Çil hakkında merak edilenler

10.08.2020 17:07

Çil, Derimizin üzerinde güneş etkisiyle yada genetik nedenlerden oluşan küçük beneklerdir. Çiller iki şekilde oluşabilir. Genetik nedenlerden dolayı çocukluk döneminde oluşabilir veya ilerleyen yaşlarda düzensiz olarak ortaya çıkabilir.

Çillerin oluşma nedeni, genetik yatkınlık ve güneştir. Yani ailesinde çilli insanlar olan kişilerin çilli olması ihtimali daha yüksektir. Güneş gören yerlerde ortaya çıktığı için özellikle yüz, omuz ve dekolte bölgesinde daha fazla görülür.

Doğuştan meydana gelen çillerin nedeni vücutta ki Melanin düzeyidir. Melanin sadece çil oluşmasına etki etmez aynı zamanda insan teninin renklerinin oluşmasını da sağlayan bir faktördür. Melaninin belirli bir noktada yoğun bir şekilde bulunması bu bölgede Çil oluşumuna neden olur.

Çocuklarda görülen efelit tipi küçük çiller genellikle tedaviye ihtiyaç kalmadan ergenlik döneminden sonra kaybolur. Çiller kendiliğinden kaybolmaya meyilli olsa bile güneşe karşı koruma kesinlikle ihmal edilmemelidir. Erişkinlikte ortaya çıkan çiller ise kendiliğinden kaybolmaz. Daha sonrasında çil lekeleri oluşan kişilerin bir dermatoloğa görünmelerinde fayda vardır.

Güneşin sıcaklığını ve ışığı bize mutluluk veriyor. Ancak her ne kadar güneşi sevsek de çok fazla maruz kalmak cildimiz içinciddi ölçüde zarara sebep oluyor. Dolayısıyla, yazın gelmesiyle beraber kırışıklıklar, kahverengi lekeler ve cilt yanıkları sorunumuz ve gündemimiz haline geliyor.

Çilleri olan insanlar, özellikle çillerinin çoğalmaması için doğru saatlerde güneş ışığına çıkmalıdır. Özellikle yaz tatillerinde güneşlenirken kesinlikle koruyucu kremler kullanılmalıdır. Bunu yanı sıra şapka, gözlük gibi materyalleri de kullanmaları gerekmektedir. Çilleri olan ve bu çillerin artmasından korkan kişiler kendilerini ultraviyole ışınlardan korumalıdırlar.

Çil tedavisi, çilleri ortadan kaldırmak için birden fazla seans gerektirdiğinden zor bir tedavidir. Çilleri azaltmak için kullanılan en uygun yöntem; birçok farklı tedaviyi birlikte kullanmaktır.

Kimyasal Peelıng, Fraksiyonel Co2 Lazer, Q-Swıtch Nd-Yag Lazer, Leke Açıcı Kremler Çil tedavisinde önerilen yöntemlerdir.

Çil tedavisi için en uygun zaman güneşin ektisinin az olduğu sonbahar ve kış mevsimidir. Çünkü çil tedavilerinde, cildin lekeli kısmı uzaklaştırılıp alttan yeni cilt gelmesi sağlanmaya çalışılır. Bu işlem sırasında alttan gelen cilt yine güneş alırsa, çiller yeniden koyulaşır.

Çil tedavileri ile çilleriniz tam olarak geçse bile, eğer güneşte çok uzun süre kalırsanız yeniden oluşabilir. Bu nedenle cildimizi güneşten korumak gerekir. Güneşten korunmada en önemli nokta, düzenli bir şekilde cildinize uygun faktör değerinde güneş koruyucu krem kullanmaktır. Hiçbir güneş koruyucu krem bizi tamamıyla koruyamaz. İnsanlar güneş kremlerinin tüm zararlı ışınları bloke ettiği yanılgısına kapılıp güneşin altında çok uzun süre kalmamalıdırlar. Güneş ışınlarının en yoğun geldiği öğle saatlerinde güneşlenmekten kaçınılmalıdır.

Çillerin azaltılması için farklı tedaviler birlikte kullanılırsa sonuç çok daha iyi olur. İlerleyen seanslarla birlikte gözle görülür neticeler almak mümkündür.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları