasette yoğuz dediğini gözlemledim.  Gerçi yeni sistemde ülkeyi yönetecek bakanların milletvekili olmayacağını biliyoruz ancak yinede siyaset mecliste Antalya’yı temsilen turizmci tarımcı olmalı diye düşünüyorum.

Eğer seçimler zamanında yapılsaydı belki Antalya’dan turizmci tarımcı bazı önemli isimler siyasete girebilirdi. Aday adaylığı sürecinde parti yöneticilerinin hiç öyle popüler aday bulup partiye kazandırma gibi bir derdinin olmadığını da gördük. Ülkemizin erken seçime hazırlıksız yakalandığını düşünüyorum. Zaten Cumhurbaşkanlığı sistemi devreye girdikten sonra bakanlar kurulu vekillerden olmayacak. Konuştuğum turizmci ve önemli bazı isimler 600 milletvekilinden biri olsak ne yazar mühim olan bakanlar arasına girebilmek diyor.

Yıllardır hep yazıp çizdik turizm sektörünü temsilen neden turizmciler siyasete girmez diye. Kim bilir seçimi kazanacak olan cumhurbaşkanı turizm bakanını belki de bir turizmciden atayacaktır.  Onu da bekleyip göreceğiz.

Bana en çok ‘erken seçim turizmi olumsuz etkiler mi’ sorusu yöneltiliyor.  Bence 24 Haziran da yapılacak olan erken genel seçim  öyle korkulduğu gibi Türk turizmini olumsuz yönde etkilemez. Turizm sezonu başlamış, alan almış satan satmış. Bu saatten sonra turizmi güvenlik zafiyeti dışında hiç bir şey etkilemez. Avrupalı tatil planklaması ve ödemeyi bir yıl önceden yaptığı için büyük bir olay olmadıkça seçim gibi siyasi konular tatilcileri olmsuz yönde etkilemez. Tam tersi turizm hareketi seçimi olumsuz yönde etkileyebilir desek daha doğru olur.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu bu sabah yaptığı basın toplantısında tam da sezon ortasına denk gelen erken  seçimin turizmi olumsuz etkilememesi için parti ve adayların gürültü ve görüntü kirliliğine karşı hassas olmalarını istedi ve turizmin seçimden olumsuz etkilenmiyeceğini söyledi. Bende aynı kanaati taşıyorum. 

Antalya bölgesi için en hassas konu seçim araçlarının turizm bölgelerinde gece gündüz yaratacağı gürültü kirliliği dışında olumsuz bir durum olmaz. Zaten bu tarz seçim çalışmaları her ülkede olduğu için konukların bu duruma anlayış göstereceğini düşünüyoruz. Bu açıdan bakarsak erken seçim turizmi olumsuz etkilemiyecektir. 

Tabi ki 24 Haziran'a 40 günden az kaldı ve daha siyaset köprüsünün altından çok su akacak. Bizler de dikkatle olup bitenleri takip edip objektif bir şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz.  

Şimdiden belki yüz yılımızı etkileyecek tarihi seçimin ülkemize milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları