Çile bülbülüm çile

29.09.2014 05:10

Kentlerde ekonomik ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen sorunların başında ulaşım gelmektedir.

İnsanlar gidecekleri yere hızlı, konforlu, güvenli ve ekonomik bir şekilde erişmeyi istemektedir.

Kentiçi ulaşım sağlıklı bir yapıya kavuşturulamadığı için, bu istekleri bazı saatlerde çileye dönüşmektedir. Kentiçi ulaşım sağlıklı bir yapıya nasıl kavuşacaktır? Bunun için üç önemli unsurun yerine getirilmesi zorunludur. Bunlar: Ulaşımın planlanması ve alt yapı eksikliklerinin giderilmesi, trafiğin kontrolü ve caydırıcı önlemlerin alınması, insanlara trafik kültürünün ve eğitiminin verilmesidir.

Günümüzde özellikle büyük şehirlerde nüfus giderek artmaktadır.Buna rağmen ulaştırma sistemleri planlı olarak geliştirilememiş,artan nüfusun uygun şartlarda ulaşım talebi sağlanamamıştır.

Toplu taşımacılığa yeterli önem verilmemiş, adeta kişisel araç kullanımı özendirilmiştir. Bu durum otomobil sahipliğindeki aşırı artışı doğurmuştur.

Ekonomik,sosyal,kültürel ya da siyasal nedenlerle şehirlere yönelen sağlıksız göçler öngörülememiş, üstelik artan nüfus planlı bir şekilde yerleştirilememiştir.

İş ve ticaret merkezleri , spor kompleksleri, konut alanları şehrin dört bir yanına yaygınlaştırılması gerekirken belirli bölgelerde hatta şehir merkezinde yoğunlaştırılmıştır.

Bütün bu sorunların çözümü için gerekli olan, “Ulaşım Master Planı” birçok büyük kentte güncel olarak hazırlanamamıştır. Bu plan uzun vadeli bir çözüm öngörür. Bu plan hazırlanana kadar uzmanların görüşü doğrultusunda kısa vadeli çözümler de getirilebilir. Ancak burada unutulmaması gereken , ”Geminin burnunu değil, ufkunu gören kaptandır.” sözüdür.

Antalya’nın en önemli sorunlarının başında ulaşım gelmektedir. Üstelik bu sorun yeni de değildir. İlki 1989 yılından başlayarak bu konu ile ilgili çeşitli tarihlerde ulaşım planları ve ulaşım raporları hazırlanmıştır. Ancak bu sorun azalacağı yerde giderek artmış görünmektedir.

Antalya herkesin bildiği gibi, sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Bu nedenle her yıl önemli bir nüfus artışı yaşamaktadır. Özellikle son yıllarda araç sayısı artış yüzdesi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Buna altyapı eksikliği, sinyalizasyon, denetim gibi sorunlar da eklendiğinde karmaşık bir yapıya bürünmektedir.

Antalya’nın ulaşım sorunu nasıl çözülebilir? Bu sorunun cevabı tek değildir. Birçok bileşenin bir araya getirilmesi gerekir. Bunları özetlemek gerekirse;

*Öncelikli olarak toplu taşıma sisteminin yeniden gözden geçirilerek planlaması gerekmektedir. Toplu taşıma cazip hale getirildiği takdirde, insanlar bireysel taşımacılıktan vazgeçecektir. Bu da toplu taşıma sistemlerinin konforlu ve hızlı olmasına bağlıdır. Özellikle kent merkezine gelme ihtiyaçları toplu taşıma sistemleriyle çözülmelidir. Bu durum belirgin rahatlamalar yaratabilir.

* Antalya’nın ulaşım sorununu kökten çözecek “Ulaşım Master Planı” hazırlanmalı, ulaşımla ilgili tüm uygulamalar plan dahilinde gerçekleşmelidir. Ulaşım Master Planına dayanmadan yapılan alt ve üst geçitler, kavşaklar, yollar, tüneller günü kurtarmakta, ileride problem olarak tekrar karşımıza çıkmaktadır.

* Kentin gelişimi bir plan dahilinde yapılmalıdır. Yeni ticaret merkezleri, alışveriş merkezleri ve spor kompleksleri trafik yoğunluğuna neden olmayacak farklı alanlara yapılmalıdır. Ayrıca ulaşımı rahatlatacak, şehir merkezine girmeden trafik akışını sağlayacak olan batı ve kuzey çevre yolları bir an önce hayata geçirilmelidir.

*Kavşaklardaki geometrik düzensizlikler, akıllı kavşak ve sinyalizasyon sistemleri yeniden gözden geçirilerek, hataları en aza indirilmelidir. Çünkü bu durum trafikte kuyruk oluşmasına ve gecikmelere neden olmaktadır. Buna petrol kaybı, çevre kirliliği, zaman ve işgücü kaybını da eklemek gerekecektir.

*Hafif raylı sistem ile karayolu kesişimlerindeki sinyalizasyon eksiklikleri uzman görüşleri alınmak suretiyle giderilmeli, raylı sistem hattının geçeceği güzergahlar iyi belirlenmelidir. Büyükşehir Belediyesi tarafından, “EXPO Meydan Raylı Sistem Hattı Projesi” için geçiş güzergahındaki yaşayan vatandaşlara sandık kurmak suretiyle fikir sorulması demokratik bir yaklaşımdır. Neticede, 20 mahallede oturan 8631 (% 98) vatandaş, raylı sistem hattı kurulsun, 128 vatandaş kurulmasın demiştir.

*Kaldırımlardaki araç parkları, şeritlerdeki düzensizlikler, aşırı hız, yaya geçişlerine riayet etmeme, kurallara aykırı hareket etme gibi konularda belediye ve trafik ekiplerinin düzenli kontrol ve yaptırımları ile çözülebilecek konulardır.Özellikle otopark düzenlemelerine ve çok katlı kapalı otopark alanlarına acil ihtiyaç duyulmaktadır.

*Turist taşıyan servislerin eski olması, sürücülerinin yorgun ve kurallara uymaması nedeni ile sonu ölümle neticelenen trafik kazaları meydana gelmekte ,bu durum Antalya’nın ve ülkemizin imajını olumsuz etkilemektedir.

*Ulaşım sorunlarının çözümünde şüphesiz alt yapı eksikliğinin giderilmesi, trafiğin kontrol ve düzenlenmesi önemlidir. Ancak bunlardan da önemlisi; trafik kültürü, yayaya saygı, kurallara ve başkasının hakkına riayet etme konusunda kent insanının eğitimli olmasıdır. Bununla birlikte, yaşam alanlarını ilgilendiren karar ve uygulamalarla ilgili yeterli bilgilendirmelerin yapılması da önem arz etmektedir.

*Antalya’da deniz yolu ve kombine taşımacılığın önünün açılması, kent insanının buna yönlendirilmesi trafikte rahatlama sağlayacaktır.

*Akıllı ulaşım sistemleri ve akıllı kontrol sistemlerinin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi uygulanması için gerekli önleyici tedbirlerin ve kararların alınması gerekir.

* Fikri temelleri 1930’lu yıllara dayanan Antalya’nın ulusal demiryoluna bağlanması projesi mutlaka hayata geçirilmelidir.

Sonuç olarak; ulaşımın sorumluluğu sadece tek bir birimin üzerine yıkılamaz. Sadece kontrol ve ceza çözüm değildir. Var olan ulaşım sistemlerini etkin olarak kullanılması , planlanan sistemler konusunda yeterli araştırma yaptırılarak doğru kararların verilmesi, her şeyden önce de insanımızın ulaşım konusunda duyarlı ve bilinçli hale getirilmesi, bu sorunun çözümü için gerekli görülmektedir.

Hazırlanacak ana planın sürdürülebilir, erişilebilir, ölçülebilir olması gibi özellikleri taşıması gerekir. Evrensel kavramlara yer vermeyen, vizyonu olmayan, halk tarafından benimsenmeyen planlar ancak rafları süsler.

Kentte yaşayan insanlar, rahat ve konforlu bir ulaşıma sahip olurlarsa kaliteli bir yaşamı bulabilirler. Aksi halde insanlarımız çok sevilen, yıllardır dillerde düşmeyen“çile bülbülüm çile” şarkısını söylemeye devam edeceklerdir.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bu konuda çözüme yönelik projeli çalışmalar yürüttüğünü biliyorum. Amacımız fikirlerimizi ortaya koyarak, çorbada tuzumuzun olması isteğimizdir.

Hoşçakalın...

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları